Jurnalism de centură şi jurnalizde isterice

0
1086

Până prin 2008, presa era totuşi presă. Ziarele erau conduse de profesionişti de valoare, campaniile de presă, chiar agresive fiind, se desfăşurau cu respectarea deontologiei jurnalistice, iar gazetarii erau obligaţi de puterea exemplului din redacţii să-i respecte pe cei despre care scriau.

După explozia presei online, toate standardele s-au prăbuşit. Orice bou, orice petardă isterică, orice panaramă neregulată constant, orice frustrată care sparge oglinda dacă se priveşte fie şi cu coada ochiului, toţi se cred voci ale Cetăţii, formatori de opinie, gardienii comunităţii.

Citesc „Instituţiile statului” şi „Momentul zilei”, două site-uri extrem de violente în exprimare. Motivele pentru care demnitari ai judeţului ajung subiect de presă aici sunt halucinante. Nu că au furat, nu că au delapidat sau au prăduit banul public. Unii fiindcă sunt înjuraţi de un derbedeu politic pe nume Cătălin Bulf, o adevărată ruşine a clasei politice argeşene. Alţii pentru că Liliana Costache şi Ana Maria (două zâne wannabe!) consideră că nu se îmbracă modern sau că nu arată ca Brad Pitt. Alţii pentru că nu acceptă să fie terorizaţi de aceste jurnaliste de modă nouă care cred că, dacă scrii la un futut de site, eşti miezul din dodoaşcă!

Unii dintre cei pe care voi îi jigniţi fără motiv (sau cel puţin fără un motiv care să permită asta!) sunt persoane pe care eu le respect mult. La care ţin foarte mult! Şi pe care comunitatea din care fac parte le apreciază enorm.

Respect libertatea presei şi dreptul oricărui jurnalist să spună tot ceea ce crede. Numai că, atenţie!, este o autostradă, nu un drum cu sens unic! Adică, dacă jigneşti şi tot jigneşti, dacă denigrezi ca proasta-n târg, vei primi îndoit exact acelaşi lucru.

În ceea ce ne priveşte, v-am respectat, colegial, în tot acest timp în care nu v-aţi respectat profesia absolut deloc. Numai că nu vreţi cu niciun chip să fiţi ziariste, nu jurnalizde!

Astăzi am reuşit să fiu decent în exprimare, deşi, recunosc, am făcut eforturi serioase. Nu va mai fi cazul!

Îmi pare foarte rău că nu înţelegeţi că meseria voastră nu este să mâncaţi căcat pe socoteala unor oameni buni şi nici să vă purtaţi ca nişte matracuci scăpate de la balamuc.

Indiferent dacă primiţi bani pentru a fi ticăloase sau dacă o faceţi doar pentru a părea afurisitele presei argeşene, o să vedeţi că nu merită.

Din acest moment aştept cu drag să comiteţi o nouă mizerie de presă. Vă dau cuvântul meu de onoare că până şi voi veţi râde… de voi!

D.M.D.

Lasa un raspuns