Pericolul major la care ne supunem copiii în fiecare zi

0
267

Orele petrecute de copii în faţa televizorului, a PC-ului sau pe smartphone-uri au efecte foarte nocive pentru aceștia. Acaparați de jocuri care nu mai sunt adecvate vârstei lor și care îi îndeamnă la violență, prinși în convorbiri virtuale pe rețele de socializare, copiii din ziua de astăzi nu înțeleg adevăratul sens la copilăriei. Nu socializează, nu se bucură de lucrurile din jur, ci preferă să stea toată ziua pe smartphone-uri.

Efectele sunt alarmante pe mai multe planuri: efecte sociale (izolare, inadaptabilitate), medicale (obezitate, probleme cu coloana și oftalmologice etc), psihice (violență, suicid etc).

David Allamby, un oftalmolog britanic, director al clinicii London’s Focus Clinic, avertizează asupra riscului la care sunt expuşi copiii care nu petrec suficient timp afară, la lumina solară. El spune că milioane de copii se îmbolnăvesc de miopie, care în timp se poate agrava, ducând la orbire completă. „Acţionaţi acum! Copiii trebuie încurajaţi să lase telefoanele de-o parte şi să iasă afară să se joace”, le transmite acesta părinţilor, sfătuindu-i să schimbe obiceiul nesănătos al copiilor înainte ca aceştia să îşi piardă vederea.

Cu doar câteva zile înainte, Institutul Naţional de Statistică britanic publicase date şocante conform cărora copiii petrec în medie doar 16 minute pe zi afară. Pentru adolescenţii de 14-15 ani situaţia este cea mai gravă, deoarece aceştia petrec doar 10 minute pe zi în exteriorul casei. Se pare că băieţii petrec afară de obicei cu cinci minute mai mult decât fetele.

În acest sens, Dr Allamby vine cu afirmația cum că 90 de minute pe zi petrecute în exteriorul casei ar putea ajuta la o diminuare simţitoare a riscului de orbire.

Se estimează că mai bine de jumătate din populaţia lumii întâmpină probleme de vedere până la vârsta de 30 de ani. Oftalmologul britanic David Allamby afirmă că miopia poate cauza şi alte boli grave, precum desprinderea retinei sau glaucomul.

Lasa un raspuns