Kumamoto 2019. Starea (sportivă a) naţiei

0
162

*Cristian SABĂU

Ar putea să le pară ciudat unora (inclusiv din PNL-ul învingător), dar în aceste zile România nu este reprezentată în lume nici de celebrul taciturn KWJ, nici de mai noua vedetă politică de prim-rang LO. În aceste zile, România este reprezentată în lume de echipa naţională de handbal feminin. Şi sunt sigur că, oricât de prost ar merge treaba handbalistică la Kumamoto, prestaţia de-acolo (la ora când scriu aceste rânduri, naţionala noastră mai are de jucat ultimul meci) oricum e mult mai bună decât a politicienilor rămaşi în ţară să-şi împartă posturi de miniştri, directori şi alte demnităţi bine (şi în mod sigur incorrrect) retribuite…

De la „uşor bulversaţi” la „bulversaţi” e doar cale de două fraze

Pentru toţi cei care sunt interesaţi de fenomenul handbalistic ar trebui mai întâi să revenim la ceea ce au spus forurile (cu adevărat?) competente despre cazul de dopaj în masă de la CORONA. Mai precis, care au fost declaraţiile lui Alexandru Dedu, preşedintele FRH: „Este primul caz de doping cu care ne confruntăm. Până la dovedirea acestui fapt, jucătoarele sunt nevinovate. Experienţa noastră tinde spre zero, a trebuit să ne interesăm despre această situaţie. Procedura este interzisă, într-adevăr, aşa că s-a luat decizia ca cele două jucătoare să nu mai facă parte din lotul naţionalei. Nu ne putem permite să se aştearnă niciun fel de umbră peste echipa naţională. Sper din tot sufletul să fie doar o eroare. Suntem uşor bulversaţi, pentru că aceste fete au valoare şi făceau parte dintr-o strategie pregătită împreună. E destul de dificil să schimbi strategia în 7 zile. Lucrurile nu sunt deloc comode, am fost bulversaţi de această situaţie. Dacă s-ar fi ştiut despre asta, ele n-ar mai fi făcut parte din lot. Ni s-a sugerat cu tărie dinspre EHF ca aceste jucătoare să nu ajungă la Campionatul Mondial. Din câte se ştie, această procedură nu poate fi dovedită. WADA a deschis această procedură foarte simplu, pentru că sunt nişte poze apărute pe Instagram. De aici a plecat totul. Am aflat vestea cu surprindere şi cu durere. Referitor la acest caz, sunt instituţii îndreptăţite să-şi facă treaba. Pentru noi urmează un Mondial important”.

Cât despre Cristina Vărzaru, secretarul general al Federaţiei Române de Handbal, aceasta era convinsă de faptul că nu jucătoarele sunt în culpă: „Nu e vorba de o problemă medicală a jucătoarelor. E o situaţie care s-a descoperit la nivelul unei echipe de club, nu la nivelul echipei naţionale. Aceste jucătoare mi-au fost colege, nu cred că s-ar fi gândit vreodată să trişeze, după cum le cunosc. Eu am refuzat în carieră să iau vitamine. Am fost 7 ani în Danemarca, dar n-am luat nicio pastilă”, a subliniat fosta internaţională a echipei feminine de handbal. Foarte bine aţi făcut, stimată doamnă, dar şi mai bine aţi fi făcut dacă le-aţi fi predat – măcar jucătoarelor din naţională! – ştiinţa dobândită de dvs. pe plaiuri daneze!

Bulibăşeala din cadrul FRH se reflectă pe terenurile de la KUMAMOTO!

Celebrii funcţionăraşi din cadrul Federaţiei Române de Handbal (FRH – a nu se confunda cu Federaţia de Haltere care are deja o istorie şi „performanţe” în dopaj), ca să-şi arate priceperea şi destoinicia, au suspendat provizoriu „la grămadă” şi în 4 rate (în 25, 26, 29 noiembrie şi 3 decembrie) 18 jucătoare de la Corona Braşov suspectate că ar fi folosit terapia cu laser intravenos, interzisă de regulamentul antidoping, pentru ca în 5 decembrie să ridice suspendările pentru două jucătoare, Andreea Elisa Chiricuţă şi Alicia Maria Gogîrlă, aşa, ca un cadou de la Moş Niculae! Ce să-i faci, cele două nu ajunseseră (încă) la celebra şi foarte profesionista clinică braşoveană IOMED, dar cine pe la FRH mai avea timp de amănunte de-astea. Dar, ca să fie treaba treabă şi să ne arătăm competenţa specifică, şi-or fi zis specialiştii FRH, hai să dăm un iureş prin fetele alea, că doar n-o să le luăm caz după caz, asta necesită mai multă muncă. Bravo, domn’ Dedu, buni specialişti ai la FRH! Şi – probabil – şi foarte bine plătiţi, după competenţă, se-nţelege! Comportamentul federaţiei de handbal din această criză confirmă dictonul că diavolul se ascunde în amănunte! Rezon, curat REZON!

Onoarea nu spală EROAAAREA! Din păcate…

Gestul de onoare făcut de preşedintele clubului braşovean Liviu Dragomir care şi-a anunţat demisia nu spală EROAREA făcută – per ansamblu – de clubul braşovean. E foarte grav faptul că un club care pare profesionist (şi chiar a obţinut rezultate pe terenul de sport) nu a avut un medic care să citească şi să aplice cu stricteţe instrucţiunile şi interdicţiile dictate de WADA. Un club mare avea nevoie de un medic căruia nu-i trebuiau 7 doctorate (cum se poartă acum), ci doar un minimum de inteligenţă şi (mai ales!) profesionalism.

„Am analizat rolul meu în acest dezastru… Trebuia să fiu mai doctor decât doctorul. Rolul meu era de a coordona întreaga activitate a Clubului Corona, care este unul mare, dar, aşa cum e normal, în calitate de director e firesc să-mi prezint demisia înaintea şedinţei Consiliului Local. Aşa e firesc, pentru că lucrurile s-au întâmplat în mandatul meu şi nu ar fi trebuit să se întâmple… Era vital pentru noi să avem şi partea de recuperare potrivită. Procedura folosită nu poate fi demonstrat că este o metodă de îmbunătăţire a calităţilor fizice sau de a-ţi atinge nişte parametri mai înalţi decât cei normali. Cei care judecă acest lucru trebuie să judece şi în spiritul legii dacă acele proceduri chiar au îmbunătăţit performanţele fizice ale acestor sportive. Ulterior am primit din partea clinicii o scrisoare medicală în care se arată că ceea ce au făcut fetele în niciun caz nu putea să ducă la o îmbunătăţire a calităţilor fizice sau îmbunătăţirea performanţelor. Respect faptul că trebuie scoase la iveală lucruri, dar nu accept şi mi se pare de cea mai joasă speţă ca cineva să înflorească acest caz şi să vină cu minciuni, ştiind că din păcate nu poate fi tras la răspundere pentru ceea ce afirmă pe diverse site-uri sau pagini de socializare. Este trist. Am greşit, sunt organe abilitate care pot trage concluzii, dar pentru asta trebuie să spui adevărul.”

Aceeaşi asumare de răspundere se poate vedea din declaraţia plină de o amărăciune de înţeles a antrenorului Ion Crăciun, acum rămas fără echipa pe care o formase: „Echipa asta, până a ajuns la blestemul ăsta care a ajuns pe capul nostru, a făcut foarte multe lucruri frumoase. Dacă puteţi, să puneţi mâna să se reconstruiască grupul ăsta. Chiar dacă sunt uneori mai exigent sau dur cu jucătoarele, eu am ţinut foarte mult la grupul ăsta, pentru că s-a depus o muncă extraordinară”. Sigur că nu era responsabilitatea sa domeniul medical al clubului care presupune şi recuperarea după efort a sportivelor: „Fetele erau foarte obosite, eu nu ştiam de procedura asta. Am întrebat 10 doctori după aceea şi habar nu aveau. Cine dracu’ ştia că în Braşov a venit o clinică care foloseşte astfel de… Problema mea era ce se întâmplă pe teren. Fetele nu cred că sunt vinovate cu ceva, la un aşa nivel mai toate echipele au metode de recuperare. Pentru că organismul rezistă până la un anumit punct, dar trebuie să-l ajuţi cu susţinătoare de efort. Trebuie să-l ajuţi cu metode de recuperare. Nu vreau să-i aduc scuze doctorului, a vrut şi el să ajute acest grup de sportive”…

Cum să nu-l pui la zid pe amărâtul ăsta de doctor, Marius Capră, că doar era treaba lui! Acest Marius Capră este principalul vinovat de situaţia creată şi trebuie să plătească pentru că a compromis viitorul unor jucătoare talentate şi tinere (de-abia trecute de 20 de ani!) de a căror sănătate şi confort fizic (obţinut cu mijloace legale!) era răspunzător! Chiar nu se poate să-i găseşti scuze doctorului Capră pentru gafa asta medicală monumentală! Şi fiindcă veni vorba, n-am văzut pe nicăieri vreo intervenţie a doctorului clubului CORONA, da’ ce să mai spună amărâtul ăla?!

Desigur, este în principal vina clubului CORONA, dar nu trebuie eliminată marea vină a entităţii organizatoare a vieţii handbalistice din România – Federaţia Română de Handbal (FRH). Pentru că este INADMISIBIL să nu te preocupi de modul de antrenament şi recuperare ale unor jucătoare din naţională, chiar dacă sunt hăt departe, tooocmai la Braşov! În situaţia în care cel puţin un sfert din echipă se regăseşte într-un club, onor federaţia trebuia să aibă mare grijă de viaţa sportivă a acelor jucătoare. Sunt convins că medicii selecţionatelor nordice sau asiatice ştiu totul despre jucătoarele lor: şi cât se antrenează, şi ce mănâncă, şi cât dorm, probabil că ştiu şi cât (şi cu cine) fac amor…

 

Iomed Clinique şi a sa terapie revoluţionară

Iomed Clinique este o unitate medicală care şi-a luat ca deviză un interesant citat din Aristotel: „Suntem ceea ce facem în mod repetat. Prin urmare, perfecţiunea nu este un act, ci un obicei”. Frumos citat din moşu’ Aristoteles, dar poate că ar fi trebuit ca Iomed să fi ţinut cont de celebrul şi aplicatul în domeniul medical „Primum non nocere”, adică „mai întâi de orice să nu dăunezi!”, adică exact ceea ce a făcut această IOMED

Iomed Clinique, unitatea medicală care acum chiar are reclamă şi e foarte vizibilă, se lăuda în acea gazetă mondială de perete (virtual) cu beneficiile tratamentului cu laser intravenos, iar pe pagina oficială de facebook se prezintă în detaliu modul în care se procedează în cazul utilizării acestei terapii, dar mai ales beneficiile ei:

Iomed Clinique, prima şi singura clinică din Braşov care utilizează laser intravenos şi interstiţial de joasă frecvenţă – o terapie revoluţionară!”.

După care urmează o enumerare a afecţiunilor pe care această terapie revoluţionară („o metodă nonfarmaceutică, de ultimă generaţie”) le tămăduieşte, enumerare care include o groază de afecţiuni mai acute sau mai cronice pe care terapia le rezolvă.

Iomed Clinique, prin doctorul Tatiana Camencean, care le-a tratat pe jucătoarele CORONEI, într-o declaraţie pentru GSP consideră că jucătoarele nu s-au dopat: „În protocolul pentru performanţele sportive se fac cinci şedinţe. La niciuna dintre sportive nu am făcut atâtea şedinţe. E nevoie de trei şedinţe pe săptămână pentru creşterea performanţei sportive. Am făcut o şedinţă pentru acea oboseală cronică. Nu s-a intervenit pentru mărirea performanţei sportive, ci doar pentru recuperare. Nu li s-a aplicat nimic, a fost doar o biostimulare. Nu e dopaj! Despre ce vorbim? Este o terapie complementară de recuperare. Au mai fost dansatori, fotbalişti şi sportivi care au făcut asta. Toate indicaţiile către sportivi au fost făcute de către medicul echipei. Dopajul chimic e exclus din start. Sunt tratamente normale. Dacă au trişat? Fetele nu şi-au mărit performanţa sportivă, doar au dormit mai bine. Dacă te odihneşti, lucrezi mai bine. Ele şi-au atenuat oboseala. Doctorul a zis că nu este manipulare chimică sau fizică. Nu ne-a contactat nimeni de la ANAD. Au venit ieri persoane de la DSP (Direcţia de Sănătate Publică) şi le-am prezentat actele şi registrul de pacienţi. Avem avizele la zi”.

Desigur, doctoriţa Tatiana Camencean nu este vinovată, pentru că IOMED este o firmă privată care trebuie să facă profit. Cu atât mai bine pentru Iomed Clinique dacă reuşeşte ca, pe lângă „dansatori, fotbalişti şi sportivi” (ciudată exprimarea de doctor!), să atragă tot lotul CORONEI prin publicitate înşelătoare. Pentru că în momentul în care îi asiguri pe beneficiari că terapia propusă nu se încadrează la capitolul dopaj trebuie să fii sigur pe afirmaţii şi să şi cunoşti foarte bine legislaţia domeniului…

Primarul George Scripcaru intervine în apărarea jucătoarelor

Într-o declaraţie pentru GSP, George Scripcaru, primarul Braşovului, le apăra pe jucătoarele CORONEI: „Trebuie să pornim de la prezumţia de nevinovăţie. Nu cred în rea-voinţă, şmecherie sau trişare. Nu acuz, nu cert! Dacă e o regulă care nu s-a respectat, e una, iar dacă nu s-a conştientizat, atunci ar trebui corectat. Nu mă pricep la asta. De aceea l-am delegat pe preşedintele clubului. El trebuie să vorbească la federaţie şi să lămurească situaţia. Vorbim de trei sportive importante şi de un club la care s-a muncit mult, iar lucrurile trebuie lămurite exact. Bănuiesc că la club sunt specialişti care ştiu ce trebuie şi ce nu trebuie să facă. De aceea sunt plătiţi. Municipalitatea trebuie să asigure infrastructura, suportul financiar şi logicist pentru a funcţiona. Sper să nu fie probleme. Ar fi păcat să plătească nişte sportive în care şi la ora actuală avem încredere, iar clubul ar avea de suferit. Nu pot să cred că cineva de la club s-a gândit să trişeze. Nu vreau să mă gândesc că ar fi vreo mânărie făcute de alte persoane. Noi avem încredere în cele trei. Şi la clinica respectivă bănuiesc că sunt oameni competenţi, nu vraci”.

Deocamdată atât! Să mai sperăm într-un miracol la Kumamoto?

Lasa un raspuns