Ocolul Silvic „Codrii Verzi” a fost prins în flagrant în timp ce încălca legislația forestieră la Rucăr!

1
260

Am auzit multe tâmpenii referitoare la anchetele noastre de la Rucăr și la ce vizăm de fapt. Îmi pare rău că-i dezamăgesc pe toți bolnavii de scenarită, dar nu. Nimic nu are legătură cu ce delirează ei.

Deci, nu avem nici o problemă cu primarul Ionel Dulamă, de la Rucăr, care este un primar bun, peste media celor din județ. Nu, nu facem jocul nici unui partid politic care vrea să pună mâna pe primărie și nici un favorizăm pe X în detrimentul lui Y. Cine gândește așa, cu toată dragostea, e dement!

Singura noastră supărare cu edilul a fost că nu am primit, în termenul prevăzut de lege, o serie de răspunsuri la mai multe întrebări adresate în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Cum întârzierea se datorează Poștei Române, răspunsul primarului fiind trimis în termen, totul este în cea mai perfectă regulă. Public astăzi facsimile din răspuns, ca să nu existe dubii.

Ce vizăm noi la Rucăr? Păi exact același lucru pe care-l urmărim de doi ani, în anchete de presă cunoscute deja la nivel național, inclusiv la DNA, Ministerului Apelor și Pădurilor, Romsilva, Agenției Naționale de Integritate etc.

Adică blocarea acțiunilor unui grup din PSD Argeș format din Radu Vasilică, deputat, Armand Chiriloiu, șeful Direcției Silvice Argeș, și Marius Nicolescu, consilier județean și proprietarul Ocolului Silvic Privat Codrii Verzi. Acest grup, care în prezent înregistrează un recul puternic în materie de influență și putere politică, a reușit, totuși, în ultimii cinci șase ani să aibă controlul absolut asupra a tot ce mișcă în pădurile Argeșului. De la numirile în cadrul funcțiilor de conducere în Direcția Silvică Argeș și ocoalele silvice până la influențarea reprezentanților  Gărzii Forestiere din biroul de la Pitești și chiar la nivelul celor de la Ploiești, unde pierde timpul fără să facă nimic dl. Viorel Mihălcioiu (campionul declarațiilor și corigent la capitolul fapte și rezultate!).

Faptele vor fi prezentate pe rând, cu documente și alte probe incontestabile.

Pentru moment, vă prezentăm câteva fragmente dintr-un raport al Gărzii Forestiere Ploiești. Controlul a fost făcut la solicitarea unor cetățeni extrem de determinați, așa că nu a existat nici o posibilitate de mușamalizare. (Mușamalizarea s-a realizat ulterior, cu largul concurs al unor procurori musceleni!)

După cum am promis, vom prezenta astăzi pasaje dintr-un document oficial, care vor arăta modul complet miserupist (în ceea ce privește legislația forestieră din România) în care își desfășoară activitatea Ocolul Silvic Codrii Verzi (!), cu precizarea că raportul este întocmit de către bunii lor prieteni din Garda Forestieră Ploiești, instituție care a fost întotdeauna din gură ciumă, iar din fapte numai mumă pentru ocolului deținut de Marius Nicolaescu!

,,(…) În ziua de 23.06.2017 ne-am deplasat la sediul Ocolului Silvic Codrii Verzi unde am constatat că reprezentanții O.S.Codrii Verzi au efectuat punere în posesie a unui număr de 158 de arbori din specia molid în pajiștea Valea Vladului din proprietatea Primăriei Rucăr și a constituit actul de punere în valoare (APV) nr. 1097636 având un volum de 276 metri cubi. (…)

Concesionarul suprafeței de 383,3 ha nu avea calitatea de proprietar al suprafeței pe care se găsesc arborii puși în valoareîn punctul Valea Vladului de către reprezentanții O.S. Codrii Verzi. (…)

Menționăm că contractul de prestări servicii silvice pentru vegetația din afara fondului forestier nr. 3912/30.09.2016 nu este însușit prin semnătură de către șeful O.S. Codrii Verzi, acesta fiind semnat de către ing. Marius Nicolaescu. (…)

O.S. Codrii Verzi eliberează autorizația de exploatare nr. 1099889/27.12.2016 (…) deși nu există nici un document din care să rezulte cumpărarea masei lemnoase. Se încalcă astfel prevederile art. 4, alin. 3 și alin. 4, lit. b din O.M.1540/2001 pentru aprobarea instrucțiunilor privind termenele, modalitățile și perioadele de colectare, scoatere și transport al materialului lemnos. (…)

De asemenea, menționăm că apv –ul nr. 1142148 a fost constituit fără să existe solicitarea de punere în valoare a masei lemnoase a proprietarului acesteia, fără să existe contract de prestații silvice și cu încălcarea prevederilor de la punctul 2.d. din contractul de concesiune nr. 4392/29.05.2017 prin care concedentul trebuia să-și dea acordul de principiu pentru lucrările ce urmează a fi executate de concesionar pe pajiște. (…)

Întrucât punerea în valoare a celor 158 de arbori din specia molid în pajiștea Valea Vladului, din proprietatea Primăriei Rucăr, având un volum de 275 m.c. nu a fost făcută la solicitarea Primăriei Rucăr, în calitate de proprietar a masei lemnoase, se va renunța definitiv la executarea tăierii și, conform art. 6 alin. 1 din O.M. 1507/2016 privind aprobarea Procedurii de aprobare, modificare, anulare și casare a actelor de punere în valoare pentru masa lemnoasă provenită din fondul forestier național și din vegetația forestieră situată pe terenuri din afara fondului forestier naționa, O.S. Codrii Verzi va proceda la casarea actului de punere în valoare nr. 1142148 și demarcarea arborilor puși în valoare.”

Bănuiesc că nu este nevoie de explicații suplimentare, nu-i așa?

Pe cei de la Ocolul Silvic Codrii Verzi i-a durut în cur de legislație, scuzată să-mi fie exprimarea! Au încălcat nonșalant toate actele normative de care s-au lovit, cu observația că, la un moment dat, abuzul era atât de evident, încât chiar și reprezentantul Codrii Verzi nu a avut curaj să semneze un contract, fiind nevoie să intre în scenă Marius Nicolaescu, proprietarul ocolului!

Vom reveni!

D.M.D.

1 Comentariu

  1. Acest consilier judetean infractor sustinea intr-o emisiune la TV ca noi muritorii de rand nu avem voie sa ne plimbam liber prin padurile ocoalelor silvice. Acum aflam si de ce, pentru a nu vedea cum Ocolul Silvic Codrii Verzidefriseaza ilegal !

Lasa un raspuns