O universitate din România oferă masterate în colaborare cu un gigant din industria auto. Sute de absolvenţi angajaţi în ultimii ani

0
105

Universitatea din Piteşti este recunoscută ca având două programe de master realizate în parteneriat cu Renault. În cadrul programului ”catedra Renault”, o serie de activităţi didactice şi de cercetare se desfășoară între profesori, studenţi şi specialiştii Renault, încă din toamna anului 2017.

Reprezentanţii Grupului Renault România (GRR) desfășoară în cadrul universităţii acţiuni comune, cum ar fi: ameliorarea conţinuturilor disciplinelor de studiu, prin discuţii aplicate între specialiştii Grupului Renault România şi profesorii Universităţii din Piteşti; stabilirea şi implementarea unor noi strategii educaţionale; asigurarea de către Universitatea din Piteşti a unor formări ale inginerilor Grupului Renault România de tip „on the car training“; participarea Grupului Renault România la activităţile de formare ale studenţilor prin oferirea de cursuri complementare; consultaţii acordate de către specialiştii Grupului Renault România studenţilor Universităţii din Piteşti; susţinerea excelenţei academice prin acordarea bursei de merit Renault; realizarea de co-tutele pentru dezvoltarea proiectelor de diplomă, tezelor de disertaţie şi de doctorat; dezvoltarea bazei materiale a laboratoarelor Universităţii din Piteşti prin donaţii/sponsorizări. „Şi profesorii au ocazia să-şi adapteze cursurile de specialitate la realităţile industriei”, afirmă rectorul Universităţii din Piteşti, Dumitru Chirleşan.

O adevărată oportunitate pentru studenții Universității din Piteşti, care, după absolvire, lucrează pentru gigantul francez din industria auto. Această colaborare cu mare companie franceză oferă celor mai buni studenţi burse de merit Renault.

Universitatea din Piteşti are de mai mulţi ani un masterat în Managementul Logisticii (realizat în colaborare cu Universitatea Lorraine din Metz-Franţa şi Asociaţia Română de Logistică), primul master apărut în România în domeniul Logisticii industriale (în anul universitar 2007-2008). Masteratul a luat naştere la iniţiativa Automobile Dacia. Tot la Universitatea din Piteşti mai este un masterat de Concepţia şi Managementul Proiectării Automobilului, realizat în parteneriat cu Renault, prin care studenţii primesc provocarea de a construi maşini de la zero, pornind de la indicaţiile celor specialiştilor de la Renault România, care participă periodic la cursuri. La fiecare dintre cele două masterate sunt câte 50 de locuri. „Catedra Renault de la Universitatea din Piteşti, un proiect realizat în premieră pentru mediul academic din România, este o catedră specializată, în relaţie directă cu Grupul Renault, şi prin aceasta avem garanţia permanenţei acestui grup industrial în Universitatea din Piteşti“, a declarat rectorul Universităţii din Piteşti.

Directorul Departamentului Automobile şi Transporturi de la Universitatea din Piteşti şi preşedinte al Societăţii Inginerilor de Automobile din România, conf. univ. dr. Adrian Clenci a vorbit despre acest parteneriat: „Universitatea noastră a alocat un spaţiu pentru reprezentanţii Grupului Renault România, asigurând, astfel, prezenţa frecventă a acestora în cadrul universităţii pentru a dezvolta acţiuni comune. Universitatea din Piteşti doreşte să facă cele necesare astfel încât absolvenţii săi nu numai să fie rapid absorbiţi de piaţa muncii dar, mai ales, să fie la nivelul aşteptărilor angajatorilor. Scopul creării acestei entităţi, intitulată «Catedra Renault@UPIT», este conjugarea eforturilor celor două instituţii pentru realizarea unui proces educaţional realmente adaptat realităţilor economice/industriale ale momentului. Industria autovehiculelor a fost, este şi va fi un domeniu foarte dinamic, supus unor provocări şi schimbări majore, ceea ce impune şi sistemului de educaţie o abordare adaptată la aceste realităţi, or pentru aceasta este nevoie de un contact eficient cu mediul industrial. Feedback-ul este unul foarte bun, de vreme ce acţiunile comune s-au intensificat. Sunt implicaţi foarte mulţi studenţi, profesori şi specialişti ai Renault România. Aş vrea spun şi că la nivelul universităţii beneficiarii nu sunt numai studenţii. Şi profesorii, prin contactul cu specialiştii GRR, au ocazia să-şi adapteze cursurile de specialitate la realităţile industriei“, spune profesorul Adrian Clenci.

Prin intermediul acestui program, studenții au posibilitatea de a se implica și în proiecte internaţionale, cu ajutorul Renault România: „Anul acesta Renault Technologie Roumanie împreună cu Segula Romania ne-au lansat următoarea provocare: studenţilor li s-a furnizat pe suport digital platforma tehnică a vehiculului Renault Twizy, urmând ca ei sa realizeze un proiect de colaborare, lucrând în echipe de 3-5 membri. Ei trebuie să dezvolte un concept de produse şi/sau servicii de mobilitate şi conectivitate pe baza platformei electrice Twizy, răspunzând astfel unei probleme de mobilitate urbană. Proiectul declarat câştigător va fi realizat practic prin implicarea celor două companii. Apoi, cu acest proiect, se va participa la o competiţia internaţională ce se va desfăşura in Franţa, la Renault Technocentre“, a mai afirmat profesorul Adrian Clenci.

Studenții se arată foarte mulțumiți de această colaborare, având șansa de a lucra, după absolvire, cu gigantul din industria auto, Renault.

Lasa un raspuns