Ministrul Agriculturii, vizită în Argeș. Promisiuni, promisiuni, promisiuni!

0
378

             ministrul-agriculturii-1Ziua de joi, 24 septembrie, a fost una importantă pentru argeșeni. Si nu neapărat din cauza ploii și a vremii mohorâte. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a participat la o întrevedere la Colegiul Prefectural unde a lansat sesiunea de primire a cererile de finanțare pentru măsurile din PNDR 2014-2020, destinate investițiilor de utilitate publică.

Același Daniel Constantin a ținut să precizeze că valoarea fondurilor ajunge undeva la 552 milioane euro pentru investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, 97 milioane euro pentru investiţii asociate patrimonoiului cultural  şi 25 de milioane euro pentru investiţii în dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii de acces agricolă. De asemenea, Ministrul Agriculturii i-a informat pe participanți că procedurile de solicitare și obținere de fonduri au fost în esență simplificate, astfel că mai un număr mai mare de primării vor putea depune proiecte.

Au fost prezenți la reuniune primari din comunele argeșene și nu numai. Unii mai acizi, alții cu diplomație, toți însă au știut să se facă auziți și să își exprime nemulțumirile ori nevoile comunităților pe care le conduc. Ion Neacșu, edilul comunei Bârla, l-a apostrofat pe ministrul Constantin, spunându-i că nu îi este cu nimic de folos lui, ca primar al unei localități de întindere mare, să primească promisiuni și să nu poată asfalta nicicând cei 105 km de drumuri comunale din Bârla. Desigur, Ministrul Agriculturii l-a asigurat că criteriile de evaluare și selecție nu se vor schimba pe perioada de depunere din anul respectiv și că documenția necesară proiectelor a fost redusă pe cât posibil. Astfel că oricui îi va fi mai facil să își vadă proiectele devenite realitate.

Un alt primar care s-a făcut remarcat a fost Gheorghe Minculete, edilul comunei Cepari, care părea foarte nedumerit și a ținut morțiș să afle dacă a sa localitate mai face încă parte din județul Argeș.

În ceea ce privește absorbția de fonduri europene în Argeș, Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, și-a manifestat nemulțumirea față de aria de dezvoltare rurală, unde ar fi putut fi depuse mai multe proiecte. Din 1700 de tineri la nivel național care au aplicat pentru proiectele de tineri fermieri, se pare că doar 22 aparțin județului Argeș. De asemenea, ministrul a făcut precizări și în privința despăgubirilor pentru secetă, care se pare că vor fi unele substanțiale: 500 de milioane lei pentru despăgubiri, 800 milioane euro pentru avansul plăţii pe suprafaţă. Începând cu data de 15 septembrie se vor elibera adeverinţele pentru credite, urmând ca din 15 octombrie să se plătească și avansul pe suprafaţă. Despăgubirile urmează a fi obținute undeva prin noiembrie – decembrie.

Da, viitorul sună promițător! Atâta timp cât nu rămânem tot la stadiul de promisiune…

Redactor: Emma Radu

Lasa un raspuns