Garda Forestieră Ploieşti dă vina pe Parchetul Câmpulung în cazul tentativei defrişării ilegale de la Rucăr în care a fost implicat Ocolul Silvic Codrii Verzi!

0
134

Am sesizat la sfârşitul săptămânii trecute Garda Forestieră Ploieşti în cazul tentativei de defrişare ilegală de la Rucăr (un număr de 158 de brazi marcaţi ilegal de către Ocolul Silvic Codrii Verzi în vara lui 2017, sesizare la Gardă, control operativ care descoperă ilegalităţi flagrante etc.).

Am cerut mai multe răspunsuri de la instituţia condusă de inspectorul-şef Viorel Mihălcioiu printr-o solicitare transmisă în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Paradoxal, am primit o parte dintre răspunsuri încă înainte ca adresa noastră să ajungă la Ploieşti, sub formă de drept la replică la articolul nostru de miercuri, 6 martie!

Noi am subliniat că „scandalul marcărilor ilegale de la Rucăr (marca PSD!) a fost muşamalizat încă de acum doi ani”. Şi ne-am propus să descoperim de către cine.

Ei bine, Garda Forestieră ne-a lămurit parţial asupra instituţiei care a împiedicat tragerea la răspundere a celor care au marcat ilegal (Ocolul Silvic Codrii Verzi) şi a celor care au încercat să defrişeze ilegal (deţinătorii contractului de arendă încheiat cu proprietarul, Primăria Rucăr).

În urma controlului efectuat, ne-a informat Garda Forestieră Ploieşti, a fost întocmit Raportul de Control nr. 8008/7.07.2017, document care a fost transmis Parchetului de pe Lângă Judecătoria Câmpulung. Dosarul penal format în cauză,  1570/p/2017, a fost închis în data de 15 noiembrie 2018, dată la care Parchetul pomenit a emis o ordonanţă de clasare a plângerii Gărzii Forestiere Ploieşti sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 297 alin. 1 C.Pen. de către Ocolul Silvic Codrii Verzi!

Cu alte cuvinte, atât noi, cât şi Garda Forestieră am considerat, pe bună dreptate, faptul că în cauza de faţă reprezentanţii Ocolului Silvic Codrii Verzi au comis infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută şi sancţionată de art. 297 alin. 1 C.Pen.: Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

De ce? Simplu: pentru că marcarea în vederea tăierii, operaţiune efectuată la Rucăr de reprezentanţii Ocolului Silvic Codrii Verzi, putea fi realizată numai la comanda proprietarului terenului, şi anume Primăria Rucăr, nu la solicitarea arendaşului care voia să facă şi el un ban grămadă!

Evident, în legislaţia penală română se pedepseşte şi tentativa. Lucru de care procurorii de la Câmpulung nu au ţinut deloc seama, din considerente pe care promitem să le elucidăm.

Cât despre cei de la Garda Forestieră, nici ei nu vor scăpa uşor, pentru că, din câte ştim la acest moment, nu au atacat, aşa cum ar fi trebuit, ordonanţa de clasare a Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung.

Revenim!

D.M.D.

Lasa un raspuns