Din 14 martie, a început prima etapă a Recensământului populației și locuințelor – etapa de autorecenzare – eveniment național ce se desfășoară o dată la 10 ani.
După prima lună, 110.000 de argeșeni, dintre care 26.000 de locuitori ai Piteștiului, reprezentând aproape 20% din populația municipiului reședință de județ, s-au autorecenzat. Județul Argeș se află, în prezent, în topul primelor 8 județe din România în ce privește numărul de persoane recenzate.
Cetățenii sunt încurajați să participe la această etapă, completând online, de pe orice telefon inteligent, tabletă sau calculator cu acces la Internet, formularul de preînregistrare disponibil pe www.recensamantromania.ro și apoi chestionarul de recensământ primit pe e-mail.
Procedura poate fi efectuată până pe 15 mai 2022, beneficiind astfel de avantajele autorecenzării:
- Completezi oricând, de oriunde sau din confortul casei tale;
- Ușor de completat online;
- Protecție și siguranță sanitară pentru tine și familia ta;
- O zi liberă plătită, fie că lucrezi la stat sau la privat.
Piteștenii sunt asistați în procesul de autorecenzare prin intermediul celor 7 centre organizate la nivelul municipiului Pitești, în următoarele locații:
- PT 517, zona Centru, lângă Banca Comercială Română;
- PT 517, zona Centru, lângă Banca Comercială Română;
- PT 1005, cartier Prundu, lângă bl. B7;
- PT 803, cartier Craiovei, în Parcul Tineretului, lângă bl. 12;
- PT 612, cartier Trivale, Aleea Mihail Lungeanu, lângă bl. D8bis;
- PT 907, cartier Găvana, str. Dr. Carol Davila, lângă bl. B6;
- Bloc S5, sc. F, parter, str. Gheorghe Țițeica (vizavi de LISA DRAXLMAIER).
Program de funcționare:
luni-vineri: 09:00 – 19:00;
sâmbătă-duminică: 09:00 – 13:00.
Etapa următoare a recensământului impune persoanelor care nu s-au autorecenzat un interviu față în față cu un recenzor, la domiciliu, în perioada 16 mai – 17 iulie 2022, recenzarea fiind obligatorie, prin lege.
Informațiile colectate vor fi prelucrate în conformitate cu legislația în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr. 679/2016) și anonimizate imediat după intrarea în sistem.
Începând cu anul 2021, în toate statele membre U.E. se realizează Recensământul populației și locuințelor în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 763/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind recensământul populației și al locuințelor și cu regulamentele de implementare corespunzătoare.
În România, Recensământul populației și al locuințelor se va desfășura potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea Recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021, aprobată prin Legea nr. 178/2020, cu modificările și completările ulterioare.