Lansare Proiect „Respect pentru Valorile Naţionale”

0
724

Miercuri, 19 iulie, la conferinţa de presă a Consiliului Judeţean Argeş, alături de preşedintele Dan Manu au fost invitaţi europarlamentarul şi actorul Mircea Diaconu şi jurnalistul Bogdan Ficeac. Tema conferinţei a fost legată de evenimentul ce va avea loc sâmbătă, 22 iulie, la Muzeul Goleşti, respectiv lansarea proiectului „Respect pentru Valorile Naţionale”.

Ideea acestui proiect a pornit de la o discuţie informală cu domnul preşedinte Manu. Cred că această iniţiativă vine în întâmpinarea unei necesităţi a multor concetăţeni de-ai noştri, mai ales tineri, de a reconstitui la un mod informal, dar profund şi cu sinceritate, respectul pentru valorile naţionale, indiferent din ce generaţie fac parte sau din ce domeniu, de a consolida identitatea naţională şi de a reveni la acel sentiment de comuniune socială care trebuie să ne reunească pe toţi în jurul unor valori comune. În acest sens a luat fiinţă un grup de iniţiativă format la începutul lunii iunie, tot la Goleşti, grup deschis tuturor celor care au idei, care doresc să se alăture cu gândul şi cu fapta, cu acţiuni care să vină în sprijinul acestei idei” – jurnalistul Bogdan Ficeac.

În primul rând, prin acest demers ne adresăm tinerei generaţii, de a cunoaşte valorile naţionale, pentru că atunci când le cunoşti le şi respecţi. Am constat că există o lacună mare în procesul educativ, la şcoală, în care pur şi simplu nu se cunosc valorile naţionale. Scopul nostru este şi acela de a informa generaţiile tinere în legătură cu ce s-a întâmplat pe aceste meleaguri, după care urmează pasul al doilea, de respect faţă de valorile naţionale” – preşedinte CJ Argeş, Dan Manu.

A venit un timp al lui «Nu se mai poate!». Fără aceste repere eşti un nimeni, nu te cheamă în niciun fel. Poţi să fii un tip eficient, absolut genial, dar atât! În rest nu exişti dacă nu ai identitate naţională. Prin simplul fapt că începem să discutăm despre aceste lucruri putem spune că ele deja există. Dacă discutăm între noi, în familie, nu contează. Dacă discutăm mai mulţi, încep să conteze. E un fel de conştiinţă de sine, de naţie, pe care trebuie să o trezeşti. Motive, argumente şi repere sunt, doar că nu le folosim. (…) Cam asta cred că este tema principală a cestui gen de iniţiativă. Poate că avem o şansă, mare, nu singuri, ci în măsura doar în care acest gen de poveste, strânsă şi argumentată şi cu nume mari din toate domeniile, să ne revenim. (…) Soluţia de securitate a Europei, pe viitor, este exact să-şi refacă valorile, acest gen de valori. Şi dacă noi, la rându-ne, în fiecare stat membru, facem acelaşi gen de muncă, de  refacere a identităţii şi a valorilor respective care te pot apăra mult mai bine decât armatele” – Mircea Diaconu, europarlamentar şi actor.

Iniţiativei conducerii Consiliului Judeţean Argeş i s-au alăturat o serie de personalităţi ale vieţii culturale şi ştiinţifice româneşti, cu scopul de a redescoperi şi readuce în atenţia publică a valorilor naţionale din domenii precum ştiinţă, istorie, literatură, cinematografie, teatru, muzică etc.

La lansarea proiectului „Respect pentru Valorile Naţionale” vor participa:

 • Prof. conf. Dan Manu – preşedinte C.J. Argeş
 • Prof. univ. dr. Şerban Valeca – senator Argeş
 • Şerban Marinescu – regizor
 • Acad. Răzvan Theodorescu
 • Acad. Nicolae Panin
 • Acad. Eugen Simion
 • Acad. Gheorghe Păun
 • Bogdan Ficeac – jurnalist
 • Mircea Diaconu – europarlamentar şi actor
 • Prof. univ. dr. Mircea Beuran – preşedinte senat Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”
 • Prof. univ. dr. Alexandru Rafila – preşedinte Societatea Română de Microbiologie, expert OMS
 • Prof. univ. dr. Teodor Trăistaru – preşedinte Societatea Română de Protetică Dentară şi Maxilo-Facială, vicepreşedinte Societatea Română Dentară
 • Elisabeta Bostan – regizor şi scenarist
 • Lucia Hossu-Longin – realizator TV
 • Dan Pița – regizor şi scenarist
 • Dan Necșulea – regizor şi producător
 • Laurenţiu Damian – regizor şi scenarist
 • Comitetul de Excelenţă pentru Argeş:

* Filofteia Pally

* Denisa Popescu

* Dumitru Chirleșan

* Ovidiu Puiu

* Traian Ulmeanu

 • olimpici argeşeni

Membru fondator al Grupului de Iniţiativă, jurnalistul Bogdan Ficeac, originar din Argeş, a relevat esenţa acestui proiect de suflet şi spirit românesc prin intermediul unui manifest – un apel la unitate, la trezirea conştiinţei naţionale, apel adresat tuturor celor care doresc să se alăture sau să sprijine acest demers:

Anul 2018 va marca centenarul Marii Uniri, anul împlinirii idealurilor de unitate ale românilor de pretutindeni. România a avut şi are mari valori, mari personalităţi, care pot şi trebuie să redevină reperele de moralitate şi de încredere în procesul atât de necesar al reconstruirii identităţii naţionale, al consolidării unei culturi bazate pe norme şi pe valori perene. În România şi în lume sunt peste douăzeci de milioane de oameni care simt româneşte, care doresc revenirea la normalitatea specifică oricărei naţiuni civilizate. Este necesară cristalizarea unei mişcări naţionale care să adune ideile şi propunerile menite să sprijine renaşterea culturală a ţării, care să genereze o presiune publică majoră pentru concretizarea lor în politici publice coerente şi de perspectivă, apoi în politici sectoriale menite să protejeze şi să promoveze valorile, indiferent de domeniile sau de generaţiile cărora le aparţin. Liantul acestei iniţiative este respectul pentru valorile naţionale. Respectul pentru cei care au fost întemeietori de ţară şi de cultură românească, respect pentru cei dedicaţi culturii, pentru cei care ocrotesc şi promovează creatorii, respect pentru cei care vor duce mai departe idealurile comune. Respect pentru toţi cei care cred în viitorul României şi care contribuie cu gândul sau cu fapta la renaşterea culturii române şi la consolidarea identităţii naţionale. Acesta este un manifest programatic, dar şi un apel sincer al Grupului de Iniţiativă reunit la Goleşti-Argeş în iunie 2017, apel adresat tuturor celor care doresc să se alăture sau să sprijine această iniţiativă”.

Lasa un raspuns