La nivel naţional, în doar 15 zile, Inspecţia Muncii a aplicat amenzi de 1.592.400 de lei şi a depistat 308 persoane care munceau la negru!

0
255

inspecția_munciiInspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 7-11 decembrie, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală 353.866 de euro, adică 1.592.400 de lei. Au fost depistate 308 persoane care lucrau la negru. Dintre acestea 114 erau din judeţul Arad.

În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel naţional s-au aplicat amenzi în valoare de 995.900 de lei din care 700.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 14 propuneri de cercetare penală. Au fost sancţionaţi 390 de angajatori.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 596.500 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 54 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. 23 dintre ele s-au înregistrat în Bucureşti. La nivel naţional au fost dispuse 20 de opriri de echipamente şi 4 sistări de activitate pentru a se evita accidentarea lucrătorilor. Au fost sancţionaţi 761 de angajatori în domeniu.

Fenomenul muncii la negru are cote îngrijorătoare încă, iar numărul relativ mare al opririlor de echipamente dispuse de inspectorii de muncă arată preocuparea noastră din timpul controalelor de a preveni evenimentele care au consecinţe grave asupra lucrătorilor expuşi la riscuri. Inspecţia Muncii acţionează unitar, evaluăm permanent rezultatele înregistrate în urma controalelor şi indicatorii care stau la baza activităţii inspectorilor, pentru a pune bazele legale ale statutului acestei profesii” – Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.

C.S.

Lasa un raspuns