Mircea Bărbuceanu l-a înjurat public pe Gigi Axinte până s-a combinat cu el la cârciuma „Academica” şi au devenit parteneri de invenţii

0
448

În timp ce lucram la sesizarea pe care intenţionăm s-o înaintăm Comisiei de Etică din Cadrul Universităţii din Piteşti în cazul lect. univ. dr. Mircea Bărbuceanu, am avut o revelaţie. Este imperios necesar ca asupra modului în care a decurs relaţia dintre magnatul Gigi Axinte şi sindicalistul-şef Mircea Bărbuceanu să se pronunţe şi organele de cercetare penală!

Iată cum a devenit celebru Gigi Axinte în relaţia lui cu UPIT şi ex-rectorul Gheorghe Barbu. Poate fi o introducere ceva mai lungă, dar aveţi încredere, merită citită!

În primăvara lui 2006, o comisie de auditori din cadrul MEdC (Ministerului Educaţiei şi Cercetării) şi ISJ Argeş a finalizat, după un control desfăşurat pe o perioadă de 6 luni, un raport de audit public intern la Universitatea Piteşti. Auditul a vizat perioada 2003-2005 şi a scos la iveală nereguli şi ilegalităţi săvârşite pe bandă rulantă atât de fosta, cât şi de actuala conducere a universităţii.

Controlul a scos la iveală că au fost încheiate contracte de peste 373 miliarde lei atribuite prin încredinţare directă unei singure firme (SC ARGECOM SA Piteşti) fără a mai fi trecute prin CA, ci semnate doar de rector şi de directorul economic.

Noul campus al Universităţii Piteşti a înghiţit respectivele sute de miliarde lei numai între anii 2003-2005. Lucrările, pe lângă faptul că au fost încredinţate unei singure firme, au mai fost şi atribuite direct, fără organizarea unei licitaţii. Auditorii au mai constatat că absolut toate contractele nu erau vizate de Oficiul Juridic şi nici de Compartimentul de Control Financiar Preventiv. Raportul de audit mai evidenţia şi faptul că toate aceste investiţii au fost realizate fără să existe un plan anual de investiţii.

Potrivit echipei de control, toate aceste nereguli au condus la un management economico-financiar defectuos şi la efectuarea unor plăţi care nu au avut niciun suport legislativ.

De asemenea, verificarea a mai evidenţiat faptul că, în data de 19 august 2003, Universitatea din Piteşti închiria firmei Argecom, în buricul târgului, o suprafaţă de 429 mp pe o perioadă de 25 de ani, contra unei chirii-pomană de 500 de euro/trimestru. „Obiectul contractului îl constituie închirierea suprafeţei de 429 mp (supraetajare peste fosta editură) pentru amenajare spaţiu pe cheltuiala sa şi organizarea de activităţi care nu contravin Legii Învăţământului”. Numai că această prevedere a fost încălcată chiar din construcţie, spaţiul fiind amenajat direct ca restaurant, iar ca bătaia de joc la adresa Universităţii Piteşti şi a corpului profesoral să fie completă, cârciuma a fost botezată  „Academica”… privată, studentul Gigi Axinte.

De altfel, şi Curtea de Conturi a constatat aceste ilegalităţi, chiar consemnând în actul de control că HG 128/1994 prevede clar: „În incinta unităţilor de învăţământ de toate gradele se interzice comercializarea ori expunerea spre vânzare a băuturilor alcoolice”.

Analizând contractul cu dedicaţie făcut de UPIT cu Argecom, rezultă o chirie mai mult decât modică, de doar 0,38 euro/mp/lună, probabil cea mai mică chirie din România. Iar clauzele chiriei au fost şi ele mai mult decât lejere. Prin contractul semnat, rectorul Gheorghe Barbu şi Gigi Axinte au prevăzut  o perioadă de graţie la plata chiriei de 5 luni după darea în folosinţă, în care Argecom să fie scutită de plata chiriei. Şi, ca pomana să fie completă pentru Axinte, nu s-a prevăzut nicio chirie de la data încheierii contractului, 19.08.2003, până la darea în folosinţă a cârciumii, 1 iunie 2006. Şi cum chiria nu era prevăzută, statul român, prin intermediul Universităţii din Piteşti, nu a încasat nici măcar un leu timp de aproape trei ani, după cum corect au observat inspectorii de la Curtea de Conturi.

Având în vedere toate aceste nebunii financiare, în calitatea sa de preşedinte al SLUP, Mircea Bărbuceanu a acţionat şi a reacţionat în mod public extrem de corect şi vehement împotriva parteneriatului nociv Barbu-Axinte:

Savant în dezvoltarea cârciumilor universităţii (despre Gigi Axinte).

Ce umilinţă mai mare a putut fi decât aceea când rectorul Barbu ni l-a băgat pe gât pe Gheorghe Axinte ca mare profesor?

Oare ne putem mândri, de exemplu, cu faptul bine-cunoscut public că rectorul Gheorghe Barbu l-a făcut lector universitar doctorand pe apropiatul său Gheorghe Axinte? Oare credeţi că academicienii din Universitatea din Piteşti – personalităţi cu care nu se pot mândri mai mult de 10 universităţi din România – se simt mândri că sunt colegi cu acest nou geniu al managementului românesc?

Oare putem noi, Universitatea din Piteşti, să-l promovăm pe lect. univ. drd. Axinte Gheorghe ca model uman sau de reuşită în cariera universitară, ca imagine a cadrelor didactice din această universitate?”.

La aceste replici acide adăugăm plângeri adresate organelor de cercetare penală, campanii de presă, reclamaţii la minister etc.

Ce este în neregulă atunci?, ne veţi întreba. Păi absolut totul!

Gigi Axinte este acelaşi om! Faptele sunt cele descoperite şi de cei de la minister, şi de inspectorii Curţii de Conturi! Prejudiciul şi bătaia de joc de la cârciuma „Academica” s-au întâmplat exact aşa cum au fost prezentate şi nimeni nu a recuperat vreodată banii!

Singurul care s-a schimbat este şeful sindicatului! Mircea Bărbuceanu l-a reevaluat pe Gigi Axinte. Acesta este acum un profesor serios, care îşi face treaba. Un cadru universitar căruia nu i se poate reproşa nimic!

Ei bine, aşa ceva nu se poate! Pentru că nimic din ce a comis Gigi Axinte nu a fost şters cu buretele. Cum de altfel nici memoria lect. univ. dr. Mircea Bărbuceanu nu a fost ştearsă în urma cine ştie cărui experiment de laborator, dintre cele făcute probabil de acelaşi Axinte, ajuns între timp nu doar frecventabil, ci şi coinventator alături de fostul său adversar (aparent) ireconciliabil Mircea Bărbuceanu.

Nu este etic să reevaluezi pe cineva doar pentru că îţi oferă bunuri de 250.000 de RON cu o chirie de 100 de RON pe an, bani plătibili în 31 decembrie a fiecărui an! Faptul că 15-16 membri de sindicat pot mânca o ciorbă mai ieftină cu 2 lei nu acoperă prejudiciul de sute de mii de euro provocat UPIT prin neplata chiriei timp de 3 ani şi prin achitarea, ulterior, a unei chirii de batjocură!

Nu este etic să afirmi public despre un individ care a făcut o facultate la fără frecvenţă la 50 de ani că este un profesor bun, când tu ştii că respectivul crede că Michelangelo este o ţestoasă ninja!

Nu este etic să-i permiţi unui individ limitat să ajungă inventator medaliat cu aur la Geneva în condiţiile în care tu, Mircea Bărbuceanu, ştii bine că singura contribuţie a lui Gigi Axinte la realizarea invenţiei este cea financiară! Adică a plătit transportul, cazarea şi ceva bănuţi ca diurnă! Asta nu te face inventator niciodată, nicăieri!

Mâine vom dezvolta latura penală a acestui caz!

D.M.D.

Lasa un raspuns