*Cristian SABĂU
Din păcate, acţiunile (de multe ori, iresponsabile ale) oamenilor asupra mediului, înghesuiala curselor aeriene pe cer şi a automobilelor pe drumuri, experimentele militare au ca reacţiune schimbarea climei, cu efecte de-a dreptul catastrofale. Este suficient să amintim diverse fenomene ca uragane, tornade, grindină, secetă, topirea gheţarilor şi a calotelor polare, dereglarea locală şi globală a anotimpurilor, efecte asupra florei şi faunei. Se constată tot mai ample fenomene de deşertificare şi de scădere a nivelului apei din lacuri foarte mari (Marea Aral şi Lacul Ciad sunt doar două exemple), acumulări de apă foarte importante pentru supravieţuirea oamenilor şi animalelor în zonele limitrofe. Toate aceste dezastre fac imposibilă supravieţuirea în zonele calamitate. Anual, peste 20 de milioane de oameni sunt obligate să-şi părăsească casele şi să caute zone mai prielnice vieţii.
Proiectul aflat acum în derulare, „Climate of Change”, este cofinanţat de Uniunea Europeană prin programul DEAR (Development Education and Awareness Raising) care militează împotriva schimbărilor climatice globale. Proiectul are 16 parteneri iniţiatori, 10 parteneri asociaţi şi alte 10 asociaţii care au primit subgranturi pentru a răspândi informaţiile, a creşte gradul de conştientizare şi cunoaştere a schimbărilor climatice în rândul tinerilor între 16 şi 35 de ani. Între aceste 10 asociaţii – „subgrantees” (din 9 ţări) asociaţia Viitor Plus – Asociaţia pentru dezvoltare durabilă a aplicat în cadrul programului său educaţional EcoProvocarea cu proiectul Our Climate. Our Future. Au fost selectate 11 licee cu cele mai bune rezultate în concursul EcoProvocarea printre care se numără şi Colegiul Naţional „Ion C. Brătianu”. Proiectul se adresează în primul rând elevilor şi profesorilor, dar şi piteştenilor în general. Scopul său este conştientizarea importanţei colectării selective a deşeurilor şi crearea unei platforme de dialog între instituţiile statului implicate în protecţia mediului şi elevii şi profesorii Colegiului Naţional „Ion C. Brătianu” din Piteşti.
Activităţile proiectului au fost (şi încă sunt, proiectul fiind în derulare) diverse, începând cu organizarea unui marş cu minim 100 participanţi brătieniști (elevi şi profesori) în zona pietonală a municipiului Piteşti (între Primărie şi Prefectură, în data de 5 octombrie 2022) şi interacţiunea dintre mărşăluitori şi minimum 100 de trecători care să fie informaţi despre importanţa colectării selective a deşeurilor, aceştia primind saci de gunoi şi mănuşi de unică
N-am putut să nu notez interacţiunile tinerilor mărşăluitori cu cel mai matur dintre librarii României (aproape octogenar) aflat în activitate, Gheorghe Codescu, proprietarul librăriei-chioşc din faţa magazinului Trivale şi furnizor constant (şi serios!) de carte şcolară pentru elevi şi profesori. Dar mai ales am reţinut cu plăcere prezenţa unor personalităţi cu capacitate decizională la nivel de oraş şi judeţ. În faţa Primăriei brătieniștii s-au întâlnit cu Ion Mînzînă, preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, cu Cristian Puiu, administrator public CJ Argeş, şi cu Lucreţiu Tudor, city–managerul Piteştilor, care a şi primit în dar săculeţul (şi îndemnul feminin-juvenil) pentru reciclare.
După marşul desfăşurat prin oraş a avut loc o dezbatere la sediul colegiului, cu participarea celor implicaţi în eveniment (elevi şi profesori), a reprezentanţilor autorităţilor locale (Primărie, ISJ Argeş, Agenţia pentru Protecţia Mediului) şi a firmelor de salubritate şi de colectare a deşeurilor (Vrancart, Top Colect, Plastic).
Activitatea de conştientizare a problemei deşeurilor nu s-a încheiat odată cu marşul şi dezbaterea, se strâng semnături pentru o petiţie, se organizează ateliere de conştientizare a crizei climatice cu sute de participanţi… Totul pentru un oraş mai curat şi pentru creşterea eficienţei colectării.