În urma demersurilor la Guvern ale preşedintelui Cristian Gentea, Regia Autonomă Tehnologii Nucleare a primit 84,3 milioane de lei şi are asigurată finanţarea integrală a activităţii pe 2019

0
148

Undeva în ultimul trimestru al anului trecut, preşedintele executiv al PSD Argeş, Cristian Gentea, a organizat o conferinţă de presă fulminantă în cadrul căreia a denunţat, în termeni duri, subfinanţarea Regiei Autonome Tehnologii Nucleare (RATEN) şi a cerut o implicare mai serioasă a tuturor aleşilor PSD Argeş în asigurarea sumelor necesare pentru buna funcţionare a acestei regii de importanţă naţională. La acea vreme, poziţia acidă a preşedintelui Gentea i-a iritat pe mai mulţi dintre cei obişnuiţi să doarmă pe bani grei în Parlament şi să mimeze activitatea şi implicarea.

Iată că ieri, la conferinţa de presă a PSD Piteşti, acest gen de a face politică al preşedintelui Gentea şi-a dovedit eficienţa. Dacă anul trecut RATEN a beneficiat, după mari eforturi ale conducerii, de o finanţare de circa 80% din necesar, în acest an lucrurile s-au schimbat semnificativ. Astfel, dacă iniţial era asigurată o finanţare de doar 60%, după discuţiile purtate de Gentea cu liderul PSD Liviu Dragnea şi cu premierul Viorica Dăncilă, în timpul vizitei acestora la Piteşti, s-a stabilit că RATEN este o prioritate. La sfârşitul lunii ianuarie, Cristian Gentea a fost primit de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorescu, iar acesta s-a dovedit extrem de receptiv, astfel că, în premieră, RATEN are asigurată pentru anul în curs o finanţare de 100%. Celor 84,3 milioane de lei alocate de la buget li se adaugă alte 30 de milioane de lei, bani realizaţi de RATEN în baza unor contracte încheiate cu agenţi economici!

Reamintim că, pe 4 februarie, Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) a semnat un Memorandum de Înţelegere cu o companie americană de prim rang, Perma-Fix Environmental Inc. Memorandumul dintre cele două companii vizează metoda de obţinere generatoarelor Tc 99 în celulele fierbinţi ale RATEN ICN, un proces ecologic ce va susţine producţia radioizotopului Mo-99 în medicina nucleară.

Cristian Gentea a dezvăluit că RATEN va deveni singurul producător din Europa al radioizotopului Mo-99, în condiţiile în care reactorul din Olanda care producea aşa ceva până acum tocmai se închide: „Dacă numai 10% din ceea ce intenţionăm noi să facem prin acest parteneriat se realizează, atunci la RATEN nu vor mai exista niciodată probleme”.

D.M.D.

Lasa un raspuns