Jandarmii, obligați să meargă la veterinar pentru a învăța cum să folosească tranchilizante

0
245
?????????????????????????????????????????????????????????

Un nou proiect de lege îi obligă pe jandarmi să revină la școală. Mai exact, proiectul prevede că jandarmii care intervin în cazul animalelor sălbatice vor fi obligaţi să facă pregătire veterinară. Aceștia vor avea în dotare arme cu tranchilizant şi gloanţe de cauciuc, dar şi dispozitive cu ultrasunete, pentru situaţiile în care vor fi nevoiţi să riposteze faţă de atacurile animalelor periculoase.

Iniţiatorii proiectului au luat în considerare situațiile în care animalele domestice sau sălbatice au un comportament agresiv sau periculos pentru viaţa şi integritatea corporală a persoanelor, iar jandarmii care se deplasează la faţa locului nu fac față situației pentru că  nu dispun de mijloace tehnice necesare pentru a alunga sau imobiliza animalele respective. La aceste cazuri, se adaugă altele, susțin iniţiatorii proiectului. „Din practica misiunilor executate de jandarmi, în special a celor din cadrul structurilor montane a căror activitate se desfăşoară în zone greu accesibile şi întinse în care îşi au habitatul animale sălbatice, a rezultat faptul că jandarmii montani au fost nevoiţi să intre în contact cu animale sălbatice care, de cele mai multe ori, au avut un comportament imprevizibil, uneori chiar agresiv“, se arată în expunerea de motive.

Proiectul a trecut, mai întâi, prin filtrul Camerei Deputaţilor, după care a fost trimis la Senat, care este for decizional în acest caz. Proiectul de lege, adoptat cu 261 de voturi “pentru”, 2 “împotrivă” şi 2 abţineri, a fost puțin complicat de către deputați. Aceștia cer ca militarii care vor folosi aceste arme împotriva animalelor să aibă studii veterinare. Astfel, se cere o școlarizare amănunțită a jandarmilor.

În plus, Ministerul de Interne va fi obligat să angajeze medici veterinari, care vor superviza operaţiunile jandarmilor. „Armele cu tranchilizante se folosesc numai de personalul militar al Jandarmeriei cu studii medii de medicină veterinară, sub îndrumarea şi responsabilitatea unui medic veterinar. Deţinerea şi gestionarea produselor medicinale veterinare sunt în responsabilitatea medicilor veterinari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne“, este modificarea adusă de deputaţi proiectului.

Marius Marinescu, preşedintele Federaţiei pentru Protecţia Animalelor şi Mediului, nu este de acord cu acest proiect. Argumentul său se bazează pe suprapunerea noilor atribuţii ale jandarmilor cu cele ale Poliţiei Animalelor. În plus, afirmă acesta, pentru intervenţiile în cazul animalelor sălbatice este nevoie de personal specializat. „Ce treabă are Jandarmeria cu animalele? Jandarmeria trebuie să se ocupe de ordinea publică. Există Poliţia Animalelor, în cadrul Autorităţii Sanitar Veterinare, care ar trebui să funcţioneze ca un SMURD. Este nevoie de asistenţă specializată, de medici veterinari. Nu poate oricine să se apuce să tranchilizeze un animal. Nu vorbim doar de tranchilizarea unui animal, vorbim de salvarea lui“, a explicat Marius Marinescu.

 

Lasa un raspuns