Partenerii de același sex și-ar putea oficializa relația la starea civilă

0
68

Potrivit unui proiect de lege, partenerii de același sex ar avea posibilitatea să se prezinte în faţa ofiţerului de stare civilă pentru a-și oficializa relația. Nu vor semna însă un certificat de căsătorie, ci o uniune consensuală. Partenerii trebuie să aibă doi martori şi îşi vor păstra fiecare numele. În mai multe domenii, ei vor fi asimilaţi soţilor atunci când pot beneficia de asistenţă socială, asigurări, drepturile pacienţilor, dar şi în privinţa taxelor şi impozitelor.

Iustina Ionescu, avocat de drepturile omului, membru ACCEPT afirmă în acest sens: “E important să obţină recunoaşterea statului o serie de drepturi din partea statului cum ar fi în situații dificile,, cum ar fi moartea unuia dintre parteneri, în ce priveşte moştenirea legală, sau când e vorba despre diverse beneficii pe care le poţi obţine când eşti într-o uniune de acest gen.”

Potrivit iniţiativei scrise de Consiliul pentru Combaterea Discriminării, uniunea consensuală este “asocierea dintre două persoane de sex diferit sau de acelaşi sex în scopul organizării vieţii lor comune ca viaţa de familie”. Textul a fost negociat cu organizaţii de apărare a drepturilor omului şi cu ONGuri care susţin interesele cuplurilor de acelaşi sex şi, în mare parte, va fi preluat de parlamentarii PSD.

Istvan Haller, membru CNCD: “Dacă eu trăiesc cu partenera mea de 40 de ani şi eu am decedat, partenera mea nu are în acest moment niciun drept de moştenire a bunurilor comune, chiar dacă proprietatea e comună. Căsătoria produce efecte suplimentare pentru soţul supravieţuitor, ori faţă de partener o astfel de reglementare nu există, deşi nu e normal să nu existe.”

Părerile despre acest proiect sunt împărțite. Biserica Ortodoxă respinge vehement ideea legiferării oricărei forme de oficializare a relaţiilor dintre persoane de acelaşi sex, pe motiv că “reprezintă o gravă subminare a asumării responsabilităţii integrale a soţilor, precum şi a tainei căsătoriei în care se primeşte binecuvântarea lui Dumnezeu”.

Social-democraţii vor ca legea privind uniunea consensuală să fie adoptată în paralel cu demararea procedurilor pentru organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei. În text, va sta scris clar că partenerii de acelaşi sex nu au dreptul la adopţie.

Lasa un raspuns