RAR Arges, blocat pentru o luna! Iata ce masuri s-au luat!

0
670

Eliminarea timbrului de mediu de la 1 februarie  a făcut ca sute de argeșeni să dorească să-și înmatriculeze mașinile, iar valul de cereri i-a luat prin surprindere pe angajaţii de la Registrul Auto Român (RAR). Dacă înainte de data de 1 februarie la RAR erau programate în jur de 25-30 de maşini pe zi, de la începutul acestei luni numărul lor s-a dublat, ajungând și la peste 70 de maşini verificate pe zi. Argeşul ocupă locul doi pe ţară în ceea ce priveşte numărul autovehiculelor înmatriculate.

„Se lucrează intens, este o perioadă aglomerată. Dintre maşinile pe care le verificăm pentru omologare, 99% sunt second hand. Dintre acestea, peste 25% se resping”, au precizat reprezentanţii RAR Arges.

„Sunt colegi care şi-au luat maşină în decembrie şi au stat cu ea în garaj ca să poată să o înmatriculeze fără timbru. Toată lumea a aşteptat până în 1 februarie, iar acum dă năvală. La noi s-au suplimentat locurile disponibile, iar oamenii care trebuiau să meargă în concediu sunt acum ţinuţi la muncă pentru a face faţă înscrierilor foarte multe. Situaţia va fi la fel o perioadă de acum încolo, până se mai calmează lucrurile”, mai spun aceiași angajaţi ai RAR.

Deci, cele mai multe sunt mașini vechi, iar argeșenii nu s-au supărat că au stat la coadă cțte două sau trei ore, doar au scăpat de o taxă care le golea buzunarele. „Mie îmi expiră numerele provizorii, doar de trei ori ai voie să scoţi, aşa că atunci când am auzit că e posibil să se scoată taxa m-am bucurat. Am aşteptat şi acum nu mai scot din buzunar în jur de 500 de euro. Am un Volkswaghen Golf III, mai vechi şi de aceea taxa ar fi fost mai mare. Nu contează cât stau la coadă, mă bucur că nu mai plătesc această taxă care oricum era ilegală”, a menţionat Marian, un tânăr de 24 de ani din Pitesti, în timp ce-şi aştepta rândul.

Potrivit reprezentanților RAR Arges, în acest moment se mai pot face programări pentru obținerea documentelor în vederea înmatriculării doar de la data de 1 martie, adică peste aproape o lună. Sistemul permite procesarea a maximum 200 dosare/zi, în condiţiile în care toate ghişeele sunt deschise, iar timpul de aşteptare este de câteva ore.

Astfel, oricine ar mai vrea să facă o programare la RAR Arges va trebui să aștepte pănă la 1 martie. Multi argeșeni și-au încercat norocul la RAR din Vâlcea, dar și aici au întâmpinat aceeași problemă, chiar mai agravată, primele programari fiind disponibile abia după data de 6 martie.

Ca urmare a acestui blocaj, cel puțin o treime din cei care vor să ajungă la RAR nu mai pot lua numere provizorii iar în aceste condiții vor sta cu mașina în garaj.

Unul dintre angajații RAR Arges anticipează haosul care se va crea după ce mașinile vor veni la RAR cpe plartforme: „Ne așteptam ca în maxim o săptămână să avem probleme mari deoarece multe mașini vor veni aduse pe platforme iar zona va deveni foarte aglomerată. Și așa coada este acum uriașă iar când ne vom trezi cu câte 5, 6 platforme în curte sau la intrare vom avea probleme”.

Prefectul a dispus măsuri fără precedent la Serviciul Înmatriculări Auto Argeş

Din datele estimative ale Prefecturii Argeş, este vorba despre 10 mii de solicitări de înmatriculare auto doar din partea acelor persoane care au primit numere provizorii. Lor li se adaugă alte 5 000 de persoane care au maşinile înmatriculate în Bulgaria şi acum, odată cu eliminarea taxei de timbru, vor să le reînmatriculeze în România. Dacă la tot acest număr mai adăugăm şi cele 300 de cereri zilnice pentru preschimbarea permisului auto este uşor de imaginat cum va arăta Serviciul Permise şi Înmatriculări Auto Argeş în următoarea perioadă, un serviciu în care lucrează cu doar 26 de angajaţi din cei 38 cât prevede organigrama. Ca urmare, prefectul de Argeş, Cristian Soare , a anunţat că au fost luate o serie de măsuri pentru fludizarea activităţii,  după cum urmează:

– ghişeul de examinare şi solicitare a permisului auto a fost mutat în zona sălii de examinare;

– a fost montat un sistem elecrtonic de atribuire bonuri de ordine pentru a fi evitată supraaglomerarea ghişeelor;

– toţi angajaţii Serviciului Permise şi Înmatriculări Auto vor lucra peste program.

Prefectul de Argeş, Cristian Soare a adăugat că există speranţe ca până la jumătatea lunii februarie să fie pus la punct un sistem de obţinere online a bonurilor de ordine. Deocamdată, acestea nu se pot lua decât de la sediul Serviciului Permise şi Înmatriculări Auto.

Lasa un raspuns