Impozitul pe cifra de afaceri – singura soluţie funcţională pentru România în cazul multinaţionalelor

0
1008

PSD şi ALDE nu vor introduce impozitul pe cifra de afaceri. Există prea multă laşitate în spaţiul public şi prea multe interese ale unor indivizi care şi-au înnodat cozile cu capii multinaţionalelor. Din păcate pentru România, se ratează ultima şansă de a opri jefuirea sub protecţia legii a ţării de către corporaţiile care ţin această ţară într-un ev mediu al dezvoltării economice…

Sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le ştie orice român. Lucruri pe care niciun post de televiziune naţional, niciun ziar naţional, niciun megasite de ştiri nu le va spune. Pentru că piaţa de publicitate este controlată de corporaţii, multinaţionale care asigură în proporţie de 95% bugetele de publicitate ale advertiserilor, iar presa naţională nu poate supravieţui unui boicot al acestor coloşi. Ca o paranteză, România TV şi Antena 3 sunt în momentul acesta în genunchi, financiar vorbind, în urma retragerii a sute de spoturi publicitare. Dar asta este altă poveste, pe care o vom detalia în curând, ca să se afle totuşi cum acţionează corporatiştii împotriva libertăţii presei atunci când interesele lor sunt deranjate!

  1. În primul rând, toţi cei care demonizează aplicarea unui impozit pe cifra de afaceri au fie legături cu multinaţionalele (jurnalişti, ONG-uri, avocaţi, relaţii de afaceri etc.), fie pur şi simplu nu au curajul şi forţa necesare să reziste presiunilor (lideri politici, miniştri, parlamentari). Plus, evident, cei care lucrează în cadrul multinaţionalelor. Nu există, nu poate exista un om întreg la cap care să susţină că lui i se pare normal ca marile corporaţii să-şi poată externaliza în continuare profiturile enorme, fără ca România să beneficieze de o parte din banii câştigaţi aici!
  2. Nicio corporaţie nu ar pleca din România, o ţară cu o populaţie numeroasă (deci o piaţă importantă), cu o creştere economică ridicată bazată în mare parte pe consum etc., din cauza unei taxe de 2% pe cifra de afaceri. La 300 de milioane de euro cifră de afaceri, spre exemplu, ai plăti doar 6 milioane de euro! Credeţi-mă, e infim în condiţiile în care marile companii externalizează profituri de zeci şi zeci de milioane de euro! Normal însă că, dacă se poate, ar prefera să nu plătească nimic şi să-şi continue practicile frauduloase.
  3. Se spune permanent că, de fapt, multinaţionalele nu încalcă nicio lege atunci când îşi externalizează profitul sub formă de plată a know-how-ului. Asta este o minciună jegoasă lansată la TV de oameni care sunt fie ticăloşi, fie mincinoşi! Dacă un afacerist român ar plăti unui off-shore câteva zeci de milioane drept „consultanţă”, primul control de la ANAF l-ar da pe mâna Parchetului pentru evaziune fiscală. De ce? Pentru că asta ar face, s-ar sustrage de la plata impozitelor plătind exorbitant un serviciu!
  4. Se mai susţine că nu ar fi nevoie de impozit pe cifra de afaceri, cazurile putând fi reglate prin controale şi amenzi. Evident că aşa ceva este aberant, deoarece o reglementare unitară este de preferat unor amenzi care nu se vor da sau se vor da degeaba, pentru că vor fi contestate în instanţă, unde dosarele vor trena cu anii. Plus că niciun control nu va merge la traderii de cereale americani care, vă aduceţi aminte, deşi au rulaje de o sută de milioane de euro, cică au înregistrat pierderi în 8 ani din 10! Pierderi masive, dar, ce să vezi?, nu pleacă, domnule, nici picaţi cu ceară din România!
  5. Se spune că multinaţionalele oferă multe locuri de muncă bine plătite. O altă minciună! Ei bine, în marea lor majoritate, sunt locuri de muncă extrem de prost plătite. Cu excepţia celor care PRODUC, cazurile Dacia-Renault şi colaboratorii lor de pe orizontală, a unora din IT etc., marea majoritate a angajaţilor multinaţionalelor sunt plătiţi abject. Da, inclusiv la bănci, unde salariaţi de rând primesc nici 1.800 de lei! Ce să mai vorbim despre zecile de mii de salariaţi ai hipermarketurilor, despre zecile de mii de adevăraţi sclavi din industria textilă etc.

Impozitul pe cifra de afaceri ar fi singura soluţie corectă în cazul corporaţiilor! Tocmai din acest motiv însă, nu se va aplica niciodată în România!

D.M.D.

Lasa un raspuns