Preşedintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu ripostează: „Statul de drept din România este sub asediul sistemului paralel de putere!”

0
118

Am observat că refuzul meu de a participa, la UM Digi 24, la o dezbatere despre statul paralel a fost urmat de o serie de atacuri care au depăşit cu mult cadrul jurnalistic normal. Îmi rezerv dreptul de a da un scurt drept la replică ce se vrea a fi şi o explicaţie a ceea ce este statul de drept, în speranţa că vor înţelege cei care trebuie să înţeleagă. Vorba ceea: „Bate şaua să priceapă iapa!”.

Elementele esenţiale ale statului de drept sunt: 1. Prevalenţa drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor în faţa instituţiilor; 2. Instituţii alese democratic ce exercită puterea în baza legitimităţii date de votul alegătorilor, fără a exista interferenţa instituţiilor de forţă. Parlamentul este expresia voinţei românilor şi reprezintă instituţia fundamentală; 3. Separaţia şi controlul reciproc al puterilor pentru a preîntâmpina derapajele şi excesele caracteristice abuzului de putere; 4. Domnia legii (rule of law). Constituţia este legea supremă şi fundamentală.

În aceste puncte, statul de drept din România este sub asediul sistemului paralel de putere.

Majoritatea românilor văd cu îngrijorare că România a cunoscut un regres uriaş în ceea ce priveşte respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, inclusiv faţă de primii ani de după 1990, când o serie de instituţii de forţă nu se reformaseră încă. În fiecare zi, la biroul de la Senat primesc sesizări din partea unor cetăţeni care condamnă încălcări flagrante ale drepturilor şi libertăţilor. Când merg în teritoriu vorbesc cu oameni care îmi împărtăşesc îngrijorările lor. Pe prima pagină a ziarelor şi la televiziuni, românii au văzut o avalanşă de cazuri care arată abuzurile comise de cei care lucrează în aşa-zisul câmp tactic.

În ultimul timp au apărut noi şi noi dovezi legate de încercările de denaturare a procesului democratic de către statul paralel. Sunt multe semne de întrebare legate de încercarea de influenţare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din 2009, atunci când şefi ai instituţiilor de forţă stăteau la masă cu oameni politici. Avem şi certitudini legate de abuzuri ale statului paralel împotriva oamenilor politici, în încercarea de a influenţa momente electorale cheie. Un astfel de moment a fost în 2014, atunci când a existat un mandat de supraveghere pe numele mai multor politicieni, printre care m-am numărat.

În ceea ce priveşte al treilea punct, vedem pe zi ce trece oameni de la vârful instituţiilor de forţă, unde corupţia iese la suprafaţă într-o dimensiune uriaşă, care refuză să se supună oricărui fel de control democratic. În Statele Unite, procurorul general se prezintă la orice solicitare a Congresului pentru a da explicaţii. În România avem refuzuri şi o fugă constantă de responsabilitate care denotă mentalitatea celor care se consideră mai presus de lege.

Nu în ultimul rând, într-un stat de drept, Parlamentul este unica autoritate legiuitoare. Din păcate, în România avem declaraţii din partea celor care trebuie să aplice legea prin care este pus sub semnul întrebării dreptul Parlamentului de a legifera.

Ştiu că cei care semnează pe statul de plată al statului paralel vor merge până în pânzele albe pentru a nega evidenţele. Vor spune că nu există statul paralel, că în România drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt respectate la virgulă şi că toate dezvăluirile din presă sunt excepţii ce trebuie ignorate. Este ceea ce face UM Digi 24, unde nu am auzit un cuvânt despre abuzurile la care sunt victime cetăţenii.

Adevărul nu poate fi însă negat la nesfârşit. Mai mult, sper că, enunţând aceste adevăruri în mod repetat în spaţiul public, voi contribui la demascarea manipulării la care sunt supuşi cei care aparţin unei minorităţi şi care aleg să iasă în stradă pentru a proteja, fără voie, sistemul paralel.

Lasa un raspuns