Jurnalistul Alex Căutiș trage un semnal de alarmă în cazul mall-ului din Tudor Vladimirescu: „Se impune ca autorităţile statului să investigheze dacă nu cumva o organizaţie <> practică un şantaj la adresa unui antreprenor!”

0
248

Am prezentat cu ceva vreme în urmă faptul că, în luna iulie, tentativa unei fundaţii dubioase, implicate într-o campanie de sabotare a Piteşti Mall, o investiţie privată de 80 de milioane de euro care va avea loc în cartierul piteştean Tudor Vladimirescu, a fost dejucată de instanţă. Tribunalul Bucureşti, Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal, a respins cererea Eco-Civica de suspendare a acordului de mediu eliberat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş şi a stabilit cheltuieli de judecată în sumă de 5.000 RON în sarcina fundaţiei celebrului procesoman Dan Trifu.

Astăzi publicăm punctul de vedere al unui jurnalist de calibru, implicat de foarte multă vreme în activităţi de protecţie a mediului. Este vorba despre Alexandru Căutiș, fondatorul unui ONG, Plusnatura, care a ales să se implice cu adevărat în activităţi de protecţie a mediului, nu să hărţuiască la infinit investitori bine intenţionaţi, aşa cum ne-au obişnuit Dan Trifu şi bunul său amic Nicuşor Dan.

Ce spune Alex Căutiș? Păi spune lucruri de bun-simţ, evidente, care demolează efectiv prostiile susţinute de cei de la Eco-Civica lui Dan Trifu.

În cazul Piteşti Mall, o construcţie modernă care se va ridica pe malul lacului din Piteşti, nu se poate susţine că va fi afectat mediul înconjurător, pentru simplul motiv că acolo a existat întotdeauna o construcţie uriaşă, o fabrică. Acea fabrică a făcut parte din habitatul păsărilor sălbatice. De fapt, chiar şi lacul în cauză nu este un lac natural, fiind creat tot prin intervenţia oamenilor, care au construit un baraj în zonă! Tot mediul de care se spune că va fi afectat de construcţii este creat, în realitate, tot ca rezultat al unor construcţii!

Plusnatura realizează în prezent un studiu de mediu care, deşi încă nu este finalizat, nu a identificat până acum, din datele puse la dispoziţie de ornitologii cu care colaborăm, că păsările de pe lac ar putea fi afectate cumva de construcţia mall-ului. Vorbim totuşi de păsări care trăiesc la limita oraşului, care zboară printre blocuri, obişnuite cu prezenţa oamenilor şi cu construcţiile ridicate de aceştia. Mall-ul va fi, sub orice aspect, mult mai puţin poluant decât actuala fabrică! Deci este vorba de o îmbunătăţire a calităţii mediului!

În ceea ce priveşte presiunile făcute de anumite ONG-uri ecologiste, aici trebuie să facem o diferenţă. Ecologiştii pot greşi, desigur. Grav însă ar fi însă să greşească intenţionat! În cazul de faţă cred că se impune ca autorităţile statului să investigheze dacă nu cumva o organizaţie <<ecologistă>> practică un şantaj la adresa unui antreprenor dispus să investească foarte mulţi bani în România, nu doar la Piteşti!

D.M.D.

Lasa un raspuns