Participare președinte Ion Mînzînă la Ziua Veteranilor de Război

0
121

Președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, a fost prezent, astăzi, la Cimitirul Militar, la manifestările dedicate Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații. Președintele CJ Argeș a fost însoțit de senatorul Cristina Stocheci, deputatul Nicolae Pavelescu și consilierul județean Bogdan Bălan.

Dan Arsenescu, președintele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvărâtorul de Mir” Argeș, a anunțat că maiorul veteran în retragere Dumitru Din a primit titlul de președinte de onoare al Asociației Naționale a Veteranilor de Război Argeș. Dumitru Din a atins anul acesta distinsa vârstă de 104 ani. A fost decorat cu „Medalia Crucea Comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial, 1941-1945″. La 18 ani a plecat voluntar în război. A luptat pentru eliberarea părţilor centrale şi sudice ale Basarabiei și la campania Armatei a 4-a pentru cucerirea Odessei. După opt ani de luptă pe front și rănit, a fost lăsat la vatră.

,,Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații, este o sărbătoare de mare importanţă pentru Armata Română. Este ziua în care a intrat în vigoare Armistițiul care punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Astăzi, Armata Română trece printr-un amplu proces de modernizare și dotare. Deși avem un conflict militar la granițe, Românie beneficiază, grație faptului că suntem un partener strategic în structura NATO, de cel mai înalt nivel de securitate din istorie.

Cu toate acestea, nu trebuie să uităm niciodată sacrificiul de care eroii noștri au dat dovadă în decursul istoriei noastre, sacrificiu fără de care nu am fi reușit marile idealuri naționale. Astăzi, idealul nostru național ar trebui să fie acela al unității naționale. Iar Armata este un simbol care poate contribui la acest deziderat.

Veteranii de război sunt un exemplu pentru noi toți. Și m-am bucurat să îl regăsesc pe maiorul Dumitru Din, un veteran care, în ciuda venerabilei sale vârste, este prezent la manifestările care evocă jertfa celor care au luptat pentru libertatea și unitatea României. Un adevărat erou care merită respectul nostru, al tuturor” – Ion Mînzînă, președinte Consiliul Județean Argeș.

Alături de reprezentanții administrației locale, au participat la ceremonie reprezentanți ai Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Argeș, Asociației Naționale a Veteranilor de Război Argeș, Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” Argeș,  Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere “Basarab I Pitești”,  Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere SRI și Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere MAI.

În perioada 1996-2022, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 200 au fost răniți. Printre militarii eroi, care au decedat în misiuni, se numără și trei soldați din Argeș:

  • Sublocotenentul (pm) Aurel Marcu – a căzut la datorie în teatrul de operatii din Afganistan. Pe când executa o misiune de patrulare, TAB-ul în care se afla trecând peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul National “Steaua României” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.
  • Sublocotenentul (pm) Dragos Traian Alexandrescu – a căzut la datorie în Afganistan. În timpul unei misiuni de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Transportorul amfibiu blindat, în care se afla, a trecut peste un dispozitiv improvizat. A fost decorat cu Ordinul National “Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război.
  • Sublocotenentul (pm) Florin Bădiceanu – a căzut la datorie în Afganistan, timpul unei misiuni de patrulare pe autostrada Kandahar-Kabul. Autovehiculul în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. A fost decorat cu Ordinul National “Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război.