Noi evenimente cultural educative organizate de Centrul Cultural Pitești în perioada 24 – 28 iulie 2023

0
118

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 24-28 iulie 2023, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

Prelegerea cu tema „Mama tuturor manipulărilor”, în cadrul proiectului sub genericul „Vaccin împotriva virusului manipulării”, susținut de sociologul, scriitorul și jurnalistul George Smeoreanu, eveniment care va avea loc luni, 24 iulie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Unde începe și unde se termină corectitudinea politică vor fi aspectele pe care le vom aborda la noua ediție a proiectului <Vaccin împotriva virusului manipulării>”, spune George Smeoreanu.

Dialogul cu tema “Promovarea corectă a sănătății versus reclama”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală “Mișcarea, Esența Creației”, coordonat de dr. fizioterapeut Petruța-Daniela Mihăilescu, având-o invitată pe Mădălina Precup, producător de emisiuni tv, prezentator de știri și emisiuni, redactor, reporter, voiceover, antreprenor, eveniment care se va desfășura luni, 24 iulie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Invitata mea este o femeie pasionată de astrologie, numerologie, cărți, filme, creație și tot ce ține de lucrul manual. Prin urmare, vă așteptăm la o dezbatere interesantă și incitantă!”, spune Petruța-Daniela Mihăilescu.

Prelegerea cu tema “Anul cultural Cantemir: Istoria ieroglifică”, în cadrul proiectului cultural-educativ “Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document “Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 24 iulie, de la ora 20.00.

“Din punct de vedere cultural, anul 2023 este <Anul Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu>. Din aceste considerente, lunar, în cadrul activităților culturale ale Centrului Cultural Pitești, vom organiza câte o prezentare dedicată vieții și operei marii personalități a istoriei noastre: Dimitrie Cantemir (anul acesta se împlinesc 300 de ani de la moartea sa). Seria conferințelor continuă în luna iulie cu o prezentare a uneia dintre cele mai interesante scrieri ale sale: <Istoria ieroglifică>. Un roman prea puțin cunoscut și prea puțin apreciat pe măsura valorii sale. Este o lucrare  în care Dimitrie Cantemir se folosește de alegorie pentru a reda întâmplări din viața sa și a altor personaje cunoscute ale epocii. Un exercițiu de imaginație fascinant care ne dezvăluie câteva realități ale vieții sociale și politice de acum mai bine de trei veacuri”, spune Marin Toma.

Spectacolul muzical-artistic “Hello, Summer!”, care se va desfășura marți, 25 iulie, de la ora 11.00, în Parcul Lunca Argeșului. Evenimentul va fi susținut de copii care urmează la Centrul Cultural Pitești cursuri de aptitudini artistice: Gimnastică ritmică, sub îndrumarea antrenoarei  Nicoleta Andrei – arbitru internațional, dans sportiv și de societate, sub îndrumarea coregrafului Alfred Schieb – arbitru internațional și cursul de chitară, coordonat de Andrei Bulf. La spectacol sunt așteptați copii și tineri care vor să li se alăture artiștilor de pe scenă, evenimentul fiind unul interactiv.

Dialogul cu tema “Literatura între mister și paradox”, în cadrul proiectului „Întâlniri culturale”, coordonat de scriitoarea Silvia Giurgiu, având-o invitată pe scriitoarea Silvia Deaconescu, eveniment care va avea loc marți, 25 iulie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Dezbaterea cu tema „România Interculturală”, în cadrul proiectului „Ferestre Culturale”, coordonat de jurnalistul Ahmed Jaber, avându-l invitat pe Cosmin Bârzan, președintele Centrului pentru Resurse Civice, eveniment care va avea loc marți, 25 iulie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Prelegerea cu tema „Proză de vară. Proză de vacanță”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Teme culturale în emoții raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 26 iulie, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

„Trăiască Nația!

Noua ediție a proiectului nostru va cuprinde <Proză de vară. Proză de vacanță>în lectura autorului (Lucian Costache), texte literare de proză scurtă, cu tâlcuiri la alegerea ascultătorilor. Textele citite și altele, toate inedite, vor fi cuprinse într-un volum într-un viitor apropiat. Câteva titluri: <Zakazakazacaz>, <Luca și Luca>, <10 Goange>, <Solomâzdrele>, <Spațianul>. <Câteva miniaturi>, texte foarte scurte și pilduitoare din cele trei volume de <Miniaturi (peisaje, portrete, penițe)>, vor completa o oră de vară caniculară în Luna lui Cuptor”, spune Lucian Costache.

Prelegerea cu tema „Dramaturgul Victor Eftimiu (1889 – 1972)”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Literatura Română Necanonică”, susținut de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, miercuri, 26 iulie, de la ora 14.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

„Scriitor prolific, acuzat chiar de grafomanie, autor a peste 140 de volume (teatru, proză, poezie, memorialistică, articole), Victor Eftimiu a rămas în conştiinţa publicului românesc doar cu basmul dramatizat <Înșir’ te, mărgărite>, cu fantezia dramatică <Cocoşul negru> şi comedia provincială <Omul care a văzut moartea>. E. Lovinescu remarca, în 1915, atitudinea originală a lui Victor Eftimiu, întemeietor al <feeriei modernizate>, în dramaturgia românească. Stăpânind tehnica dramatică a dialogului alert, dotat cu <fantezie constructivă>, dramaturgul <se joacă prin lumea basmelor, interpretând şi modernizând venerabile legende>”, spune Iudita Dodu Ieremia.

Prelegerea cu tema  „Și totuși, iubirea…”, în cadrul proiectului sub genericul „Mari Iubiri ale Literaturii Universale”, susținut de poeta și profesoara de limba și literatura română/engleză Raluca Hana Sandu, miercuri, 26 iulie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Ediția de iulie a proiectului <Mari Iubiri ale Literaturii Universale> este dedicată ultimului mare romantic al nostru, poetul Adrian Păunescu. Vă aștept să reaprindem iubirea în suflete prin poezia lui Adrian Păunescu, întâlnirea noastră fiind una interactivă, la care voi încerca să recreez atmosfera anilor ’80 și a Cenaclului <Flacăra>”, spune Raluca Hana Sandu.

Prelegerea cu tema “Bătălia de la Midway”, susținută de istoricul Ștefan Dumitrache, viceprimarul municipiului Curtea de Argeș, eveniment care va avea loc joi, 27 iulie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Războiul din  Pacific a decurs încă de la început în favoarea Japoniei. Iscusința amiralului Yamamoto în războiul aeronaval i-a surprins pe americani. Dar resursele Americii erau uriașe. Și cel mai bine știa asta fostul atașat naval al Japoniei în Statele Unite, amiralul Yamamoto. Așa că el a gândit o capcană uriașă pentru americani, dar dincolo de nave, dincolo de oameni, există servicii secrete. Soarta bătăliei a fost decisă de serviciul secret cel mai eficient”, spune Ștefan Dumitrache.

Prelegerea cu tema “Mari Duhovnici și Teologi Români. Părintele Teofil Părăian, Omul Bucuriei”, în cadrul proiectului cultural-educativ “Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, eveniment care va avea loc joi, 27 iulie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Teofil Părăian, cu numele de botez Ioan, s-a născut orb, într-o familie de țărani din satul Topârcea, județul Sibiu. A studiat Teologia pentru a-și împlini idealul de a înmulți binele și bucuria. La 1 aprilie 1953 intră în obștea Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, iar la 15 august 1953 primește numele de Teofil. A urcat toate treptele duhovnicești ale ierarhiei călugărești; la 13 mai 1983 este hirotonit preot, iar la 8 septembrie 1988 este hirotonit arhimandrit.

După 1990  susține sute de conferințe cu teme religioase în peste 80 de localități din toată țara și în Europa Occidentală. A scris și a publicat peste 25 de cărți, la mai multe edituri, majoritatea conținând predicile și cuvântările susținute de sfinția sa. A fost decorat în noiembrie 2002 cu Ordinul Național Pentru Merit  în grad de Cavaler <pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală>. A trecut la cele veșnice la data de 29 octombrie 2009. Părintele Teofil Părăian a fost un om al rugăciunii, un mare duhovnic, sfătuitor și formator de caractere, un mare teolog, pentru care dreapta credință ortodoxă nu se rezumă la viață ascetică, aceasta nefiind decât un mijloc, iar scopul credinței este trăirea permanentă a bucuriei vieții întru Hristos. Duhovnicul de la Mănăstirea Sâmbăta a intrat în inimile oamenilor. Spunea cu mare bucurie că este <un om dorit de oameni>. Părintele mărturisește că: <Am fost un om al bucuriei. Sunt un răspânditor de bucurie. Așa m-a lăsat pe mine Dumnezeu: cu o înclinare spre mulțumire, spre bine>. Neajunsul de a fi orb nu i-a fost obstacol în viața spirituală. <Un om fără lumină, dar luminat>, așa după cum l-a descris mitropolitul Nicolae Colan. În expunerea noastră vom aprofunda cele mai importante aspecte din viața părintelui Teofil Părăian, lucrarea lui duhovnicească și opera sa teologică”, spune Marius Andreescu.