Managementul urşilor în România

0
53

Simona Brătulescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, a participat la dezbaterea care a avut loc la Palatul Parlamentului pe marginea planului de acţiune privind managementul urşilor în România pentru următorii 10 ani. Subiectul este unul delicat şi a iscat numeroase controverse: pe de o parte se află asociaţiile de protecţie a animalelor, care se tem că introducerea unei cote de vânătoare va duce la unele abuzuri, iar pe de altă parte… cetăţenii, care se tem pentru viaţa lor şi sunt terorizaţi de prezenţa urşilor în propriile gospodării. La mijloc se află autorităţile de la Ministerul Mediului, care au încercat să găsească o cale de mijloc: să protejeze populaţia de urşi bruni din ţara noastră şi să o menţină în nişte cote care să nu-i afecteze existenţa, dar să asigure şi protecţia cetăţenilor.

„S-a spus că acest plan de măsuri nu ar merge la cauză, ci ar viza efectele. Din păcate, aşa este, numai că, ajunşi în acest punct, nici nu se poate altfel. Defrişările abuzive au lăsat fără <<casă>> multe populaţii de urşi care, la rândul lor, au venit peste casele şi gospodăriile oamenilor. În egală măsură, Ministerul Mediului vizează şi un plan masiv de reîmpădurire a României, dar pentru a se naşte o pădure e nevoie de mulţi ani. Până atunci, până când vom ajunge să reparăm parte din distrugerile făcute tot de mâna omului, trebuie să asigurăm protecţia cetăţenilor. În Argeş, nu puţine au fost cazurile în care viaţa oamenilor a fost pusă în pericol, iar ca autoritate, când ai în balanţă viaţa unui om şi pe cea a unui urs, ai o singură variantă de ales. Avem obligaţia, însă, ca din această experienţă să fi învăţat ceva: anume că natura reacţionează atunci când nu o respecţi. De aici şi numeroasele cazuri de urşi care ajung în comunităţile umane, de aici şi alunecările de teren, de aici şi inundaţiile care provoacă pagube din ce în ce mai semnificative ş.a.m.d.. Lecţia responsabilităţii este cea pe care trebuie să o învăţăm fiecare în parte, autorităţi sau simpli cetăţeni”, a declarat vicepreşedintele Simona Brătulescu.

Potrivit planului de acţiune întocmit de către Ministerul Mediului, pentru conservarea populaţiei de urs brun din România vânătoarea ar urma să se facă în cadrul sezoanelor de vânătoare stabilite prin legislaţia în vigoare, acolo unde densităţile populaţiei de urs brun sunt mai mari decât efectivele optime. Nivelul maxim de intervenţie în populaţia de urs brun se va stabili anual, până la nivelul sporului natural şi chiar peste acesta.

În zonele în care s-au produs pagube sau populaţia a fost atacată, situaţiile concrete ar urma să fie analizate de o comisie de specialişti din care să facă parte şi reprezentanţi ai agenţiilor locale pentru Protecţia Mediului şi/sau Gărzii Naţionale de Mediu – comisariatele judeţene. Acestea ar urma să decidă, punctual, măsurile care se impun: fie vânarea exemplarelor, fie relocarea acestora.

Recoltarea sau capturarea exemplarelor din specia urs brun se va realiza numai cu acordul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, prin Direcţia Biodiversitate, cu notificarea prealabilă şi punctul de vedere al agenţiilor teritoriale pentru protecţia mediului şi al comisariatelor judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu.

Ministerul Mediului a mai dispus măsuri privind translocarea şi/sau reintroducerea unor indivizi din specia urs brun, funcţionarea unor specialişti acreditaţi care să asigure suport tehnic şi ştiinţific în managementul speciei urs brun, stabilirea unor compensaţii şi/sau suport financiar pentru persoanele sau entităţile care au fost sau sunt afectate de prezenţa speciei urs brun.

Din păcate, deschiderea celorlalte ţări pentru a primi spre relocare urşi din România nu este deloc mare. Din contră! Potrivit ministrului Mediului, s-au făcut mai multe adrese către ambasade ale ţărilor din Uniunea Europeană prin care ne arătam disponibilitatea de a oferi familii de urşi pentru relocare. Majoritatea răspunsurilor au fost negative, fiind oferite următoarele motivaţii: au suficiente efective de urşi; teama ca o populaţie mai numeroasă de urşi să nu le afecteze turismul; teama ca populaţia să nu aibă pe viitor de suferit.

Noul Plan de Acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România a fost supus dezbaterii publice de Ministerul Mediului în perioada 17-27 aprilie.

Lasa un raspuns