Inundații în Argeș. Când, cum și de ce?

0
275

ploaie“Pe-aici când plouă, plouă îndesat,
Nu ţine ca la noi un ceas ori două.
Că ziua plouă, plouă pe-nserat,
Şi când se crapă iar de ziuă, – plouă.

În faptul zilei, streşinile plâng.
Pădurea stă plouată ca o curcă.
Natura calcă cu piciorul stâng:
Pe-aici când plouă, – plouă, nu se-ncurcă!”
(George Topârceanu)

Cam așa s-ar rezuma ultimele zile petrecute în Argeș. Pentru cei mai poetici dintre noi, vreme numai bună pentru melancolii și pentru făcut copii. Pentru alții mai puțin norocoși, pierderea agoniselii de o viață și pagube materiale irecuperabile. Inundații în Argeș, exact ce ne lipsea!

inundatii-in-argesNe-am aflat timp de două zile sub cod galben de inundații în Argeș. Am aflat asta din ziare sau de la TV ori chiar pe propria piele. Au fost sate și comune în Argeș grav afectate de ploaie și inundații. În Bârla apa a acoperit două hectare de teren agricol, în satul Mozăceni Vale 40 de curți și grădini și 30 de anexe gospodărești au fost inundate și nici cartiere din Pitești nu au scăpat de furia apelor. Din fericire, pompieri din cadrul ISU Argeș au intervenit la timp și au reușit să minimalizeze daunele; cu toate acestea, autoritățile rămân pregătite, întrucât se pare că vremea nu se va schimba prea curând.

Potrivit ABAAV și reprezentanților săi (Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea), precipitaţiile au determinat creşterea debitelor şi a nivelurilor apei pe majoritatea cursurilor de râu cadastrate. La 43 dintre cele 61 de staţii hidrometrice monitorizate de ABAAV s-a reliefat o tendinţă de creştere a nivelului apei. Astfel, în intervalul 27-29 septembrie, în judeţ au fost înregistrate precipitaţii semnificative din punct de vedere cantitativ, între 43 l/mp la Slobozia şi 130 l/mp la Arefu şi Căpăţâneni. La Curtea de Argeş au fost 107 l/mp, la Brădet – 97 l/mp, iar la Mălureni şi Voina – 94 l/mp.

Deși codul galben de ploi și inundații în Argeș a expirat ieri, autoritățile rămîn în alertă căci se pare că asta nu a fost tot! Vor fi în continuare monitorizate fenomenele hidrologice pe toate cursurile de apă și lacurile de acumulare din Argeș. Centrala hidroelectrică Pitești se pregătește și ea pentru noi fenomene meteorologice, din moment ce personalul a întreprins operațiuni de revizie a instalațiilor și echipamentelor de lucru.

Să mai spunem că dacă lucrurile ar fi făcute la timp, dacă toate barajele și măsurile de protecție ar fi realizate înainte să fim puși în fața dezastrelor, nu ne-am mai confrunta cu atâtea probleme? Mai bine ne abținem… Și ne rugăm ca vremea să fie blândă cu noi!

Redactor: Eva Maria

Lasa un raspuns