Garda Forestieră Ploieşti îi acoperă pe jefuitorii pădurii prin refuzul total de a oferi informaţii de interes public, în timp ce primarul Ionel Dulamă de la Rucăr se face de râs. Şi face pe prostul!

0
126

Cu ceva vreme în urmă am primit o sesizare despre un tun forestier de proporţii. Este vorba despre o defrişare ilegală efectuată pe o suprafaţă de 14 hectare, în zona Rucăr UP2 Râuşor-UA-56A.

Am solicitat, aşa cum este normal şi legal, informaţii de la cele două instituţii ale statului care au competenţe în acest domeniu şi totodată legătură cu acest caz: Primăria Rucăr şi Garda Forestieră Ploieşti.

Garda Forestieră, o instituţie bolnavă şi ineficientă, ştiindu-se cu musca pe căciulă, nici măcar nu s-a obosit să ne răspundă, deşi Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public o OBLIGĂ să facă acest lucru. Aşa stând lucrurile, vor răspunde în faţa organelor abilitate ale statului, pentru că legea nu este facultativă, nici chiar pentru cei sub ochii cărora pădurile seculare ale României au fost rase complet pe mii şi mii de hectare.

În ceea ce priveşte Primăria Rucăr, aceasta ne-a transmis răspunsul pe care-l publicăm în facsimil. Un răspuns incorect, ilogic şi manipulator, din care spicuim:

„(…) în parcela 56A s-au efectuat puneri în posesie ale unor persoane fizice sau juridice pentru o suprafaţă de 30,232 ha teren cu vegetaţie forestieră (Cotîrleț Aurelian – 22,8249 ha, Duminecu Filofteia 1,5 ha, Ion Pr. Ghica 0,3675 ha, Moise N. Fintoiu – 0,3860 ha, Obştea Moşnenilor Rucăreni şi Dâmbovicioreni – 4,9599 ha, Radu I. Popa Simion – 0,1937 ha) ca atribut al Comisiei Locale de Fond Funciar Rucăr.

În ceea ce priveşte aspectele legate de modul de marcare, cine a efectuat marcarea şi defrişarea completă a unei suprafeţe de 14 ha, acestea intră în atributele dreptului de proprietate privată, în care administraţia publică locală nu are competenţă”.

Pentru o finalizare cu adevărat apoteotică, primarul Ionel Dulamă ne-a mai transmis, generos, o lecţie de drept civil: „Potrivit dispoziţiilor de drept civil, proprietatea privată este dreptul titularului de a poseda, folosi şi dispune de un bun, în mod exclusiv, absolut şi perpetuu, în limitele stabilite de lege”.

Sincer, nu ştii dacă să râzi de vrăjeala de doi lei a edilului Dulamă Ionel sau să plângi după cele 14 hectare defrişate complet de mafia lemnului de la Rucăr.

Să recapitulăm puţin, ca să priceapă şi mister Dulamă de ce, răspunzând la întrebări pe care noi nu le-am pus şi ocolind complet adevărul, nu va rezolva nimic. Pentru că vom reveni cu o nouă adresă, după care ne vom adresa organelor abilitate.

Noi l-am întrebat pe edil, ca reprezentant al statului, dacă din terenul forestier aflat pe raza comunei Rucăr s-au evaporat, complet, 14 hectare de pădure. Şi i-am indicat exact parcela! Singurul răspuns acceptabil este DA sau NU! Mai este sau nu pădure pe acea suprafaţă, domnule Ionel Dulamă? Asta vrem să ne răspundeţi, în mod oficial!

În altă ordine de idei, faptul că este vorba de pădure privată nu are nicio relevanţă. Este vorba de infracţiuni silvice comise pe raza comunei dumneavoastră şi aveaţi obligaţia legală să sesizaţi Garda Forestieră, Poliţia, Parchetul etc. Cele 14 hectare nu au fost defrişate într-o noapte şi nici n-au putut fi defrişate pe ascuns. S-au tăiat luni întregi, s-au cărat sute şi sute de camioane cu lemn etc. Dacă ne spuneţi că habar nu aveaţi de acest lucru, poate ar fi bine să luaţi în calcul să nu mai candidaţi anul viitor, fiindcă poate nu sunteţi făcut să fiţi edil.

Apoi, proprietarul sau oricine altcineva aflat în combinaţie cu el nu putea defrişa legal o suprafaţă de 14 hectare, domnule primar Dulamă. Nici asta nu ştiţi? Poate totuşi vă aplecaţi mai serios asupra propriilor atribuţii şi îndatoriri înainte să ne daţi nouă lecţii despre proprietatea privată.

Vă trimitem deci o nouă adresă. Dacă vă bateţi din nou joc de obligaţia legală de a ne furniza informaţii de interes public, există posibilitatea să ne implicăm serios în campania electorală din vara anului viitor. De partea oricui vrea să vă lase fără funcţie!

Revenim!

D.M.D.

Lasa un raspuns