Mașinile second hand cumpărate din UE, verificate de ANAF

0
257

Mașinile second hand cumpărate din UE sunt verificate de ANAF! Operațiunea a fost denumită „Xenon” și vizează cea de-a doua mașină cumpărată de o persoană fizică într-un an. Se dorește, astfel, combaterea neplății de TVA la vânzarea de autoturisme, după cum se arată într-un comunicat al instituției.

Vor fi controlate transporturile de autovehicule la mâna a doua, efectuate atât pe căile rutiere, cât și pe calea ferată, iar inspectorii antifraudă fiscală vor verifica la descărcare toate documentele de proveniență. În ultima perioadă au fost sigilate 12 parcuri auto cu autoturisme și utilaje agricole la mâna a doua și o platformă feroviară pentru autoturisme rulate, iar verificările sunt în curs.

Au fost identificate de la începutul anului și până în prezent 38 de firme românești care au realizat achiziții de autoturisme second-hand, provenite din Uniunea Europeană, în valoare de aproximativ 180 milioane lei și care s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale, aducând bugetului de stat prejudicii totale de peste 20 de milioane lei. Firmele utilizau facturi fără TVA sau care conțineau ilegal TVA pe marja de profit.

Dacă doriți să achiziționați un autoturism second hand în perioada următoare, DGAF vă recomandă să evitați plata în numerar. Totodată, trebuie să solicitați toate documentele fiscale ale autoturismului, să vă asigure că firma revânzătoare are cod românesc de identificare fiscală valid, iar prețul de pe factura emisă de această firmă include TVA (19%), cu excepția precizării direct pe factură a aplicării regimului de TVA la marja de profit.

Lasa un raspuns