Izolatii interioare. Avantaje si dezavantaje

0
1273

izolatii_interioareOdata cu scaderea temperaturilor de-afara, devenim tot mai ingrijorati de cresterea facturilor la incalzire si constientizam cat de necesara devine o izolare termica a locuintei noastre. Desi majoritatea romanilor prefera izolatiile exterioare cu polistiren, exista situatii in care astfel de lucrari nu sunt posibile:

 • Fatada nu are permisiunea de a fi modificata la exterior, situatie specifica cladirilor protejate, a fatadelor ornamentate sau placate;
 • Interesele proprietarilor difera si sunt impotriva renovarii pe exterior, atunci cand locuim la bloc;
 • Trebuie sa izolam volume interioare mari care necesita incalzire rapida: biserici, piete alimentare etc.
 • Avem o casa de vacanta cu perioade scurte de utilizare, unde o investitie ca izolarea exterioara ar fi inutila;
 • Accesul este ingreunat pe exterior, nu pot fi montate schele si implica executia cu alpinisti.

Care este solutia aici? Izolatii interioare!

Izolatii interioare. Avantaje.

De ce sa alegeti izolatiile interioare? Pentru ca este convenabil, rapid, mai simplu de lucrat si cel putin la fel de eficient din punct de vedere al economiilor ulterioare. Termoizolarea fatadei la exterior presupune montarea unor schele sau apelarea la alpinisti utilitari, o echipa mai mare, durata extinsa de finalizare a lucrarii, costuri mai mari.

Mai mult, termoizolarea la interior permite si interventii punctuale. Daca este vorba despre un bloc sau un apartament de vila care nu sunt reabilitate, va este mult mai usor la apelati la izolatii interioare. Termoizolati la interior doar proprietatea vizata si veti mai avea nevoie de autorizare pentru lucrari!

Beneficii izolatii interioare:

 • Fatada isi pastreaza aspectul initial;
 • Obtinerea unei izolari termice inclusiv pentru fatadele protejate prin lege (ex: monumente istorice);
 • Permite incalzirea rapida a interiorului protejat (ex: scoli, biserici, cladiri de birouri);
 • Creeaza un microclimat sanatos la interior;
 • Coeficient energetic: inainte de izolare – 1,258 W/(m2k); coeficient termic dupa izolare – 0,331 W/(m2k). Concluzia: de 3,8 ori mai eficient energetic.
 • Costuri: inainte de izolare – aprox. 1500 lei/an; dupa izolare >800 lei/an! (Aceste calcule reprezinta o medie a sumelor platite de mai multi proprietari ce au ales varianta izolarii interioare.)
 • Se pot efectua atunci cand, din punct de vedere tehnic sau legal, nu se pot face lucrari exterioare.

Cum se realizeaza izolatiile interioare?

Specialistii aleg folosirea polistirenului NUMAI la izolatiile exterioare.
Izolarea interioara cu polistiren nu este indicata datorita faptului ca, in urma unui calcul tehnic, punctul de roua pica la interior, ceea ce inseamna aparitia igrasiei. In plus s-a constatat ca izolarea cu polistiren in interiorul casei duce in timp la depolimerizarea polistirenului, care este cancerigen pentru locuitorii locuintei!

Exista mai multe modalitati de termoizolare a locuintei: vata minerala, spuma poliuretanica, aerogel, rigips, alte materiale de ultima generatie, precum placile minerale termoizolatoare Multipor sau sistemul Aktiv Therm.

Izolatie interioara cu rigips si vata minerala.

Materialele necesare: suporti de prindere, grile din aluminiu pentru fixarea rigips-ului, vata minerala, placi de rigips, banda adeziva, glet de rigips si materialele necesare finisajului.

Montajul presupune un cadru pe care se prind placile de rigips si in care se pune vata minerala. Dupa ce se monteaza rigipsul pe acest cadru, se aplica banda adeziva la capetele placilor de rigips (previne crapaturile) si se acopera cu gletul de rigips.

Atentie! Veti pierde aprox. 7 cm pe fiecare perete (aveti suportul de rigips de 5 cm in care puneti vata minerala + placile de rigips vreo 1.5 cm) daca peretii au fost deja tencuiti. Daca folositi rigipsul sa indreptati peretii, veti pierde mai mult.

Izolatii interioare cu alte materiale (placi minerale termoizolatoare Multipor)

 1. Se amesteca adezivul mineral usor 20 kg cu cca. 8 l de apa, pentru a obtine aproximativ 30 l de material proaspat.
 2. Se aplica uniform pe toata suprafata cu ajutorul mistriei dintate (placi cu masura de ≤ 140 mm- profilatie dinti 10 mm; placi cu grosimea ≤ 160 mm- profilatie dinti 12 mm). Adezivul se aplica in grosime de 8-10 mm. Acest lucru permite compensarea unei neplaneitati de pana la 3 mm.
 3. Pozitionati placa minerala imediat dupa intinderea mortarului usor, la o distanta de cca. 2 cm fata de placa lipita anterior. Placa se preseaza usor pe perete si se gliseaza inspre placa deja pozitionata pana la atingerea marginilor. Zonele care ies in relief pot fi nivelate usor prin slefuire.
 4. Aplicati mortarul mineral usor necesar ramforsarii cu ajutorul mistriei dintate.
 5. Aplicati plasa din fibra de sticla.
 6. Cu ajutorul mistriei, utilizand muchia neprofilata, se inglobeaza plasa in grosimea masei de spaclu.

Cum sa o alegeti pe cea potrivita pentru locuinta dumneavoastra? Apeland la specialisti! O echipa ca cea de la FSK Constructii (click aici) va face o evaluare completa si corecta a imobilului dumneavoastra si va va recomanda ce metode si materiale sa utilizati, in functie de nevoile dvs. Si de buget, bineinteles! Astfel de lucrari trebuie realizate eficient si calitativ, pentru a fi durabile si a va asigura comfort si siguranta.

 

 

Lasa un raspuns