S-a descoperit cauza îmbolnăvirii bebelușilor din Argeș!

1
717

Cauza îmbolnăvirii bebelușilor din Argeș, o infecție cu E-Coli!

bebelusi_bolnavi_argesDupă mai bine de trei săptămâni de la depistarea primilor copii din Argeş cu sindrom hemolitic uremic, care a îndoliat trei familii și a îngrijorat un județ întreg, a fost nevoie de ajutorul specialiştilor europeni pentru a se  face lumină în acest caz. Se pare că micuții au fost îmbolnăviți de o infecţie cu E-Coli enterohemoragic 0 26, o tulpină agresivă transmisă fie pe cale interumană, fie din alimente. Aceasta este concluzia formulată de experţii europeni de la Stockholm, care aproape că au finalizat ancheta demarată în urmă cu o săptămână.

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a dezmințit afirmația tot mai des vehiculată că bacteria că bacteria ar fi fost luată pe cale virală sau dintr-un vaccin: „Toate datele privind investigaţia epidemiologică au fost transmise deja către ANSVSA, care a demarat o anchetă în acest sens”, a arătat ministrul.

Încă un copil cu suspiciuni de sindrom hemolitic-uremic a fost trimis joi, de la Spitalul Municipal Câmpulung Muscel la Spitalul Marie Curie din București. După ce miercuri seară a fost confirmat sindromul hemolitic uremic în cazul unui copil de un an și patru luni, a doua zi  un alt copil din Arges, suspectat de aceeași afecțiune, a fost trimis la Marie Curie, în Capitală.

Este vorba despre un bebeluș în vârstă de sub un an din comuna Poienarii de Mușcel. A fost internat la Spitalul Municipal Campulung Muscel, unde analizele au indicat ca ar suferi de sindrom hemolitic-uremic.

Situația este destul de critică și prost gestinată, relevant fiind cazul unui băieţel din Mioveni, care a fost transferat în cursul zilei de miercuri la Spitalul Marie Curie din Capitală, unde este spitalizat în stare gravă, după ce a fost plimbat timp de 12 zile între spitale, din care trei sunt spitale bucureştene. Conducerile spitalelor dau vina pe părinți care au refuzat internarea băiețelului,care acum se zbate între viaţă şi moarte.

„S-a ţinut cont de opţiunea părinţilor”, a declarat Patriciu Achimaş-Cadariu, adăugând că şi în cazul acestui băieţel raportarea s-a făcut cu întârziere, deşi peste 20 de cazuri de diaree acută sunt acum în Argeş.

Prefectul județului Argeș, Cristian Soare, a declarat joi ca 32 de copii cu scaune diareice sunt internați în spitalele din județ, din care 28 la Spitalul de Pediatrie Pitești.

În spitalul bucureştean Marie Curie  se mai află internaţi alţi trei copii, dintre care unul în vârstă de 9 luni, din Feteşti, şi alti 2 copii de 1 an şi 4 luni, respectiv 11 luni din Piteşti. „Toţi au venit de acasă, însoţiţi de părinţii lor. Au un istoric de diaree hemoragică de aproximativ 2-3 zile fiecare dintre ei. La fiecare s-a depistat în coprocultură verotoxina, deci toxina existentă în tulpinile de E.coli enterohemoragic. Au o stare bună. Sunt echilibraţi şi nu pun la acest moment problema evoluţiei către o boală de tip sindrom hemolitic uremic. Se află în spital, în observaţie”, a declarat profesorul Monica Bălgrădean.

bebelusi_bolnavi_judetul_argesÎntre timp, managerul Spitalului de Pediatrie Pitesti, doctorul Vasile Stan, a anunțat joi că nu intenționează să demisioneze, deși au fost formulate solicitări în acest sens de către ministrul Sănătății: „Nu mă consider vinovat! Dacă aşa se consideră că se va rezolva situaţia, aştept să fiu demis şi vreau să ştiu şi pentru ce acuzaţii, pentru că spitalul acesta nu are nicio vină“, a declarat Vasile Stan, managerul Spitalului de Pediatrie din Piteşti.”

Președintele Consiliului Județean Argeș, Florin Tecau, a explicat că schimbarea conducerii unui spital din subordine nu se numără printre atribuțiile sale. Ancheta este încă în derulare, termenul de finalizare fiind stabilit în data de 4 martie, a mai specificat ministrul Sănătății.

Ancheta procurorilor este în derulare și cuprinde și acuzații privind neglijenţă în serviciu şi rele tratamente aplicate minorului. Cristian Soare, prefectul de Argeş, a cerut joi, 25 februarie, demisiile de onoare ale Sorinei Honţaru, şef al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Argeş, şi a lui Vasile Stan, managerul Spitalului de Pediatrie din Piteşti, acuzați de proasta gestionare a crizei bebeluşilor.

Prefectul aduce reproșuri la adresa conducerii DSP care nu a reacționat prompt și nu a comunicat la timp situația, ceea ce a dus la compromiterea anchetei epidemiologice demarate pentru stabilirea sursei îmbolnăvirilor. „Reacţia târzie a DSP Argeş a condus la declanşarea târzie a anchetei epidemiologice. În cazul unor bebeluşi infectaţi de mai multe zile, ea a fost tardivă, rezultatele nemaiputând fi concludente pentru aflarea cauzei“, a mai spus prefectul Soare.

1 Comentariu

  1. sursa de propagare este contactul uman alimentele nesterilizate si apa necontrolata ….asta e adevarul nu mai excludeti apa ca se poate ca asta sa fie raspunsul, apa din puturi si fantanile necontrolate…..

Lasa un raspuns