(Numit repetent şi acuzat de şeful SLUP că a semnat articole la care nu a contribuit…) Fostul rector Sebastian Pârlac avea obligaţia să se recuze şi să nu se implice în soluţionarea cazului Mircea Bărbuceanu!

0
151

Poate că vă mai amintiţi că am sesizat Comisia de Etică şi Deontologie Universitară a UPIT cu privire la o sumedenie de abateri disciplinare grave comise de lect. univ. dr. Mircea Bărbuceanu, preşedintele Sindicatului Liber al Universităţii din Piteşti. Legea Educaţiei Naţionale, statutul cadrului didactic, Codul Muncii şi chiar legislaţia financiar-fiscală, totul a fost încălcat la vedere, fără ca nimeni din conducerea UPIT să ia vreo măsură.

Problema este că le-am oferit îndeajuns de mult timp şi informaţii celor de la UPIT pentru a putea să-şi facă ordine în ograda proprie. Au refuzat, folosind comisia pomenită drept un scut, după care s-au ascuns cu toţii, tremurând de frica unuia dintre cei mai notorii procesomani şi reclamagii din istoria învăţământului superior argeşean.

Printr-o adresă pe care o prezentăm în facsimil, semnată în numele Comisiei de Etică şi Deontologie Universitară de către actualul ei preşedinte, ex-rectorul Sebastian Pârlac, sesizarea noastră a fost respinsă ca fiind tardivă în ceea ce priveşte unele acuzaţii şi imposibil de soluţionat cu privire la altele.

Dincolo de faptul că este evidentă reaua voinţă a comisiei, care face referire la regulamente interne ale UPIT, în timp ce noi semnalam încălcări ale Legii educaţiei naţionale şi posibile fapte penale în legătură cu o pretinsă sponsorizare de 10.000 de euro de care Bărbuceanu vorbeşte ca fiind acordată de Gigi Axinte, în timp ce şefii UPIT se jură că n-a fost niciodată vorba de aşa ceva… oficial cel puţin.

Problema gravă este însă alta. Profesorul Sebastian Pârlac nu avea dreptul să prezideze comisia şi nici să judece cazul Mircea Bărbuceanu. Ar fi trebuit să se recuze, ca fiind incompatibil, din cauza unei relaţii extrem de tulburi pe care a avut-o cu liderul de sindicat de-a lungul timpului.

Astfel, Mircea Bărbuceanu l-a jignit în repetate rânduri pe Pârlac, pe vremea când acesta era rector, numindu-l repetent şi incompetent. Ulterior, a revenit cu noi amănunte, susţinând că acesta se face vinovat şi de plagiat, ca şi de faptul că a semnat articole scrise în realitate chiar de Bărbuceanu, articole de care avea nevoie pentru a avansa în carieră.

Există deci suspiciunea că prof. univ. dr. Sebastian Pârlac a evitat să soluţioneze sesizarea în mod corect, de teama dezvăluirilor pe care Mircea Bărbuceanu le-ar fi putut face. În orice caz, legea interzice să judeci o speţă care priveşte atât un bun prieten, cât şi un duşman notoriu. Or, între fostul rector şi sindicalist au fost ani de scandaluri publice, totul încetând brusc atunci când Bărbuceanu a vorbit public despre plagiate, articole semnate în fals şi alte asemenea.

Luni revenim cu o nouă sesizare adresată conducerii UPIT. Una mult mai completă, care va viza toate aspectele în care, considerăm noi, şefii universităţii nu şi-au făcut deloc datoria!

D.M.D.      

Lasa un raspuns