Legumele crescute cu azot in exces, un pericol pentru sanatate! Iata cum le recunosti!

0
373

Azotul joaca un rol deosebit de important in metabolismul plantelor, fiind acel element care permite transformarea materiei minerale in tesut vegetal si cresterea vegetativa. Fertilizarea solului cu azot este o practica obisnuita a agricultorilor si legumicultorilor, pentru sporirea productiei, insa atunci cand cantitatile administrate depasesc limitele permise, legumele si fructele astfel rezultate devin adevarate otravuri pentru consumatori.

Legumele obtinute din culturi fertilizate in exces cu azot sunt bogate in nitrati şi nitriti, compusi foarte nocivi organismului uman. Nitratii si nitritii ajunsi in organism determina aparitia methemoglobinei si formarea nitrozaminazelor, cu efecte mutagene si cancerigene.

Cum recunoastem legumele crescute cu exces de azotlegume_azot

Pentru a determina exact cantitatea de azot utilizata la cresterea legumelor si daca aceasta este daunatoare organismului uman sunt necesare teste de laborator. Exista, insa, si anumite indicii care arata daca salata, spanacul, ridichile si ceapa verde au fost astfel tratate.

Cei care au vazut aceste legume in gradina bunicilor vor stii sa le deosebeasca de cele crescute fortat. Legumele tratate in exces vor fi intotdeauna foarte bine crescute, mult mai mari comparativ cu cele crescute fara ingrasaminte, avand insa o culoare prea cruda.

Totodata, legumele crescute cu mult azot se vor ofili si strica mult mai repede, chiar daca le depozitati in locuri si la temperaturi corespunzatoare.

Lasa un raspuns