Romania Science Week (2)

0
277

La Colegiul Naţional Ion C. Brătianu,
primul eveniment din prima ediţie a

Romania Science Week (2)

*Cristian SABĂU

Poftiţi de învăţaţi… distrându-vă! Dar NU sâmbătă, 16 decembrie, cum fusese iniţial anunţat, ci (din cauză de doliu naţional) o zi mai târziu, adică duminică, 17 decembrie, între aceleaşi ore, 11-17. Aceleaşi ore, aceleaşi experimente instructiv-educative şi amuzante pe care le propun voluntarii angrenaţi în eveniment. Cum spuneam, este vorba despre o serie de ateliere în care se va vorbi altfel despre ştiinţă, vor fi prezentate alte maniere de abordare a unor ştiinţe pe care puţini le găsesc atrăgătoare sau pasionante. Participanţii la ateliere vor avea posibilitatea (şi poate şi motivaţia!) de a reevalua acele ştiinţe din alte perspective şi de a le îndrăgi. Organizatorii acestei prime ediţii a acestui adevărat recital de Science Made Easy For Everybody care debutează cu evenimentul de la Colegiul NaţionalIon C. Brătianu” îi asigură pe participanţii împinşi de curiozităţi (ştiinţifice, of course!) că vor pleca acasă încântaţi de cele ce vor vedea.

Dar să le dăm cuvântul chiar organizatorilor pentru prezentarea atelierelor:

ROBOTICA este un domeniu care în ultimii ani a captat mai ales interesul dezvoltatorilor de tehnologii şi, prin urmare, face parte din viitorul nostru. Zi de zi suntem martorii evoluţiei accelerate a inteligenţei artificiale şi a modului în care aceasta ne facilitează traiul, telefonul şi calculatorul fiind două dintre cele mai bune exemple. Radu L. Rîcă va demonstra prin intermediul imprimantei 3D, construite chiar de el, cât de fascinant este să creezi o alternativă a lucrului manual care să urmeze întocmai comenzile date. Restul proiectelor sale sunteţi invitaţi să le descoperiţi la faţa locului. Cu siguranţă nu veţi regreta!

În ziua de azi, INFORMATICA a ajuns să stea la baza realităţii noastre imediate. Cum industria IT este una dintre cele mai inovative, Emil Cenţiu vă invită să descoperiţi împreună tainele informaticii prin prezentarea conceptului de imprimantă 3D Hypercube CoreXY, dar şi a unor strategii câştigătoare în jocurile (cu premii) NIM şi Mario jucate contra unui adversar din categoria inteligenţei artificiale (AI). Veţi învăţa (uşor!) elemente de algoritmică şi veţi descoperi fundamentele rocket science în simulator. Şi (sigur!) veţi fi încântaţi de expoziţia de obiecte tipărite de imprimanta 3D!

Substanţele întrebuinţate în CHIMIE au proprietăţi cu adevărat uimitoare! Fie că e vorba despre soluţii din care răsar cristale sau despre a desena cu magneţi în loc de pensule, ne jucăm cu cunoştinţele şi descoperim cum şi de ce alături de Liana Maria IvaşcuDaria Florea şi Cristina Gheorghe!

În viaţa de zi cu zi, toate lucrurile sunt legate între ele. Oamenii tind însă să observe doar legăturile fizice. Noi vă vom demonstra că şi acolo unde nu se vede există o legătură şi că nici măcar becurile nu trebuie legate direct la o sursă pentru a lumina. Vă invităm astfel să observaţi modul de funcţionare a unei bobine Tesla de mici dimensiuni confecţionate de Robert Zamfir, Andrei Matei şi Bogdan Nicoară.

Cu toţii ştim că alăturarea lui „bios” şi „logos” ne oferă BIOLOGIA, una dintre cele mai captivante ştiinţe studiate, cu aplicaţii directe în medicină, dar câţi dintre noi ştiu care este esenţa alcătuirii noastre? Andreea AtanasescuCatinca Ciuculete şi Roxana Băjan vă invită să vă jucaţi alături de ele cu moleculele de ADN din fructe poliploide, să le izolaţi, să le vedeţi cu ochii voştri şi să le analizaţi, apoi fiind provocaţi să construiţi propria voastră machetă ADN! Cum? Rămâne să vedeţi pe 17 decembrie… Iar în caz că doriţi să descoperiţi şi mai multe taine ale biologiei, cele trei fete vă aşteaptă cu un puzzle al cariotipului uman şi cu o surpriză dansatoare ce va exemplifica difuziunea şi acţiunea bioxidului de carbon (celebrul CO2). Dacă nu sunteţi convinşi că merită să luaţi parte la acest workshop, vă mai spunem că vom avea un participant deosebit, descoperitor de multe taine: microscopul!

Deşi este una dintre disciplinele şcolare care nu stârneşte prea mare entuziasm în rândul elevilor, matematica depăşeşte cu mult orizontul problemelor şi al exerciţiilor, putând fi transpusă în jocuri interesante şi amuzante şi chiar în magie. Veţi afla mai multe urmărind demonstraţiile din cadrul atelierului organizat de George Iancu şi Alexandru Deonise. Veţi afla explicarea matematică a unor trucuri de magie care implică puzzle-uri de tip Rubik (exemplu: Steven Brundage America’s got talent) pentru a descoperi şi latura distractivă a acestei ştiinţe”.

În sfârşit, o precizare şi un îndemn ale organizatorilor: „Intrarea este gratuită şi nu necesită înscriere. Nu uita să iei cu tine câţiva prieteni şi un aparat de fotografiat pentru că va fi o experienţă de neuitat pe care vei dori să o imortalizezi!”. Întrucât mă încadrez în limitele de vârstă acceptate de organizatori, promit să mă aflu pe-acolo duminică, 17 decembrie, cu aparat foto cu tot… Şi poate şi cu vreun prieten, doi… Să adăugăm că pentru profesorii colegiului organizator va fi şi o plăcută şi instructivă revedere cu fosta elevă eminentă Eliza Casapopol, de câţiva ani studentă la Universitatea Oxford din Marea Britanie şi organizatoare (alături de colegul său Sandor Kruk) a acestei interesante experienţe ştiinţifice – o tentativă (sperăm încununată de succes) de a impulsiona educaţia alternativă în ţara noastră prin implementarea unui model de succes din Occident.

Lasa un raspuns