Înmatriculare mașină, pas cu pas. Iată cât costă acum!

0
1502

Timbrul de mediu nu mai trebuie plătit la înmatricularea unui autoturism, începând cu prima zi a lunii februarie 2017, conform Legii nr. 1/2017, după ce a fost declarat parţial ilegal de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Cel puţin momentan, timbrul de mediu nu va fi înlocuit cu nicio altă taxă. Aşadar, de la 1 februarie 2017 nu va mai trebui achitată nicio taxă de mediu la prima înmatriculare sau la prima vânzare a unui autoturism.

Totuși pentru înmatricularea unui vehicul rămân în vigoare reglementări care presupun completarea unor documente şi plata unor taxe care necesită timp şi bani. Este important de menţionat că o parte dintre documentele şi taxele necesare diferă în funcţie de starea vehiculului – nou sau de ocazie (second-hand) – şi de provenienţa acestuia.

Înmatriculare mașină. Documente necesare

În cazul unei maşini noi care nu a mai fost niciodată înmatriculată în România sunt necesare documente precum cererea solicitantului, fişa de înmatriculare vizată la organul fiscal teritorial competent, cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie, actul de identitate al solicitantului, în original şi copie, copia asigurării de răspundere civilă (RCA), dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare şi dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare.

Dacă solicitantul înmatriculării este persoană juridică sunt necesare, în plus, documente care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul (de exemplu certificat de înregistrare la Registrul Comerţului), împuternicirea reprezentatului legal precum şi o copie a cărţii de identitate a delegatului, procură specială autentificată şi atestatul fiscal.

În cazul unui vehicul de ocazie cumpărat dintr-un stat al Uniunii Europene, pe lângă toate cele de mai sus trebuie depuse la dosar documentele şi plăcile de înmatriculare străine, verificarea tehnică şi nota de autentificare emisă de Registrul Auto Român (RAR).

În cazul vehiculelor de ocazie, înainte de a vă prezenta cu maşina la Serviciul de Îmatriculări din cadrul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) este necesară, aşa cum se vede mai sus, şi o vizită la RAR pentru a efectua verificarea tehnică şi a obţine nota de autentificare.

De asemenea, la Admi­nistraţia Financiară trebuie să aveţi toate amenzile, taxele şi impozitele plătite la zi pentru a putea trece vehiculul cumpărat pe numele dumneavoastră.

Înmatriculare mașină. Cât costă?

Pentru maşinile deja înmatriculate în România, autentificarea RAR costă circa 150 de lei, în timp ce pentru autoturismele care intră pentru prima dată în circulaţie la noi, efectuarea omologării şi eliberarea unei noi cărţi de identitate a vehiculului, costă aproximativ 450 de lei.

La aceste sume, plata poliţei RCA care trebuie să existe neapărat în dosarul cu care vă prezentaţi la DRPCIV. Pentru dosar este necesară chitanţa de 37 de lei doveditoare a plăţii con­tra­valorii certificatului de înmatriculare. În momentul depunerii dosarului trebuie să achitaţi şi contravaloarea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, în valoare de 40 lei, pentru număr la rând, respectiv 85 lei pentru număr preferenţial.

Pentru o maşină de ocazie aflată la prima înmatriculare în România trebuie să cheltuiţi circa 500 de lei, neincluzând aici poliţa RCA.

Cei care au deja timbrul de mediu, pot cere banii înapoi în instanţă. Noul Executiv promite că va veni în sprijinul celor care au achitat taxa, cu o procedură administrativă de restituire a taxei.

 

Lasa un raspuns