Omul de afaceri Gheorghe Badea estimează că Mall-ul din Tudor Vladimirescu va fi gata în trei ani

0
209

Proiectul Mall-ului din Tudor Vladimirescu începe ușor, ușor să prindă viață. După ce comisia de specialitate a Consiliului Local a avizat favorabil proiectul mult așteptatei pasarele rutiere în valoare de peste 10 milioane de euro, pe care investitorul Prime Kapital o va construi din fonduri proprii, după care o va oferi cu titlu gratuit municipalității, lucrurile încep să se miște.

Cea mai importantă investiție privată din istoria municipiului, evaluată la 80 de milioane de euro, va fi gata, după estimările omului de afaceri Gheorghe Badea, proprietarul  unei părți a terenului pe care va fi construit Pitești Mall, în trei ani.

De ce s-au înregistrat totuși întârzieri? O spune cu subiect și predicat același cunoscut om de afaceri argeșean:

De mai bine de un an, Piteștiul a intrat pe agenda de dezvoltare a unui mare investitor, PK, pentru realizarea unui centru comercial și rezidențial în zona Cartierului Tudor Vladimirescu. Pentru un astfel de obiectiv de anvergură  sunt necesare documentații foarte elaborate, impuse prin proceduri legale alambicate și neperformante, care frânează excesiv dezvoltarea afacerilor și bunul mers al economiei naționale. Încă de la demarararea formalităților au apărut și contestatarii și din acest motiv mai bine de un an s-a cam bătut pasul pe loc și s-a pierdut timp prețios, care este irecuperabil în viața noastră a tuturor și în dinamica afacerilo, în mod special. Partea bună este că, împreună cu instituțiile statului și cu multă răbdare și tenacitate, se pare că s-au depășit obstacolele inițiale și că se intră în linie dreaptă.

Un alt subiect pe care dl. Gheorghe Badea nu s-a ferit deloc să-l abordeze a fost cel al ONG-urilor de mediu care și-au făcut o tradiție din a contesta majoritatea investițiilor, uneori în baza unor înțelegeri obscure cu concurența. Astfel de practici sunt condamnabile, fiindcă aduc atingere nu doar afacerilor, ci și intereselor comunității:

„A devenit aproape o cutumă ca în jurul oricăui obiectiv major de investiții să apară contestatarii de sorginte ecologistă… E vorba de așa numitele ONG-uri de mediu, susținute cu bani de la bugetul public, de la contribuabili, care maschează tot felul de interese, inclusiv pe cele ale concurenței. Nu e oare straniu că un ONG din București a descoperit subit că lacul de acumulare din Prundu e supus ”agresiunii” din cauza construcției unui mall și a unei pasarele? Nu vorbim totuși de exploatări de șist, de petrol, de uraniu sau de alte materiale periculoase, ci de o construcție care respectă à la carte prevederile legale. Contestatarii ies în față cu mult uzitatele teme legate de habitat și protejarea păsărilor călătoare… Construcția va avea însă avizele de mediu necesare, va fi armonios integrată în ecosistem și va contribui la regenerarea și transformarea urbană!”

În altă ordine de idei, omul de afaceri piteștean a evidențiat buna colaborare cu administrația publică locală, dar și beneficiile pe care mega investiția din Tudor Vladimirescu le va aduce municipiului și comunității locale:

Apreciez receptivitatea Primăriei Municipiului Pitești și a Consiliului Local și disponibilitatea de a găsi soluții reciproc avantajoase pentru dezvoltarea urbanistică. În acest sens, consider că s-a acționat în litera legii în analiza documentațiilor prezentate de investitor, că s-au făcut eforturi pentru a aduce proiectul în dezbatere publică și că s-au pus foarte bine în echilibru aspectele care țin de dezvoltarea socio-economică și calitatea vieții cetățenilor.

Este foarte important de accentuat faptul că proiectul nu implică renunțarea la activitățile industriale din zonă, ci relocarea proceselor de fabricație.  Bineînțeles că un astfel de transfer este complex și dificil pentru că presupune asigurarea tuturor facilităților – apă, energie, gaz, canal, drumuri acces etc., la care se adaugă  și construirea halelor.

Beneficiile noului proiect compensează, însă, dificultățile relocării. Pe de o parte, centrul comercial va contribui direct la crearea de noi locuri de muncă și va susține regenerarea urbană prin facilitățile economice, comerciale și culturale care vor fi create. Pe de altă parte, pasajul rutier și pietonal care va fi construit va rezolva o problemă cronică a zonei Tudor Vladimirescu, respectiv izolarea față de principala rută de acces în oraș – mă refer aici la Bulevardul Republicii. În prezent, trebuie să recunoaștem că acest cartier este cu mult în urma celorlalte zone ale orașului în mai multe privințe!

D.M.D.

Lasa un raspuns