O întrebare de o mie de puncte: cui foloseşte sabotarea mall-ului din Tudor Vladimirescu, în condiţiile în care retailerul Carrefour va pleca din Jupiter City pentru a veni la Piteşti?

0
649

Am scris la începutul acestei săptămâni că grupuri de interese dubioase şi fel de fel de pescuitori în ape tulburi fac eforturi susţinute să saboteze cea mai mare investiţie privată din istoria municipiului Piteşti: mall-ul din Tudor Vladimirescu!

Astăzi vă vom prezenta principalele pretexte pe care le-au folosit uneltele adversarilor proiectului pentru a lăsa Piteştiul fără o investiţie de peste 80 de milioane de euro, la care se adaugă alte câteva milioane de euro anual taxe şi impozite pe clădiri, salarii etc. Plus câteva sute de apartamente, 2.200 de locuri de parcare şi un pasaj rutier peste calea ferată care va lega cartierul Tudor Vladimirescu de restul Piteștiului, pasaj care va costa 10 milioane de euro şi va fi oferit cu titlu gratuit municipalităţii!

Primii care au atacat au fost trolii de pe internet, care au comentat articolele de prezentare a investiţiei încă de acum un an şi jumătate, imediat ce edilii Piteștiului au făcut publică intenţia celor de la Prime Kapital Emerald de a construi un mall în zona cea mai vitregită a municipiului. (Câţiva astfel de tembeli şi-au reiterat argumentele fără substanţă şi în comentarii postate la articolul nostru.)

Cum de obicei trolii sunt şi proşti, şi ieftini, campania lor a eşuat rapid. Aşa-zisele lor argumente menite să decredibilizeze proiectul n-au convins pe nimeni: spuneau că Piteștiul nu are nevoie de acest gen de investiţii, că în loc de mall ar fi mult mai bine să se construiască o fabrică sau ceva care să producă maşini, electrocasnice, mobilă, mărgele, îngheţată sau cine ştie ce-o fi fost în capul lor! Tot ei spuneau că mai bine edilii ar investi în spitale, în drumuri, că mai bine s-ar face parcări subterane sau supraterane etc.

Nu râdeţi vă rog, ăsta le este nivelul! Le-au răspuns nu edilii Piteștiului, nu investitorii, nici măcar noi cei care am scris articolul. Le-au dat replica cititorii care sunt, în mod evident, mult peste nivelul trolilor. Le-au explicat că peste tot în lume contează valoarea investiţiei şi numărul locurilor de muncă, ca şi avantajele pe care le are comunitatea în urma unei investiţii. Că doar idioţii pot da sfaturi administraţiei publice referitor la ce trebuie făcut cu cele 80 de milioane de euro atâta vreme cât este vorba despre o investiţie exclusiv privată! Că mall-ul din Tudor şi pasajul peste calea ferată vor creşte semnificativ valoarea tuturor proprietăţilor din cartier! Că zecile de mii de locuitori ai zonei vor putea să-şi facă toate cumpărăturile la doi paşi de casă, fără să mai fie nevoie să meargă minimum şase kilometri până la primul hipermarket!

Argumentele ECO CIVICA – unele stupide, altele penibile!

Au urmat profesioniştii. Profesionişti în comparaţie cu trolii pomeniţi mai sus pentru că, după cum se va vedea, şi contestatarii direcţi ai proiectului sunt la fel de varză!

Un ONG care pretinde că se ocupă cu protecţia mediului, fundaţia ECO CIVICA, a invocat, în toate dezbaterile publice organizate pentru a fi prezentată opiniei publice şi mediului de afaceri megainvestiţia din Tudor, o serie de argumente împotriva proiectului, printre care: lipsa studiilor de impact asupra mediului, agresarea habitatului păsărilor de pe Lacul Piteşti, poluare fonică, poluare vizuală, periclitarea sănătăţii cetăţenilor din cauza activităţilor de construcţie etc.

ECO CIVICA este, pentru cine nu ştie, un ONG care s-a implicat în sabotarea unor proiecte edilitare importante din Bucureşti, invocând motive ce ţin de protecţia spaţiilor verzi, a patrimoniului şi a drepturilor omului. Din prima jumătate a anului 2018, ONG-ul şi-a extins acţiunile şi în Piteşti, reprezentatul fundaţiei care se implică în lupta cu Piteşti Mall fiind vicepreşedintele ECO Civica, Dan Trifu.

Revenind la argumentele invocate de ECO CIVICA, acestea sunt dovada irefutabilă a faptului că indivizii ăştia nu vor altceva decât să blocheze construcţia mall-ului. Nu există poluare fonică şi nici poluare vizuală. Poluare vizuală este acum cât cuprinde, pe terenul unde urmează să fie ridicat complexul comercial existând în acest moment o fabrică uriaşă, dezafectată, care rugineşte la soare!

Cât despre „periclitarea sănătăţii cetăţenilor din cauza activităţilor de construcţie”, acesta este un argument complet idiot, de care ar râde până şi păsările de pe Lacul Piteşti! Pe logica asta, în cartiere nu s-ar mai construi blocuri, nu s-ar mai asfalta bulevarde, nu s-ar mai amenaja parcări etc. Dezvoltarea urbană implică, lucru pe care ar trebui să-l cunoască şi penibilii de la ECO CIVICA, lucrări de construcţie de anvergură.

Habitatul păsărilor nu este agresat deloc, având în vedere că lacul este uriaş şi nimeni nu va interveni asupra lui. Ca să înţeleagă şi ecologistul de paradă Dan Trifu, VIVO MALL Piteşti, spre exemplu, este construit chiar pe malul Râului Argeş, unde este un ecosistem mult mai amplu şi mai diversificat şi… şi nimic! Păsările se simt extraordinar, lucru care poate fi constatat zilnic de pe terasa complexului!

Aşa stând lucrurile, este evident că Agenţia de Mediu Piteşti a eliberat fără probleme, în luna ianuarie a acestui an, avizul de mediu necesar pentru demararea investiţiei, transmiţându-le printre altele celor care nu mai pot de grija raţelor sălbatice că-şi fac de lucru degeaba: „O analiză succintă a potenţialului de afectare a propunerii de plan studiate asupra speciilor migratoare indică o absenţă a unor efecte negative!”.

Cei de la ECO CIVICA au contestat acordul de mediu imediat, invocând acelaşi gen de prostii de doi bani pomenite mai sus. Este evident că vor eşua din nou, pentru că nu există niciun argument care să reziste la o analiză mai amplă de zece secunde!

Mai există şi o altă categorie de opozanţi ai mall-ului din Tudor Vladimirescu. Unii o fac la ordin, alţii o fac într-o încercare disperată de a da tunul vieţii lor, chiar dacă pentru asta încalcă cu nonşalanţă legislaţia penală. Toţi aceştia vor fi demascaţi şi vor răspunde în funcţie de gravitatea faptelor comise! În săptămânile următoare, „Ziarul de Argeş” va prezenta pe larg implicarea fiecăruia.

Ar mai fi totuşi ceva de spus. Pentru a înţelege mai bine ce se întâmplă, noi, juriştii, ne punem de fiecare dată o întrebare simplă: cui prodest? (cui foloseşte?).

Deci, dacă aflăm că retailerul Carrefour a semnat cu proprietarii mall-ului din Tudor Vladimirescu, urmând să părăsească Jupiter City, locaţia din comuna Bradu unde funcţionează în prezent, cine ar avea motiv să încerce să blocheze sau măcar să întârzie cea mai importantă investiţie privată din istoria Piteștiului? Nu pare prea greu de priceput, aşa-i?

Vom reveni cu noi informaţii spectaculoase! Pentru că nouă ne pasă de comunitate, nu de interesele unor magnaţi fără scrupule care se pitesc (la Piteşti!) după trei raţe sălbatice şi două berze!

D.M.D.

Lasa un raspuns