Primul test pentru HIV ce poate fi făcut acasă, cu o probă de salivă

0
456

În prima jumătate a lui 2017, peste 300 de români au primit un diagnostic cutremurător: infecţie cu HIV. În ţara noastră cifrele privind noi îmbolnăviri cu virusul care provoacă SIDA nu scad. Nu avem o strategie naţională care să cuprindă testări gratuite.

În timp ce Ministerul Sănătăţii nu acordă nici un leu pentru analize rapide şi lasă totul în seama ONG-urilor, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a dat undă verde primului auto-test HIV, care funcţionează pe baza unei probe de salivă.

Diagnostic HIV absent sau prezent, în 15 minute, asta promite primul produs destinat folosirii acasă, de către cei care știu că e posibil să fie infectați, dar nu au curaj să se prezinte la medic.

Kit-ul a fost deja preaprobat de Organizația Mondială a Sănătății și va intra curând pe piață.

De fapt, OMS le cere insistent țărilor unde infecția nu e controlată, cum e România, cu 15.000 de bolnavi, să găsească resurse pentru teste rapide. La noi, analiza HIV cu rezultat pe loc e oferită gratuit doar de ONG-uri, în special consumatorilor de droguri și prostituatelor.

Testele de sânge sunt cumpărate dintr-un fond global pentru HIV, TBC și malarie. Banii ajung doar până în decembrie.

Testele folosite de Asociația Română Anti-SIDA în ambulanțele sociale parcate în locuri publice nu sunt disponibile în farmacii. Abia spre sfârșitul anului va începe probabil importul unor aparate similare celor folosite de diabetici pentru testarea glicemiei. Costul nu va fi acoperit de Casa de Asigurări, iar prețul va fi în jur de 150 de lei

De 10 ani Romania nu are o strategie națională de luptă împotriva SIDA. Ministerul Sănătății oferă diagnostic gratuit În strategia aflată în lucru vor fi cuprinse testările HIV în locuri non-medicale, de pildă caravane, în zone defavorizate. Mai mult, o serie de tratamente scumpe, aflate sub patent, ar putea fi înlocuite cu variante generice la fel de eficiente, dar cu costuri mai mici.

Sursa: doctorulzilei.ro

Lasa un raspuns