Proiect de lege: tiganii vor fi numiti tigani si nu rromi!

0
1493

rromi_tiganiIn tara noastra exista un numar foarte mare de tigani. Dupa statistici,  oficial numarul lor este de peste 600.000, dar  in realitate ei sunt cu  mult mai multi si asta  pentru faptul ca, la ultimul recensamant, cei mai multi dintre ei nu si-au declarat etnia.

Astfel a intrat din nou in discutie proiectul  de lege referitor la titulatura persoanelor din satra:  revin la „tigani”  sau sa ramana  persoane  „de etnie roma”, termen deloc favorabil romanilor.

Acest proiect este unul foarte dezbatut, iar parerile sunt impartite.

Ideea reluarii denumirii de “tigani” a intrat din nou in discutie, deoarece romanii ce locuiesc in alte tari au foarte multe lamuriri de dat asupra faptului ca locuitorii Romaniei se numesc romani si nu romi.

Romanii de peste tot intampina aceasta problema, acest lucru fiind inca o data evidentiat dupa Franta, Italia, mai nou chiar in Marea Britanie, pe canalul Channel 4 unde a fost prezentat un documentar despre cum romanii au patruns cu mic cu mare in tara lor, cum locuiesc in satra la marginea orasului, cum cersesc in diferite locuri  si alte situatii neplacute adresate romilor in realitate. Acesta este doar una dintre zecile de confuzii ce se fac zilnic, creand doar probleme romanilor cinstiti plecati la munca si care cauta doar un trai mai bun, departe de tara sau si mai mult chiar si pentru turistii romani plecati in vacante care sunt priviti cu suspiciune de locuitorii tarii respective.

Acesta este si unul dintre motive pentru care abrevierea internationala pentru Romania este acum “ROU” in loc de “ROM” , pentru a mai diminua din confuzie.

Termenul de ”tigan” si ”tiganesc” este un cuvant pe care il gasim si la alte popoare sub denumirea de: Gypsy in engleza, Gitano in spaniola, Gitans sau Tsiganes in franceza, Cigány in ungureste, Ciganos in portugheza, Zigeuner in germana si olandeza, Zingari in italiana, cikany in ceha, cigani sau cigane in limbile slave.

In proiectul actual inaintat se doreste intoarcerea la denumirea de tigani, pentru a nu se mai face confuzia cu romanii, iar etnia va fi denumita “tiganeasca” in loc de rroma.

Denumirea de rom/rrom a fost inaintata statului prin memorandumul trimis de Petre Roman in anul 2000 (Nr. D2 / 1094 din 29.02.2000), dar acest lucru nu a facut decat sa creeze mari confuzii strainilor si mari probleme romanilor.

De la inceput acest lucru a fost privit cu suspiciune , dar cu toate acestea a fost aprobat. Insa prin acest noul proiect de lege inaintat, desi va mai dura pana cand tarile straine vor invata a face diferenta intre tigani si romani, nu putem spera decat in primul pas facut si cinstea romanilor de pretutindeni a fi recunoscuta.

Lasa un raspuns