Persoanele fara venituri vor plati CASS si vor da declaratii fiscale! Afla mai multe detalii!

3
606

plata_cassDe la 1 ianuarie 2016, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod fiscal, persoanele fara venituri vor fi obligate la plata CASS si la depunerea unei declaratii fiscale la Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Potrivit dispozitiilor art. 180, noul Cod fiscal, vor fi obligati sa plateasca CASS cei care nu realizeaza niciunul dintre veniturile mentionate la art. 155 din noul Cod fiscal, adica salarii, pensii, indemnizatii de somaj, venituri din activitati independente, venituri din chirii, venituri din activitati agricole sau piscicultura, indemnizatii de crestere a copilului, bani din concedii medicale sau ajutoare sociale si nu sunt exceptati de la plata acestei contributii.

Iata cine beneficiaza de asigurare in sistemul public de sanatate, fara a plati CASS:

– tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 ani si 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, daca nu realizeaza venituri din munca. In mod similar, si studentii de pana la 26 de ani beneficiaza de asigurare de sanatate, fara a plati contributii la stat, daca nu au venituri din munca;
– tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului, cu conditia sa nu realizeze venituri din munca sau sa nu fie beneficiari de ajutor social acordat in temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;
– sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate;
– femeile insarcinate si lauzele, daca nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de baza minim brut pe tara;
– persoanele persecutate din motive politice, veteranii si vaduvele de razboi;
– persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987;
– persoanele cu handicap care nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse, cu exceptia celor obtinute in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap;
– bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate, pana la vindecarea respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din din munca, pensie sau din alte resurse.

anafCu alte cuvinte, vor plati CASS cei care nu realizeaza veniturile mentionate mai sus si nici nu se incadreaza in categoriile prezentate.

Acelasi art. 180 din noul Cod fiscal mai stabileste ca persoanelor fizice care nu realizeaza venituri si care vor plati CASS trebuie sa se inregistreze la unitatile fiscale de care apartin, prin depunerea unei declaratii in acest scop, in maxim 15 zile de la data in care se incadreaza in aceasta categorie (a platitorilor de CASS care nu obtin venituri). Formularul va fi necesar pentru stabilirea obligatiilor de plata, iar modelul, continutul, modalitatea de depunere vor fi aprobate printr-un ordin emis de ANAF. Pe baza acestei declaratii, unitatea fiscala de care apartine contribuabilul stabileste CASS datorata de si emite anual decizia de impunere, in care vor fi mentionate suma de plata si termenele pana la care trebuie ea achitata.

Cum se calculeaza CASS? 

Potrivit noilor dispozitii, persoanele fara venituri care nu se incadreaza in categoriile expres prevazute de lege vor datora o contributie lunara de 5,5% din salariul minim brut pe economie. Plata se va efectua trimestrial, pana in data de 25 a fiecarei luni din trimestru, deci termenele vor fi 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie). La valoarea actuala a salariului minim brut pe economie, de 1050 de lei, persoanele fizice care nu realizeaza venituri vor fi obligate deci sa plateasca 57,75 de lei pe luna, ceea ce inseamna 173, 25 de lei in fiecare trimestru.

3 Comentarii

  1. Voi cei cu legea criminala chiar vreti un razboi pt. ca acolo se va ajunge ? Dupa ce ca ati adus tara in halul in care este ,dupa ce ati distrus industria .locurile de munca si vietile romanilor acum veniti si ne cereti bani pt. ce ? dovediti ca am beneficiat de asistenta medicala noi cei care nu avem asigurare nu santem primiti la doctor se poarta urat si le cer plata si celor care au asigurare iar noi cei fara asigurare santem lasati sa murim in caz de boala.Ura care am adunat.o in suflet va izbucni si vom fi mai duri ca musulmanii care au totul gratis in romania.

Lasa un raspuns