Româncele pot beneficia GRATUIT de servicii medicale de depistare a cancerului

0
192

Deputatul PSD, Tudor Ciuhodaru, inițiatorul programului național pentru sănătatea femeii, se arată foarte încântat de reușita sa. În urma acestui program, peste 800.000 de femei vor beneficia de servicii de depistare precoce a cancerului de col uterin, de triaj citologic (în cazul femeilor identificate cu teste HPV pozitive în screening), tratament şi reevaluarea periodică (follow-up), precum şi de servicii de sprijin pentru femeile din grupuri vulnerabile (costuri de transport).

Ceea ce este de remarcat este gratuitatea acestui program, indiferent dacă pacientele sunt sau nu asigurate, precum și exactitatea cu care se depistează un anumit tip de cancer. Suma alocată acestui program este de 68 milioane de euro (finanţare din fonduri europene nerambursabile). 10,5 milioane de euro sunt destinați pentru susținerea efectivă a programelor de prevenţie, diagnostic şi tratament precoce pentru Iași și întreaga Moldovă. Testarea poate preveni până la 80% din cazurile de îmbolnăvire.

”E o șansă unică pentru doamnele și domișoarele din România. Programul național pentru sănătatea femeii a devenit realitate. Cele mai frecvente tipuri de cancer la femei vor fi depistate precoce și tratate gratuit. Proiectul meu de suflet s-a concretizat. Mulțumesc tuturor celor ce au susținut de-a lungul timpului, susțin și vor susține acest program. Prevenția și tratamentul precoce în oncologie sunt extrem de importante”, afirmă Tudor Ciuhodaru.

De asemenea, peste 30.000 de femei vor beneficia gratuit de servicii de depistare precoce a cancerului de sân screening prin testare mamografică, evaluări ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea şi confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte şi preluarea în tratament a cazurilor confirmate cu leziuni mamare incipiente, jumătate dintre femeile care beneficiază de acest program fiind din categorii vulnerabile.

Pentru a asigura accesul pacienţilor la radioterapie în cele mai importante spitale publice din ţară, Ministerul Sănătăţii va dezvolta prima reţea naţională de radioterapie în spitalele publice. Pentru echiparea a cinci centre din ţară, se vor investi peste 250 milioane de euro, în acord cu Banca Mondială.

Din lipsa banilor și informarea deficitară, 52% dintre românce nu cunosc ce programe sunt disponibile pentru prevenția și depistarea în stadiu incipient a bolii, iar 63% dintre medicii ginecologi susțin că nivelul scăzut de educație al pacientelor este principala provocare cu care se confruntă în diagnosticarea acestor cancere.

Acest program sprijină toate femeile din România care vor beneficia de informare şi acces la toate consultaţiile şi investigaţiile necesare pentru prevenirea, diagnosticul și tratamentul precoce a celor mai frecvente tipuri de cancer.

Lasa un raspuns