Românii nu vor mai avea dreptul de a se debranșa de la sistemele centralizate de încălzire. TVA mai mic la căldură și apă caldă

0
106

Potrivit unui proiect de lege adoptat marți de către Camera Deputaților, se vor interzice debranșările de la sistem pentru cei aflați în zonele unitare de încălzire. Proiectul urmează să fie trimis președintelui pentru promulgare și apoi îl poate retrimite în Parlament pentru dezbateri sau îl poate ataca la Curtea Constituțională. De asemenea, opoziția ar putea ataca legea la CCR la rândul său.

”Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu şi debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise în cazul în care condominiul se află într-o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică”, se arăta în proiectul respectiv.

Problema este mai gravă în București, unde există cea mai mare regie de termoficare din țară, dar și foarte mulți consumatori care și-au instalat centrale proprii.

Atât Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET), cât și Electrocentrale București – producătorul de apă caldă și căldură al Capitalei, sunt în insolvență din 2016. Cele două entități sunt legate direct între ele. Mai exact, RADET are datorii de peste 3 miliarde de lei către ELCEN, care mai departe are datorii de 2 miliarde de lei către proprii furnizori, precum Romgaz, Distrigaz Sud, bănci sau Fisc.

Proiectul adoptat marți mai prevede și reducerea TVA pentru căldură și apă caldă de la 19% la 5%. De asemenea, este obligatorie montarea de contoare individuale pentru toate apartamentele legate la sisteme centralizate până la 31 decembrie 2020.

O alternativă ar fi montarea repartitoarelor de costuri, dacă se dovedește că montarea contoarelor individuale este prea scumpă.

Lasa un raspuns