Legea pentru mame se modifică! Iată cum arată noile reglementări!

0
334

modificari_lege_indemnizatie_pentru_mameUn proiect de lege a fost adoptat marți de către  Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților care modifică legea pentru mame. Respectivul proiect de lege va intra la votul final în plen săptămâna viitoare și ar putea intra în vigoare de la 1 iulie.

Astfel, plafonul maxim al indemnizației lunare pentru creșterea copilului a fost eliminat, la fel și opțiunea pentru mame de a sta acasă un an sau doi ani. Indemnizația lunară pentru creșterea copilului devine de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni lucrate din ultimii doi ani, anterior datei nașterii copilului. „Indemnizația se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere”, mai prevede proiectul de lege.

Într-un alt articol din proiectul de lege se prevede ca persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului să beneficieze de concediu pentru creșterea copilului timp de doi ani și timp de trei ani pentru copilul cu handicap.

În plus, se menționează că persoanele care se întorc la muncă înainte de perioada la care au dreptul la concediu pentru creșterea copilului beneficiază de veniturile supuse impozitării, adică de salarii, la care se adaugă un “stimulent de inserție”, în cuantum lunar de 50% din indemnizația minimă garantată.

O altă prevedere a legii este ca părintele care s-a întors din concediul de creștere a copilului nu poate fi concediat timp de șase luni de la revenire, scrie Hotnews.ro.

Pe scurt, cele mai importante modificări sunt:

  • Nu mai există plafonul maxim al indemnizației de 3400 lei/lună;
  • Mamele vor primi indemnizație lunară în cuantum de 85% din media veniturior nete primite în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, însă nu mai puțin de 85% din salariul minim brut pe țară – eliminându-se ISR-ul (indicele social de referință care era în valoare de 50 de lei) din lege;
  • Se acorda indemnizația până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului;
  • Dacă decid să se întoarcă, mamele vor primi stimulent de inserție în cuantum de 50% din indemnizația minimă (adică din 85% din salariul minim brut);
  • Nivelul indemnizației lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în platî, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleți sau multipleți, începand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere.

Prezent la ședința comisiei, Ministrul Muncii, Ana Costea, s-a opus mai multor prevederi decise de comisie, printre care eliminarea plafonului maxim de 3400 lei/lună, susținând că prin acest plafon se pot evita tentativele de fraudă și dicriminările. Propunerea Ministrului a fost menținerea limitei maxime de 3400 lei corelativ cu extinderea perioadei de acordare a stimulentului de inserție de un an: „Estimăm o creștere de aprox. 4000 de beneficiari și un efort suplimentar pe 12 lună de aprox. 180 milioane lei”, a spus Costea referitor la aceasta propunere.

Lasa un raspuns