Se pare că secretul curajului marilor vikingi a fost dezvăluit, cel puțin așa susține un cercetător,Karsten Fatur, doctorand la Universitatea din Ljubljana interesat de antropologie, folclor şi etnofarmacologie.Se emite o nouă ipoteză în cazul furiei oarbe şi neînfricării atribuite luptătorilor vikingi.
Aceste afirmații au fost publicate într-un articol „Journal of Ethnopharmacology“, tânărul doctorand spunând că vikingii își făceau curaj înainte de lupte consumând într-o anumită cantitate măselăriţă.
Măselăriţa, sau Hyoscyamus niger, este o plantă din familia Solanaceae cu florile galben-verzui. Înfloreşte în perioada iunie – august şi este toxică. Totuşi, în cantităţi foarte mici, are proprietăţi anestezice, antispasmodice, sedative şi antinevralgice. Este cunoscută totodată pentru faptul că provoacă un comportament coleric, care, potrivit cercetătorului, poate „merge de la agitaţie până la furie şi combativitate, în funcţie de doză şi starea de spirit a individului“. Pe lângă atenuarea durerii şi asigurarea invulnerabilităţii vikingilor, această plantă explică şi unele efecte secundare resimţite după încheierea luptelor, precum dilatarea pupilelor şi vederea neclară. Fatur respinge astfel ipoteza legată de ciupercă buretele muştelor, subliniind că era destul de greu de găsit la acea vreme în Scandinavia spre deosebire de măselăriţă.

Lasa un raspuns