S-a lansat o platformă în care se pot urmări toate cheltuielile instituțiilor publice

0
393

buget_institutii_publiceMinisterul Finanțelor a lansat o platformă pe care contribuabilii pot verifica modul în care instituțiile publice cheltuie banii, iar acestea sunt obligate să actualizeze ți să completeze corect informațiile despre cheltuielile efectuate și veniturile încasate. În baza de date sunt incluse 13.700 de instituții.

Ministrul de Finanțe, Anca Dragu, se arată încântată de această platformă, prin care se urmărește creșterea transparenței în domeniul bugetar, îmbunătățirea managementului resurselor bugetare și introducerea unor instrumente de verificare și control automatizate.

Deocamdată, de pe platforma care poate fi urmărită aici, lipsesc companiile de stat, dar acestea vor apărea în 4-5 luni, potrivit Ministrului Finanțelor. De asemenea, se specifică destul de clar că dacă nu își vor face publice datele, companiile de stat nu vor mai putea face plăți.

În primă fază, informațiile disponibile vor fi legate de veniturile și cheltuielile fiecărei instituții publice, la nivel de detaliu, urmând că în circa două luni, să fie pus la dispoziția publicului și accesul la informații referitoare la numărul și structura instituțiilor publice, rapoarte agregate, bugetul aprobat, contractele semnate și rapoartele financiar-contabile.

„Ceea ce este prezentat azi e un prim pas. Ministerul Finanțelor, de obicei, în mentalul colectiv are câteodată imaginea unei structuri rigide, închistate, orientate înspre interior. Mă bucur să văd că există deschidere, chiar dacă e un efort și din partea celor la Ministerul de Finanțe”, spune premierul Dacian Cioloș, prezent la lansarea platformei. Acesta a specificat, de asemenea, că orice contribuabil poate să știe de acum modul cum sunt repartizate și cum se cheltuie fondurile de către o administrație publică, central sau locală. Astfel, se vor transmite informații legate de eficiența cheltuirii banului public. Datorită transparenței, este posibil să permită și înlăturarea unor riscuri de fraudă sau de corupție.

Lasa un raspuns