Gelozia sau cicăleala telefonică, definite ca acte de violenţă domestică

0
178

Potrivit unui proiect de lege aprobat deja de Senat, care modifică şi completează Legea nr. 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie, violenţa psihologică va fi pedepsită ca și violenţă domestică. În multe cupluri din România, deși nu se recurge la bătăi și loviri, se întâlnește fenomenul de teroare psihică. Jignirile, actele de gelozie, telefoanele date la ore nepotrivite, interzicerea sau limitarea realizării profesionale, toate sunt acte de violenţă domestică şi vor fi pedepsite ca atare de acum înainte.

Proiectul de lege redefineşte violenţa domestică, interpretată drept „orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima“. Totodată, sfera violenţei psihologice este lărgită la acte precum şantajul, gelozia, urmărirea victimei, supravegherea locuinţei sau a locului de muncă ale acesteia sau chiar apelurile telefonice cu o anumită frecvenţă şi la ore nepotrivite.

În proiect se vorbește și despre violenţa spirituală, care cuprinde, pe lângă interzicerea sau limitarea satisfacerii necesităţilor moral-spirituale, a accesului la valorile culturale, etnice, lingvistice ori religioase, acţiuni precum interzicerea dreptului de a vorbi în limba maternă şi de a învaţă copiii să vorbească în limba maternă. În cazul violenţei sociale, noţiunea este completată cu interzicerea frecventării locului de muncă, interzicerea sau limitarea realizării profesionale sau deposedarea de acte de identitate

 Traumele psihice ale violenţei domestice

Specialiştii atrag atenția că aceste tipuri de violențe sunt la fel de grave și lasă aceleași urme ca și violența fizică. Psihicul este mult mai sensibil și este nevoie chiar de ajutorul specialiștilor pentru a se putea depăși aceste episoade din viața de familie.

„Violenţa psihică în familie sau în alte relaţii este la fel de nocivă ca cea fizică şi trebuie sancţionată la fel. Se poate ajunge la situaţii extreme. Legislaţia vagă permitea autorităţilor să se derogheze, să amâne, să nu intervină prompt în astfel de situaţii. Până se ajunge în faţa judecătorului, victima este obligată să trăiască sub acelaşi acoperiş cu agresorul“, explică sociologul Mircea Kivu.

Efectele asupra victimelor sunt semnificative şi pe termen lung. „Se poate ajunge la depresie şi chiar tulburări psihice. Victimele ajung să manifeste o puternică lipsă de stimă faţă de sine, de neîncredere. Terapia are nevoie de timp, pentru că trebuie abordate multe aspecte care ţin şi de cogniţie – de modul în care se percepe persoana, şi la raportare la ceilalţi. Sunt persoane care ajung să refuze colectivitatea, să mai meargă la muncă. Se poate manifesta această angoasă de a apărea în public. Victimele trebuie ajutate să iasă din cercul violenţei domestice, pentru a-şi recăpăta demnitatea. Din păcate, lipsa intervenţiei poate duce la escaladarea violenţei, au fost cazuri care au sfârşit cu crimă sau sinucidere. De aceea, este important este să se intervină din timp“, a precizat psihologul Mihai Copăceanu.

Proiectul aduce nou și introducerea unor categorii de servicii sociale puse la dispoziţia victimelor violenţei domestice. Astfel, sunt prevăzute echipe mobile de intervenţie, formate din reprezentanţi ai Serviciului de Asistenţă Socială. Aceste echipe mobile, care pot fi sesizate de victime, dar şi de alte persoane, vor avea obligaţia să verifice în teren situaţia de fapt şi să facă evaluări. Totodată, victimele vor avea la dispoziţie o linie telefonică de urgenţă, pentru a fi consiliate.

 Din păcate, se ajunge la astfel de cazuri din lipsa educației, în mediile unde încă predomină mentalitatea că femeia este supusă bărbatului, că treaba ei este să stea în bucătărie și să aibă grijă de copii. Jignirile zilnice scad stima de sine, iar victimele ajung să se simtă neajutorate, intimidate, ameninţate, avertizează specialiștii.

Totul se învață în familie, copiii vor urma exemplul dat de părinți. Se încearcă introducerea unei materii noi la școală, prin care elevilor să li se predea noţiuni de egalitate de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi. Astfel, copiii ar putea fi învăţaţi despre respectul reciproc, rezolvarea non-violenţă a conflictelor, dreptul la integritate personală – noţiuni care adaptate vârstei şi înţelegerii elevilor. Mai mult, chiar şi studenţi ar putea fi instruiţi pe teme legate de violenţă domestică, predate de judecătorii, procurori sau poliţişti, își propun inițiatorii acestui proiect de lege.

Lasa un raspuns