Mâncatul în oraş, asociat cu expunerea crescută la substanţe chimice nocive

3
167

A lua masa în oraș, la diverse restaurante, cafenele şi localuri de tip fast-food, a ajuns un moft, o relaxare pe care unii și-o permit chiar zilnic. Este mult mai comod decât să stai în bucătarie să prepari ceva, dar studiile arată că aceste alimente sunt asociate cu nivele mai ridicate de ftalaţi. Aceste substanţe chimice nocive pentru sănătate se găsesc mai ales în ambalajul produselor alimentare și perturbează activitatea hormonală.

Studiul realizat de cercetătorii americani este primul care a comparat expunerea la ftalaţi la persoanele care au luat masa în oraş comparativ cu cele care au consumat mâncare gătită la domiciliu. Oamenii care au raportat că au consumat mai multe mese la restaurante, fast-food şi cantină au avut niveluri de ftalaţi care au fost cu aproape 35% mai mari decât cei care au raportat consumul de alimente cumpărate în cea mai mare parte la magazinele alimentare, potrivit studiului. „Acest studiu sugerează că alimentele preparate la domiciliu sunt mai puţin susceptibile de a conţine niveluri ridicate de ftalaţi, substanţe chimice asociate cu probleme de fertilitate, complicaţii ale sarcinii şi alte probleme de sănătate”, spune autorul principal Ami Zota, profesor asistent de mediu şi sănătate ocupaţională la Institutul de Sănătate Publică Milken de la Universitatea George Washington, SUA.

Principalul autor al studiului, Dr. Julia Varshavsky, care a luat parte la cercetare în timp ce lucra la Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii din California, Berkeley, a folosit date din Studiul Național de Sănătate şi Nutriţie colectate între 2005 şi 2014. Cei 10.253 de participanţi la studiu au fost intervievați cu privire la felul de mâncare consumat în ultimele 24 de ore. 61% dintre participanţi au raportat că au luat masa în oraş în ziua precedentă.

Cercetătorii au analizat apoi legăturile dintre ceea ce au mâncat şi nivelul de ftalaţi descoperit în proba de urina a fiecărui participant. Concluziile studiului au arătat că:

 • Asocierea dintre expunerea la ftalaţi şi mesele luate în oraş a fost semnificativă pentru toate grupele de vârstă, dar pericolul cel mai mare a fost pentru adolescenţi;
 • Adolescenţii care erau mari consumatori de alimente fast-food şi alte produse alimentare achiziţionate în afara casei au avut nivelurile de ftalaţi cu 55% mai mari comparativ cu cei care consumau doar alimente la domiciliu;
 • Anumite alimente, în special cheeseburgeri şi alte sandwich-uri, au fost asociate cu niveluri crescute de ftalaţi – dar numai dacă au fost achiziţionate de la un magazin fast-food, un restaurant sau o cafenea. Studiul a constatat că sandvişurile consumate la fast food, restaurante sau cafenele au fost asociate cu o creştere cu 30% a nivelului de ftalaţi la toate grupele de vârstă.

Varshavsky, care este acum cercetător postdoctoral la Universitatea din California, San Francisco afirmă că „Femeile însărcinate, copiii şi adolescenţii sunt mai vulnerabili la efectele toxice ale produselor chimice care distrug hormonii, deci este important să găsim modalităţi de limitare a expunerilor lor”.

Mâncatul la fast-food este cel mai periculos, arată un alt studiu  realizat de Zota şi de mai mulţi colegi. Persoanele care au consumat alimente de tip fast food, burgeri, cartofi prăjiţi etc au avut niveluri de ftalaţi cu 40% mai mari decât persoanele care au mâncat rar astfel de alimente. Noul studiu a venit în completarea studiului anterior, concluzând că masa în oraș este asciată cu expunerea crescută la ftalaţi.

Ce produse conţin ftalaţi?

Cutiile din plastic de uz casnic, mănuşile folosite în manipularea alimentelor, echipamente de prelucrare a alimentelor şi alte elemente folosite în producţia de mâncare la restaurante, cafenele şi fast-food conțin ftalați. Aceste substanţe chimice se pot scurge în alimente din recipientele din plastic sau din ambalajul produselor. „Pregătirea alimentelor la domiciliu poate reprezenta un câştig pentru consumatori“, adaugă Zota. „Mâncărurile gătite la domiciliu pot fi o modalitate bună de reducere a zahărului, a grăsimilor nesănătoase şi a sării. Şi acest studiu sugerează că este posibil ca mâncare gătită acasă să nu aibă aşa de mulţi ftalaţi dăunători precum o masă de restaurant“, mai spune cercetătoarea.

3 Comentarii

 1. Nu este CORECT si nici MORAL să se pună sechestru pe apartamentele ptr care cetățenii au achitat un AVANS (oricât de mic sau substanțial ar fi acesta) dar pe care încă nu au acte de proprietate.
  De ce nu se pune sechestru pe proprietățile PERSONALE ale acestui MAFIOT si pe cele ale sotiei ?
  Nu stiu de ce am eu asa o senzatie că AUTORITĂȚILE ROMANE sânt pe felie cu acesti MAFIOTI. De ce i-au lăsat atatia ani de zile să OPEREZE pe piata IMOBILIARELOR ? De ce N-AU PREVENIT CETĂȚENII să nu încheie contracte cu acestia si acum le confiscă apartamentele contractate dar care sânt in diverse faze de executie ?
  De ce DIICOTul, DNAul N-AU ATENTIONAT AUTORITĂȚILE LOCALE SĂ NU LE VÂNDĂ TERENURILE de amplasament, SĂ NU LE DEA AUTORIZAȚII de CONSTRUCTIE, DE CE …., DE CE…?
  SI ACUM, CÂND AUTORITATILE ITALIENE DEVOALEAZĂ ACTIVITATEA acestor MAFIOTI, HOP SI AI NOSTRII SI SECHESTREAZĂ apartamentele neterminate in loc să ia măsuri ca acestea să se termine si să li se transfere cetățenilor care au dat avansuri.
  Alo, AUTORITATI ROMANE, noi vă PLATIM REGESTE PTR A NE APĂRĂ împotriva EXCROCILOR, PTR A NE PREVENI SĂ NU CĂDEM IN PLASA ACESTORA NU SĂ-I OCROTITI PE ACESTIA. In caz contrar CARE MAI ESTE ROSTUL VOSTRU IN VIATA CETĂȚII?

 2. As vrea să cunosc si eu persoana care a ASOCIAT si CLASAT COMENTARIUL meu in legătura cu ARESTAREA lui NICOLA INQUIETO cu/la SUBSTANȚE toxice in nu stiu ce dracu de MENIURI.
  OAMENI BUNI SANTETI BINE ?

  • Domnul Vlad Paraschiv, va multumim pentru comentarii…cu toata sinceritatea! Insa comentariile apar acolo unde le adaugati dumneavoastra! Data viitoare puteti fi ceva mai atent si puteti adauga comentarii potrivite la articolele cu pricina!

Lasa un raspuns