Membrii Comisiei de Etică şi Deontologie Universitară a UPIT vor merge la Parchet pentru refuzul de a se implica în vindecarea infecţiei didactico-financiare create de relaţia toxică dintre şeful SLUP Mircea Bărbuceanu şi afaceristul Gigi Axinte, zis Lectorul Mistrie!

0
107

În ceea ce mă priveşte, am avut întotdeauna un respect profund pentru profesori. Din acest motiv, am căutat să protejez Universitatea din Piteşti de zecile de scandaluri, unele de-a dreptul sordide, în care a fost vârâtă de cei care au condus-o sau au reprezentat interesele profesorilor.

Faptul că profesori universitari îndrăznesc să mintă fără ruşine, din comoditate, de frică sau din complicitate cu sindicalistul procesoman Mircea Bărbuceanu, e păcatul lor. Şi nu doar păcatul, ci şi responsabilitatea. Astăzi am început procesul de redactare a plângerilor penale menite să pună ordine în toată infecţia didactico-financiară creată de relaţia toxică dintre şeful Sindicatului Liber al UPIT şi afaceristul Gigi Axinte, zis Lectorul Mistrie! Toate „afacerile” ăstora au fost tolerate de rectorii care s-au succedat la conducerea universităţii, fiind acoperite chiar şi atunci când evidenţa îi obliga să solicite intervenţia procurorilor.

Vom face plângeri distincte pentru fiecare potenţială infracţiune, ca să nu complicăm lucrurile. Şi nu-i vom viza pe Bărbuceanu şi pe Axinte, deşi se va ajunge probabil la ei indirect. Îi vom trimite la Parchet pe membrii Comisiei de Etică şi Deontologie Universitară, în primă instanţă, pentru că, prin refuzul lor de a ancheta din punct de vedere etic o faptă pe care le-am semnalat-o şi, ulterior, prin faptul că nu au semnalat o posibilă infracţiune Parchetului, au încălcat la rândul lor legislaţia penală.

Pe scurt, sub semnătura prof. univ. dr. Sebastian Pârlac, fost rector al UPIT, ni s-a transmis, ca răspuns la o sesizare înaintată de noi referitor la implicarea universităţii în finanţarea unei invenţii la care, chipurile, ar fi contribuit şi echipa de lectori Bărbuceanu-Axinte, că UPIT nu ar fi avut nicio legătură cu invenţia în cauză: „(…) Invenţia s-a realizat în 2013 şi a fost depusă la OSIM de SC ARGECOM SA; autorul principal Șuțan Claudiu şi coautorul Bărbuceanu Mircea nu au trecut în invenţie apartenenţa lor la Universitatea din Piteşti, conform datelor afişate la OSIM”.

Numai că Mircea Bărbuceanu a spus cu totul şi cu totul altceva, şi anume faptul că Gigi Axinte de la ARGECOM a finanţat la greu întreaga operaţiune: „…contribuţia cu mai mult de 10.000 de euro la cercetările care s-au făcut pentru salonul de la Geneva, unde Universitatea din Piteşti a luat două medalii de aur şi una de argint. Tot această firmă a pus la dispoziţie în mod gratuit camioneta cu care au fost transportate în Elveţia machetele de mare dimensiune”.

Şi tot Bărbuceanu a recunoscut, dincolo de orice dubiu, că Axinte nu şi-a adus nicio contribuţie, în afara celei financiare, la realizarea invenţiei profesorului Claudiu Șuțan:

Pentru ca SC ARGECOM SA să poată beneficia de brevetul pe care l-a finanţat, finanţatorul, Gheorghe Axinte, a fost trecut pe brevet. Oare este ceva anormal ca după ce plăteşti astfel de sume să beneficiezi de rezultatele cercetării?”.

Deci este vorba de peste 10.000 de euro, bani pe care ştim cine i-a dat, dar pe care nu ştim cine i-a primit şi cum i-a folosit. Vrem să vedem deconturile, vrem să vedem dacă banii au ajuns ca sponsorizare la UPIT ori dacă Bărbuceanu a primit el banii în contul universităţii. Pentru că, vedeţi bine, când vorbeşte de cei 10.000 de euro, Mircea Bărbuceanu nu spune că ar fi fost daţi pentru invenţia lui, ci „pentru cercetările care s-au făcut pentru salonul de la Geneva, unde Universitatea din Piteşti a luat două medalii de aur şi una de argint”!!!

Dar lucrurile acestea vor fi lămurite de domnul ex-rector Pârlac şi colegii săi din Comisia de Etică şi Deontologie Universitară împreună cu procurorii!

Următoarele sesizări se vor referi la cazurile „Academica” şi „Casa Universitarilor”. Unde există prejudicii foarte mari şi, de asemenea, nu există aprobări pentru operaţiunile derulate de SLUP şi ARGECOM!

D.M.D.

Lasa un raspuns