Propunere legislativa: program de lucru de 10 ore/zi, weekend de 3 zile!

0
351

program_de_lucru_8_orePropunere legislativa indrazneata din partea unui parlamentar roman: program de lucru de 10 ore/zi, weekend de 3 zile! Patronatele se opun cu vehementa si spun ca si-asa productivitatea muncii la noi este una scazuta, comparativ cu statele Uniunii Europene, astfel ca asemenea masuri nu pot decat sa fie extrem de daunatoare pentru economia nationala.

Initiatorul propunerii este senatorul liberal Marius Nicoara, care sustine, printre altele, si modificarea Codului Muncii. Iata ce spune senatorul: “Este vorba despre un articol prin care spun ca se poate, la intelegere intre patron si angajat, sa se lucreze 10 ore timp de patru zile. (…) Cei care au trei zile libere se duc in mini-vacante, la munte, la mare, la restaurante, in sali de jocuri… si se cheltuiesc bani. Multi considera ca in trei zile organismul uman se odihneste mult mai bine si poate sa reia o noua saptamana”.

Nu stim de unde s-a inspirat Marius Nicoara in propunerea sa, caci in niciun stat european nu mai exista un astfel de program de lucru (probabil din programul parlamentarilor care lucreaza doar 4 zile pe saptamana?!), insa ideea nu a fost bine primita nici de muncitori, nici de angajatori.

Cristian Parvan, Secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, declara: “Cum se poate face si cat ar costa in plus, ca locuri de munca care trebuie sa acopere in activitatile care nu isi permit sa-si opreasca activitate? Masura este o inovatie, dar nu are niciun fundament. Deocamdata, problema pe care o avem in Romania este ca nu producem”

Propunerea legislativa vine in contextul in care Europa cauta solutii pentru eficienta angajatilor si a muncii. Potrivit unui studiu realizat de Eurofound, Romania se afla pe primul loc in Uniune la numarul de ore lucrate saptamanal. La productivitate, insa, stam mai prost: locul 23 din 28 de state. In plus, specialistii spun ca randamentul angajatilor scade pe masura ce lucreaza mai mult de opt ore pe zi. De exemplu, in Suedia, patronii le-au facut angajatilor program de sase ore, iar acum se felicita pentru ca au inregistrat cresteri de profit.

Lasa un raspuns