Rompetrol a fost cumparat de chinezi! Vezi aici mai multe detalii!

0
400

compania_rompetrolAgentia Reuters relateaza: “Compania chineza CEFC China Energy Company Ltd a ajuns la un acord pentru achiziţia a 51% din KMG International, care grupeaza rafinaria Petromidia, lantul de benzinarii Rompetrol, Dyneff Franta si celelalte firme din fostul grup Rompetrol”.

Rompetrol reprezinta a doua mare companie din Romania, de pe piata titeiului si a carburantilor, dupa Petrom. Odata cu cumpararea Rompetrol, chinezii au capatat acces la o rafinarie cu o capacitate de procesare anuala de 5 milioane de barili situata in Europa si la circa 1.000 de statii de distributie a carburantilor in Romania, Franta, Spania, Republica Moldova, Bulgaria.

Acordul semnat luni, 14 decembrie, la Beijing, face parte dintr-un pachet de tranzactii ce insumeaza peste 4 miliarde de dolari si include intelegeri intre statul chinez si cel kazah in domenii ca petrol si gaze, telecomunicatii si energie nucleara. Una dintre intelegeri prevede ca minele de uraniu din Kazahstan sa fie exploatate de China General Nuclear, compania chineza care ii cere Romaniei garantii de stat ca sa construiasca reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda.  Acordul a fost incheiat de catre premierii celor doua state.

Fostul grup Rompetrol a fost evaluat undeva intre 500 milioane de dolari si 1 miliard de dolari. Tranzactia reprezinta doar un prim pas realizat de compania chineza pentru a pasi pe piata petroliera din Europa. Printre activele – cheie ale KMGI se numara o capacitate de rafinare de 100.000 de barili pe zi si facilitati de productie de 400.000 tone de fertilizatori in Romania, precum si aproape 1.000 de benzinarii in România si tari precum Franta si Spania.

Lasa un raspuns