Noi evenimente cultural educative organizate de Centrul Cultural Pitești în perioada 8 – 12 mai 2023

0
71

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 8-12 mai 2023, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de scriitorul dr. Adrian Mitroi, președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, luni, 8  mai, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Prelegerea cu tema „Independență Națională și Globalizare Europeană. Monarhia și Republica la Români”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Cultură și credință în societatea contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, eveniment care va avea loc luni, 8 mai, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

,,Zilele de 9 și respectiv 10 mai au o semnificație deosebită pentru România, Europa și întreaga lume, de aceea în expunerea noastră ne vom referi la aceste evenimente istorice și la semnificația contemporană a acestora. Ziua de 9 mai are pentru poporul român o multiplă semnificaţie. Pe lângă Ziua Independenţei proclamată în 1877 și Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial sărbătorim şi Ziua Europei. Astfel, data de 9 mai reprezintă un moment de adâncă reflexie şi de aducere aminte a faptelor şi evenimentelor din istoria trecută şi recentă a României şi implicit a Europei care au marcat evoluţia acestora pe scena politică, economică şi militară a lumii. La 9 mai 1877 România îşi cucerea statutul de stat independent şi devenea un garant al menținerii status-quo-ului în această regiune. Sărbătorim și Ziua Europei; în urmă cu 72 de ani, ministrul de externe al Franţei, Robert Schuman, a propus Germaniei, dar şi altor state, să pună bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru asigurarea păcii pe termen lung în Europa şi implicit la nivel mondial. Data de 10 Mai marchează trei momente importante din istoria României: începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării. 10 Mai este Ziua Regelui, fiind sărbătorită în primul rând de familia regală. În anul 2015, Parlamentul României a votat o lege prin care 10 mai devine zi de sărbătoare națională, este Ziua Regalității și Ziua Regelui. Prima semnificaţie a zilei de 10 Mai este legată de momentul sosirii lui Carol de Hohenzollern Sigmaringen în România în anul 1866. Unul din cele mai importante momente ale domniei lui Carol a fost obţinerea Independenței României față de Imperiul Otoman, act care i-a adus un prestigiu uriaş. La 10 mai 1881, Parlamentul a votat transformarea ţării din principat în regat, iar Principele Carol a fost încoronat rege al României”, spune Marius Andreescu.

Prelegerea cu tema “Robotică, educație și copiii viitorului”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Cugetările unui om de graniță”, susținut de consilierul pentru dezvoltare personală și scriitorul Radu-Alexandru Dincă, avându-i invitați pe tinerii Alin Dincă și Alina-Maria Dincă, marți, 9 mai, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

,,Alături de invitații mei, Alin Dincă (manager și mentor ARRA Club) și Alina-Maria Dincă (elevă și actriță aspirantă) vom discuta despre activitățile desfășurate la ARRA Club, cel mai mare hub destinat roboticii și educației non-formale în domeniul IT din Pitești. De asemenea, vom aborda și teme de interes general și vom dezbate perspective despre educația din România (de ce are nevoie sistemul educațional din România pentru a fi la fel de eficient precum centrele de educație nonformală), despre nevoia tinerilor de cultură și despre relația omului contemporan cu tehnologia”, spune Radu-Alexandru Dincă.

Vernisajul expoziției de artă plastică sub genericul “Traversând timpul”, realizată de pictorii Carmen Smutneac și Valeriu Stoica, marți, 9 mai, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Evenimentul se desfășoară în colaboare cu Asociația „Organizația Județeană Argeș Basarab I” a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere.

Dezbaterea cu tema „Carnetele unui afurist de geniu, Cioran” , în cadrul proiectului „Personalități Culturale Piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe criticul literar și editorul Constantin Zaharia, eveniment care va avea loc marți, 9 mai, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„De această dată l-am invitat, la o dezbatere cu public, pe criticul literar Constantin Zaharia, membru al Filialei Pitești a Uniunii Scriitorilor din România, stabilit la Paris, care a publicat patru volume cu texte INEDITE scrise în limba română de marele gânditor român Emil Cioran, ultimele înainte de a trece la limba franceză, și o carte despre filosoful născut la Rășinari și înmormântat la Paris. Constantin Zaharia va susține o prelegere despre Cioran și va răspunde întrebărilor noastre. După ce am publicat un interviu deosebit cu domnul Zaharia și l-am… debutat ca poet în revista de cultură <Argeș>, iată că putem spune că avem prieteni și la Paris. Dar vom avea revelația unui nou Cioran sau nu?”, ne provoacă scriitorul Jean Dumitrașcu.

Prelegerea cu tema „De ce suntem români?”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Biografii de excepție”, susținut de muzeograful, scriitorul și dr. în istorie Octavian Dărmănescu, miercuri, 10 mai, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

,,Poporul român are, foarte probabil, cea mai mare longevitate, prin trăsăturile lui trace, de pe continent. Aici s-a scris pentru prima dată, cu 5000 de ani înainte de Hristos, tăblițele de la Tărtăria stând ca o dovadă irefutabilă a prezenței umane. Tot aici, primul templu, la Parța, Timiș, semn că în acest areal oamenii au conștientizat pentru prima dată că există Dumnezeu. Nu mai vorbim de estetica aproape postmodernă a culturii Cucuteni. Toate acestea ar putea sta, măcar minimal, ca branduri naționale, la baza stimei de sine ca român. Dar, după turarea comunistă a naționalismului deșănțat, românii nu mai sunt patrioți. Vă invit să dezlegăm cauzele si să ne punem frust o întrebare care ține chiar de ADN-ul fiecăruia dintre noi: de ce suntem români?”, ne incită Octavian Dărmănescu.

Dezbatere tematică și recital de pian sub genericul „Chemarea pianului”, dublu eveniment coordonat de pianistul Denis Stancu, noul coordonator al cursului de pian din cadrul Centrului Cultural Pitești, miercuri, 10 mai, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Prelegerea cu tema “Aflarea punctului puterii și a punctului banilor într-o casă și cum pot fi ele activate”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Călătorie în Științe Neconvenționale. Feng-Shui”, susținut de specialistul Sorin Dinu, joi, 11 mai, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

,,Punctele puterii și ale banilor sunt determinate de ușa de la intrare. Dacă   construcția este pe direcția favorabilă șefului casei, aceste puncte funcționează fără a interveni cu remedii, dacă nu, suntem nevoiți sa acționăm în acest sens. În funcție de elementul de naștere putem folosi simboluri în acele locuri, pentru a aduce mai multă putere și a atrage prosperitatea”, spune Sorin Dinu.

Dezbaterea cu tema „Talent și imagine”, în cadul proiectului cultural-educativ sub genericul „Adolescenți și Mentori”, coordonat de criticul literar, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Magda Grigore, avându-i invitați pe Laurențiu Baltă, artist plastic, profesor – Grafică -,  la Liceul de Arte „Dinu Lipatti” Pitești, și pe Adina Baltă, artist plastic, profesor – Procesarea computerizată a imaginii, la Liceul de Arte „Dinu Lipatti”, și pe elevele Raluca Toloș și  Maria Voicu, de la aceeași instituție de învățământ, eveniment care se va desfășura joi, 11 mai, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

,,Se spune că fiecare ne naștem cu un talent nativ, trebuie doar să-l descoperim, să-l șlefuim și să-l punem în valoare. Cu timpul, dacă investim în el, investim de fapt în noi înșine. Găsim astfel tehnica de a transforma ceva comun în ceva deosebit. Ceea ce dă strălucire talentului nostru este originalitatea, stilul, care se formează cu efort, consecvență și cu o inteligență specială pusă și ea în slujba talentului. Un artist împlinit este cel care parcurge cu succes drumul de la talent la imagine. Imaginea artistului, identitară! Când vorbim despre tineri, lucrurile sunt sensibile, pentru că mulți nu au răbdarea să se găsească, să se cunoască, își risipesc și anii, și darurile native. Pentru cei care își identifică însă drumul potrivit, rolul unui  <profesor> este major. El are misiunea să transmită informații, să inspire, să creeze o relație autentică cu elevii săi, să scoată la suprafață potențialul lor și să-l activeze. Mentorul este, profesional vorbind, steaua călăuzitoare a unui viitor destin profesional…”, spune Magda Grigore.

Recitalul muzical sub genericul „Cântece despre Pitești”, susținut de Trupa „Andrei&Adrian Tase”, vineri, 12 mai, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.