Izolatie exterioara cu polistiren. Cum ne izolam corect apartamentul

0
3268

izolatie-exterioara-polistirenIzolatia exterioara cu polistiren este ideala pentru pastrarea temperaturii in casa si oprirea curentilor de aer. Astazi iti vom explica tot ce trebuie sa stii despre izolarea casei/apartamentului cu polistiren si cum se efectueaza aceasta lucrare in mod corect.

Exista mai multe tipuri de izolatie exterioara:

 • izolatie termica exterioara cu polistiren extrudat;
 • izolatie termica exterioara cu polistiren expandat;
 • izolatie termica exterioara cu vata minerala bazaltica;
 • izolatie termica exterioara cu spuma poliuretanica;
 • izolatie termica exterioara cu vata minerala de sticla.

Ce este polistirenul? Care sunt proprietatile acestuia?

Polistirenul este un material de izolare polimeric, transparent, partial cristalin sau amorf si prelucrat termic. Este realizat dintr-o hidrocarbura obtinută din petrol (plastic).

izolatie_polistirenCaracteristici: forma masiva sau buretoasa, folosita in constructii, starea solida la temperatura camerei, inmuiere la 100 de grade Celsius.

Polistirenul este un material cu costuri reduse, asa ca este utilizat cu preponderenta in lucrari de constructii. Exista doua forme de polistiren: expandat si extrudat. Polistirenul expandat permite permeabilitatea vaporilor, insa acestia nu trebuie sa ajunga pana la baza, pentru ca ar putea dezlipi placa in caz de inghet. De cealalta parte, polistirenul extrudat, mai dens decat cel expandat, este utilizat cu preponderenta la izolarea subsolurilor. Acesta nu permite trecerea vaporilor, iar umiditatea ramane intre perete si izolatie si se formeaza igrasia.

Pentru izolarea peretilor casei sau apartamentului este utilizat polistirenul expandat, pentru ca nu favorizeaza aparitia igrasiei. Exista, desigur, si unele dezavantaje in izolarea cu polistiren, date mai ales de inflamarea in caz de incendiu sau atragerea rozatoarelor, insa la capitolul “izolatii exterioare” nu exista adversar pentru polistiren!

Odata cu avansul tehnologic s-a trecut la crearea de placi de polistiren cu adaos de grafit (o forma naturala de carbon), astfel s-au obtinut placi cu un coeficient termic mai bun (cu aproximativ 20%, dar se pare ca este discutabil procentul), comparativ cu placile de polistiren expandat simple.

Pe piata se gasesc placi de polistiren expandat cu adaos de praf de grafit de la Austrothem , Caparol, Romatermit, Hirsch, Amvic (probabil lista producatorilor nu este completa).

Un alt tip de placi termoizolatoare din polistiren, sunt placile de polistiren expandat cu adaos de poliuretan care au un coeficient termic de 0,024/0,025 (W/mK) in functie de grosime, comparativ cu placile de polistiren expandat si grafitat care are un coeficient de 0,032 W/mK, placile cu miez de poliuretan au un coeficient mai bun.

Materiale necesare pentru izolarea cu polistiren:

 • polistiren;
 • adeziv si masa spaclu;
 • plasa armare;
 • dribluri polistiren 6;
 • amorsa;
 • profile de colt.

Unelte necesare:

 • ciocan;
 • spaclu;
 • drisca zimtata;
 • drisca cu burete;
 • bidinea;
 • nivela cu bula de aer.

termoizolatie_polistirenCum se realizeaza izolarea exterioara cu polistiren?

 1. pregatirea suprafetei, prin curatare de praf si spalare. Totul trebuie sa se usuce inainte de inceperea procesului;
 2. se da placa cu mortar (preparat in prealabil) – aplicat sub forma de linii;
 3. se aseaza placa data cu mortar pe perete, incepand de la colt, in linie. Placa trebuie sa stea bine pe perete, inainte de a lua mana de pe ea;
 4. dupa ce tot peretele a fost acoperit de placi, ele sunt fixate cu dribluri (acestea vor fi ascunse in perete);
 5. se aplica mortarul de fixare, apoi plasa de armare. Se mai aplica apoi inca un strat de mortar protector;
 6. se monteaza coltarele cu plasa;
 7. se va netezi suprafata cu mortar;
 8. dupa uscare, se poate vopsi peretele.

De ce sa alegi izolarea exterioara cu polistiren?

In afara de mentinerea unei temperaturi constante, izolarea unei case isi protejeaza si fonic locuitorii. Intensitatea zgomotului de afara nu va fi resimtita ca intr-o casa neizolata. Diferenta de temperatura dintre exterior si interiorul unei case izolate va fi intotdeauna de +/- 2 grade Celsius (atat iarna, cat si vara).

Important de retinut!

Multi asa-zisi “specialisti” afirma ca o izolatie exterioara cu polistiren cu o grosime de 3-5 cm ar fi suficienta pentru o locuinta. Sa fie oare asa? Desi o izolatie cu acesta grosime aduce imbunatatiri “vizibile” in ceea ce priveste pierderile de caldura prin peretii exteriori ai unei locuinte, nu pare sa fie nici pe departe suficienta. Sa va spunem de ce:

La o izolatie exterioara cu polistiren expandat de 8 cm si la o diferenta de temperatura de 40 grade C (+20 la interior si -20 la exterior), temperatura de 0 (zero) grade C se inregistreaza chiar la interfata dintre perete si stratul de polistiren. Cu alte cuvinte, daca ai peretii izolati cu 8 cm de polistiren, iar afara sunt -20 grade C, este ca si cand nu ai avea deloc peretii izolati la exterior, dar temperatura de afara ar fi de 0 (zero) grade C. Pentru o grosime mai mare a izolatiei exterioare cu polistiren, temperatura de zero grade “pica” undeva in interiorul stratului de polistiren (deci la interfata dintre perete si polistiren af fi o temperatura pozitiva, de peste zero grade C), iar pentru o grosime mai mica de 8 cm a izolatiei, temperatura de 0 grade C “pica” undeva in interiorul peretelui. Interesant, nu-i asa ?! Izolatia termica exterioara scade vertiginos pierderile de caldura prin peretii exteriori la o grosime intre 0 (zero) si aproximativ 8-10 cm, dupa care scaderea devine din ce in ce mai lenta, pana se ajunge la o grosime de 37 cm (!!!), care este socotita aproape perfecta.

In concluzie, o izolatie exterioara cu polistiren expandat ar trebui sa aiba macar 8 cm grosime, iar rezistenta termica corectata minima Rc a peretilor exteriori izolati ar trebui sa fie de minimum 1,20 m2K/W, conform normelor in vigoare. Mai ales ca manopera platita pentru o astfel de lucrare este aceeasi atat pentru placi de 3 cm grosime, cat si pentru placi de 10 cm, iar cantitatea de adeziv folosita pentru prinderea de perete a placilor de polistiren nu difera in functie de grosimea placii. Singurele diferente le reprezinta costul mai mare al placilor de polistiren mai groase si al diblurilor de fixare mai lungi.

cel_mai_bun_adeziv_polistirenDesigur, trebuie sa aveti in vedere si calitatea adezivului utilizat! Adezivul nu are doar rolul de a fixa placa de polistiren, ci contribuie la termoizolarea locuintei impreuna cu polistirenul. Exista doua tipuri de adeziv pentru astfel de lipiri: cel sub forma de mortar adeziv, ambalat la sac, si cel sub forma de adeziv poliuretanic, la tub. Indiferent ca vorbim despre mortar sau poliuretanic, un adeziv cu adevarat bun trebuie sa aiba o serie de caracteristici: sa aiba o foarte buna aderenta la stratul suport, sa fie rezistent la inghet, la apa si la intemperii, permeabil la vapori dar rezistent la socuri mecanice, sa nu alunece si, nu in ultimul rand, sa aiba bune proprietati de termoizolare. Sunt atatea variante de adezivi pe piata, incat probabil ca nu veti sti ce sa alegeti: Polistirol, AdeTerm, Ceresit, Compakt, Den Braven, atat sub forma de mortar, cat si adeziv poliuretanic. Aici intervine, insa, rolul specialistului pe care l-ati ales sa va realizeze lucrarea.

Un bun profesionist va sti intotdeauna ce materiale sa va recomande, cu un optim raport calitate – pret. Sunt multe firme pe piata specializate in lucrari de constructii, asa cum este si Fisker Constructii, de exemplu. Cum sa va alegeti, insa, specialistul care sa se ocupe de lucrarea voastra? In primul rand, o echipa serioasa de muncitori si o firma care se respecta va vor oferi un contract si o garantie reala pentru realizarea lucrarii. Apoi, trebuie sa aveti in vedere ca serviciile de calitate nu sunt cele mai ieftine, asa cum nici materialele rezistente nu va vor costa o suma nesemnificativa de bani. Insa atunci cand vine vorba de locuinta si de bunastarea familiei voastre, investitiile trebuie realizate cu cap, fara a va zgarci acolo unde nu e cazul.

 

 

 

Lasa un raspuns