Profesorii români, săracii Europei

0
382

profesorii_romani_salarii_miciProfesorii din România sunt printre cei mai prost plătiți din Uniunea Europeană. Diferențele de salariu dintre profesorii români și cei din străinătate sunt și de câteva mii de euro.

Un profesor debutant are un venit brut de aproape 950 lei/ lună, iar un profesor cu cel mai mare grad, gradul I, și cu o vechime de peste 40 de ani primește 1.900 lei/ lună. În acest context, mulți dintre intelectualii țării noastre ajung cazuri sociale.

Din cauza salarizării, cariera în educație și-a pierdut din atractivitate, astfel că potențialii candidați care ar fi putut face performanță în domeniu au fost “alungați” spre mediul privat, iar locurile vacante au fost acoperite cu o generație de noi profesori mai slab pregătiți. Scăderea nivelului de competență în rândul profesorilor tineri, precum și demotivarea profesorilor cu experiență se reflectă astăzi în rezultatele absolvenților instituțiilor de învățământ.

O dramă pe care o trăiesc mare parte din profesorii din România. Cu un salariu chiar și de 13 ori mai mic decât profesorii din Germania, spre exemplu , care au un venit de peste 3.000 de euro pe lună.

Aproape jumătate dintre tinerii profesori pleacă de la catedră, fie în străinătate, fie pe alte domenii, chiar dacă iubesc această meserie. O meserie deloc ușoară!

În state precum Belgia sau Franța, cele mai mici salarii acordate profesorilor pornesc de la aproape 2.200 euro net, iar cele mai mari depășesc 5.500 de euro, fiind la nivelul sau poate peste salariul mediu net pe economie.

  • Profesor în România, 10 ani de experiență: 250 – 300 de euro salariu, adică cu 60 – 70% mai mare decât salariul minim pe economie
  • Profesor în Grecia, 10 ani de experiență: 850 – 1000 de euro salariu, adică dublu față de salariul minim pe economie
  • Profesor în Germania, 10 ani de experiență: 3000 de euro salariu, adică de trei ori mai mare față de salariul minim pe economie.

Salariile profesorilor au crescut cu 15% de la 1 decembrie 2015. De creșterea salariilor vor beneficia 359.810 cadre didactice, personal didactic auxiliar și personal nedidactic, respectiv:

  • 290.000 de persoane din învățământul preuniversitar de stat;
  • 7.850 de persoane din unitățile finanțate integral de la bugetul de stat;
  • 57.500 de persoane din învățământul universitar;
  • 4.460 de persoane din unitățile finanțate din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat.

De această creștere vor beneficia și angajații din Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, inspectoratele școlare județene și al municipiului București, precum și personalul nedidactic din celelalte unități.

Proiectul noii Legi a salarizării prevede venituri substanțiale pentru cadrele didactice. Salariul unui profesor universitar ar ajunge la 7.868 lei, iar al unui profesor cu studii superioare, grad didactic I și vechime peste 40 de ani la 4.563 lei. Salariile de bază se stabilesc pe funcții, clase potrivit studiilor, grade/trepte și gradații.

 

 

Lasa un raspuns