Ministerul Mediului confirmă că „Ziarul de Argeş” a avut dreptate: Armand Chiriloiu a patronat un jaf inimaginabil la Direcţia Silvică Argeş: cherestea de 1.000.000 de euro dispărută, plăţi în avans pentru lucrări neefectuate, gestiune dublă la SPL Domneşti, folosirea ilegală a unei maşini de către Alina Chiriloiu, sesizarea DNA şi ANI pentru fapte deosebit de grave etc.

0
1416

Acum aproape 4 ani, când am declanşat o campanie de presă menită să salveze pădurile Argeşului prin îndepărtarea lui Armand Chiriloiu, omul care a dus judeţul, în 2015, pe primul loc în clasamentul defrişărilor ilegale în România (top alcătuit de Greenpeace!), am ştiut că mă pun cu dracul. Sau, mă rog, cu unul dintre ciracii lui!

Chiriloiu, nevastă-sa (angajată de el la Ocolul Silvic Piteşti în timp ce dădea oameni afară cu toptanul!), tovarăşul lui Răducu etc. ne-au chinuit cu procese fără număr, beneficiind de un context „juridic” dubios (pe care noi ni l-am asumat „ab initio”), cu presiuni, cu intervenţii şi chiar cu încercări… s-o dăm la pace!

Ca de obicei, n-am făcut un pas în spate. N-am cedat! Am luptat cu o grupare pentru care, timp de aproape 9 ani, banul public a fost sursă de înavuţire. Sursa puterii lor fabuloase care s-a dovedit eficientă chiar şi în cazul schimbării guvernanţilor!

Ei bine, între timp s-au trezit şi instanţele. Zilele viitoare vom prezenta motivaţia prin care un complet de bună credinţă de la Judecătoria Piteşti ne-a dat dreptate şi a respins acţiunea celui care, de corect ce este, este poreclit în Argeş „don Armando”. Până atunci însă, publicăm astăzi un document oficial, în baza căruia au fost şi vor fi sesizate majoritatea organelor abilitate să vegheze la respectarea legii în România, cu privire la fapte grave comise de şeful Direcţiei Silvice Argeş, Armand Chiriloiu, şi echipa lui de prăduitori.

Să facem o scurtă recapitulare:

  • L-am acuzat pe Armand Chiriloiu că patronează un megajaf forestier în pădurile Argeşului!
  • L-am acuzat pe Armand Chiriloiu că încalcă legislaţia forestieră din România şi foloseşte banii publici pentru recompensarea unor afacerişti cu care este prieten şi cu care merge la vânătoare, petrece concedii scumpe peste hotare etc.
  • Am acuzat existenţa unei gestiuni duble la SPL Domneşti care permite prejudicierea gravă a DS Argeş.
  • Am acuzat faptul că Alina Chiriloiu foloseşte în mod ilegal un autoturism pus la dispoziţie de Direcţia Silvică Argeş, prin Ocolul Silvic Piteşti, fără a fi eliberate foi de parcurs în condiţiile legii. De asemenea, soţia lui don Armando nu avea dreptul la autoturism, deoarece ea locuieşte în Piteşti şi lucrează tot în Piteşti, nemaifiind nevoie să se deplaseze cu maşina nicăieri. În tot acest timp, ingineri silvici sunt trimişi pe teren cu autobuzul, deşi se deplasează pe distanţe care uneori depăşesc 50 de kilometri!!
  • L-am acuzat pe Armand Chiriloiu că deţine o avere care-i depăşeşte semnificativ veniturile şi că s-a aflat, pentru o perioadă, în stare de incompatibilitate.

Iată ce spune, negru pe alb, raportul Corpului de Control al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor care a efectuat o amplă verificare a activităţii manageriale a şefului DS Argeş, Armand Chiriloiu, în baza mai multor sesizări ale subsemnatului depuse la minister.

  • Cu privire la jaful forestier şi la defrişările efectuate în Argeş:

„(…) Conform situaţiilor centralizatoare prezentate anterior, în intervalul de referinţă, SPL Domneşti (unitate care face parte din structura Direcţiei Silvice Argeş – n.red.) a expediat către SC DAMIAS AS SRL un volum de 14.693,41 mc cherestea tivită special fag. În acest context, în aplicaţia SUMAL CENTRAL NU SE REGĂSEŞTE un volum de 3.048,78 mc cherestea tivită, specia fag. (…) GARDA FORESTIERĂ PLOIEŞTI NU ŞI-A ÎNDEPLINIT ATRIBUȚIILE prevăzute de actele normative în vigoare! (…) În acest context, echipa de control consideră că SE EFECTUEAZĂ DECONTĂRI ÎN AVANS PENTRU LUCRĂRI CARE NU AU FOST EFECTUATE! (…)”

  • Cu privire la încălcarea legislaţiei forestiere de către Armand Chiriloiu şi la efectuarea de plăţi ilegale către firme controlate de prietenii săi care lucrează pe drumurile forestiere:

„(…) Ciocanul de marcat cu indicativul PS 363 SE AFLA LA DIRECTORUL Direcţiei Silvice Argeş fără ca în incinta instituţiei să se deţină fişet metalic dotat cu casete individuale, NERESPECTÂNDU-SE prevederile OM nr. 1346/2011 cu modificările şi completările ulterioare. (…)

În ceea ce priveşte modul de întreţinere a drumurilor forestiere amplasate pe raza Direcţiei Silvice Argeş, AU FOST CONSTATATE NEREGULI privind constatarea şi evaluarea pagubelor produse de fenomene meteo periculoase sau alţi factori vătămători. (…)

Pentru lucrările realizate pe drumurile forestiere Limpedea-O.S. Vidraru, Virogu-O.S. Vidraru şi Vediţa-O.S. Cotmeana s-au efectuat plăţi pentru dirigenţia de şantier CONTRAR prevederilor art. 6, lit. b şi d, din Legea nr. 56/2010.

(…) La atribuirile lucrărilor efectuate pe drumurile auto forestiere Limpedea-O.S. Vidraru, Virogu-O.S. Vidraru şi Vedița-O.S. Cotmeana NU AU FOST RESPECTATE prevederile punctului 5.3 Planificarea operaţiunilor şi acţiunilor activităţii şi punctului 2.3 Cumpărarea de la un operator economic identificabil.”

  • Cu privire la gestiunea dublă de la SPL Domneşti:

„(…) La SPL Domneşti SE ȚINE O EVIDENȚĂ GESTIONARĂ DUBLĂ pentru materialul lemnos prelucrat.”

  • Cu privire la folosirea ilegală a unui autoturism de către Alina Chiriloiu:

„În perioada 1.01.2019-31.05.2020, pentru autoturismul Dacia Duster înmatriculat cu nr. AG-20-WUW (…) au fost emise 108 foi de parcurs, din care 43 au fost emise pentru conducătorul auto Chiriloiu Alina, soţia directorului DS Argeş. (…) NU S-AU EMIS PROCESE-VERBALE DE PREDARE-PRIMIRE a autoturismului AG-20-WUW atunci când a fost condus de diferite persoane. (…) NU S-AU PUS LA DISPOZIȚIE ORDINE DE DEPLASARE (delegaţie) pentru cele 108 foi de parcurs emise pentru perioada 1.01.2019-31.05.2020.”

  • Cu privire la averea şi la starea de incompatibilitate în care s-a aflat Armand Chiriloiu:

„(…) Prin raportare strictă la diferenţa rezultată dintre suma veniturilor ce apar a fi realizate de domnul Chiriloiu Armand, împreună cu membrii familiei sale, în perioada 2011-2019, pe de o parte, şi pe de altă parte depozitele/conturile curente bancare, împreună cu donaţiile şi împrumuturile acordate în aceeaşi perioadă de referinţă, REZULTĂ INDICII în sensul prevederilor art. 18 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice.

(…) În ceea ce priveşte calitatea de salariat al Direcţiei Silvice Argeş în baza unui contract individual de muncă, în funcţia de director al acestei instituţii, şi calitatea de membru în consiliul de administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor ROMSILVA (…) AR PUTEA EXISTA O SITUAȚIE DE INCOMPATIBILITATE între cele două calităţi deţinute de către domnul Chiriloiu Armand în perioada analizată anterior.”

Cu alte cuvinte, toate aspectele semnalate se confirmă. Cheresteaua „rătăcită” face aproape 1.000.000 de euro, banii alocaţi în avans pentru lucrări de amenajare şi întreţinere a drumurilor forestiere sunt cu mult mai mulţi, diferenţa de avere există, incompatibilitatea la fel, banii cheltuiţi de soţie pe drumuri fantomă trebuie imputaţi etc.

Apropo de incompatibilitate şi diferenţa de avere, nu vă lăsaţi înşelaţi de prudenţa anchetatorilor care spun că „pot exista”. Pentru că, nefiind organ de cercetare în domeniu, cei de la minister au evitat să se pronunţe clar, dar au decis sesizarea DNA, ANI etc.

Iar controalele se vor relua, de o anvergură mult mai mare, inclusiv la toate firmele care au lucrat în ultimii 10 ani cu Direcţia Silvică Argeş!

Vom reveni!

D.M.D.